Apstinencijalni sindrom kod pušača

 "Psihoaktivna supstanca je svaka supstanca, koja unesena u organizam može da modifikuje jednu ili više funkcija". Ovu definiciju za psihoaktivne supstane dala je Svetska zdravstvena organizacija. To su supstance ili smeše supstanci koje deluju na centralni nervni sistem (mozak) i izazivaju promene u doživljavanju i ponašanju. Uskraćivanjem te supstance koja je modifikovala funkcije, pojavljuje se grupa raznih simptoma koji se definišu kao “simptomi apstinencijalne krize” ili apstinencijalni sindrom”.

 

Zavisnost

Duvanska zavisnost je priznata kao bolest u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti SZO (ICD-10) i Američkog psihijatriskog udruženja za dijagnostiku i statistiku (DSM-IV). Svakoga dana u Srbiji se popuši 73 miliona cigareta! Pušače dnevno "užitak" košta 3.100.000 evra, što znači da za godinu dana Srbi popuše 1.800.000.000 evra.

Nemoguće je za pušače da ostave pušenje, bez poteškoća, pa iako žele da to urade i znaju da je to vitalno za zaštitu njihovog zdravlja i zdravlja najbližih u okolini. Ovo se javlja zato što postoji duvanska zavisnost, a nikotin je supstanca koja je sadržana u duvanu i koja prouzokuje zavisnost. Zavisnost nastaje zahvaljujući dejstvu nikotina na nikotinske receptore u centralnom nervnom sistemu. Efekti nikotina na centralni nervni sistem se pojavljuju ili deluju na isti mehanizam kao droge, kao što su heroin ili kokain koji prouzrokuju modifikaciju nekih telesnih funkcija. Može da ubrza mentalne procese, uzrokuje pravu anksioznost, da poboljšaju fizičko funkcionisanje kao i stvaranje prijatnih osećanja. Svi ovi simptomi kod pušača prouzrokuju da on traži nikotin ponovo i ponovo, sve češće i češće. S obzirom da se nikotin brzo razgrađuje i troši, pušač je prisiljen da ponovo puši kako bi zadovoljio potrebe određenih neurocentara.

Što se štetnih materija duvanskog dima tiče, sem nikotina koji je farmakološki aktivan i ugljen-monoksida, katran cigarete sadrži više stotina iritantnih i kancerogenih materija. Psihička zavisnost je dominantna kod ove zavisnosti. Medjutim, svi stručnjaci se slažu da je pušenje jedna od najjačih zavisnosti – nalazi se na, neslavnom, drugom mestu, odmah posle heroinomanije.

Pušači se klasifikuju kao “zavisnik” kad:
 • imaju potrebu za cigaretom bez obzira na situaciju
 • ponašanje je uslovljeno sa nikotinom
 • ne mogu da se odupru pušenju, čak i kada znaju da ono prouzrokuje oštećenje
Efekti koji prouzrokuju  da pušači traže nikotin ponovo:
 • modifikacija nekih funkcija u telu
 • ubrzanje nekih mentalnih procesa
 • potiskivanje anksioznosti (zabrinutost)
 • poboljšanje fizičkih sposobnosti za obavljanje posla
 • generisanje (podsticanje) prijatnih osećanja
Psihička zavisnost je stanje u kojem (droga) nikotin izaziva osećaj zadovoljstva i psihički nagon za povremenim ili trajnim uzimanjem, kako bi se izazvalo zadovoljstvo ili otklonile nelagodnosti. Psihička zavisnost kod pušača se javlja kao nesposobnost pojedinca da psihičku napetost kontroliše bez nikotina. Psihološka zavisnost je postepeni uigrani način ponašanja koji polako donosi prijatno raspoloženje, a vremenom stvara uslovne reflekse na određene draži. Tako i cigareta postepeno ulazi u život čoveka, jedan dim po jedna cigareta, nadalje ne sama već uz kafu, za odmor, posle jela, posle seksa, uz alkohol, u društvu, u dokolici, za vreme telefoniranja, za vrema doterivanja, na slavlju, na rođenju, u samoći, stresu, tuzi, na sahrani, i u još mnogo trenutaka u životu. Naročito su važna angažovanja ruku i misli oko rituala paljenja cigareta, hvatanja za džep, traženje upaljača ili šibica, trljanje cigarete među prstima, mnogi liznu cigaretu, prinošenje cigarete ustima, povlačenje dima, odmicanje od usta, ponavljanje postupka, odlaganje cigarete izbacivanje dima i usmeravanje njegovog pravca. Neki pušači pri izbacivanju dima iz usta oblikuju razne figure i tako se zabavljaju. Ovo su aktivnosti koje okupiraju pušača, uzmu dosta vremena, stvoreni su uslovni refleksi, često pušač spontano ovo sve radi, a kada nema cigarete nastaje problem i prvo ne zna šta će sa rukama, to ga blokira i teško se snalazi.

Apstinencijalni sindrom

Zavisnost za nikotinom i sindrom (simptomi) koji se pojavljuje kada nedostaje nikotin (sindrom apstinencijalne krize) su prepreke za odvikavanje od pušenja. Kada pušači prestanu da puše oni izgube “pozitivne” efekte nikotina koje su osećali, a sada imaju “bolne” efekte njegovog nedostatka.
Uz izuzetno snažnu nikotinsku zavisnost, ozbiljan problem je i apstinencijalni sindrom koji se razvija odmah po prestanku pušenja. Kriza koja počinje već posle dva časa može da traje i do šest meseci. Pušač je suočen sa žudnjom za cigaretom, promenljivog je raspoloženja, uzrujan, sa znacima anksioznih i depresivnih reakcija. Usporen je srčani rad, koncentracija je niža, usporen je metabolizam, primetna je stalna glad.

Odvikavanje

Ono što olakšava proces odvikavanja i ublažava apstinencijalnu krizu, prouzrokovanu uskraćivanjem nikotina iz duvana, su sredstva supstitucije nikotinom (Nicotine replacement therapy- NRT). Za sada to su jedina, sa nikotinom, zvanično odobrena sredstva za tu namenu.

NRT uključuje :
 • Nikotin u formi flastera,
 • žvaka,
 • lozengi,
 • nazalnog spreja,
 • inhalera i
 • mikrotableta
Ovaj tretman ima za cilj da zameni nikotin iz cigareta i smanji apstinencijale krize koji prate proces odvikavanja od pušenja. On pomaže pušačima da se odupru žudnji da puše.

Neke NRT u svetu su dostupni u slobodnoj prodaji dok su drugi samo dostupni na recept.

U nas NRT su dostupne u slobodnoj prodaji u obliku flastera od 15mg, 10mg, 5mg i u obliku žvaka od 4mg i 2mg.

Bez ičije pomoći samo jedan od tri pušača pokuša da ostavi duvan. Istraživanja su pokazala da samo 30 odsto pušača uspe da izdrži dva dana bez cigarete. Bez stručne pomoći, samo tri odsto se izleči iz prvog puta. Polovina, ipak, uspe u svojoj nameri, ali iz pet do sedam pokušaja, u roku od pet do deset godina.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa pušenjem.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 19

 1. Милош 28.10.2023

  Престао сам јуче, 27.10.2023. Много је важнa околина у породици. Моји сви пуше,тако да је то отежавајућа околност.


 2. Kiza 14.08.2023

  ''Nemoguće je za pušače da ostave pušenje, bez poteškoća'' Pa ovo je najveća laž i mantra duvanske industrije koja nema veze sa životom. Kada vas ubede da ne možete, to postane samoobistinjujuće proročanstvo, programiraju vas da zaista ne možete. Fizička apstinencijalna kriza - NE POSTOJI, nema je. Izmišljotina smišljena isključivo, da vas drži u strahu i podalje od ideje da prestanete da pušite. Postoji psihička, i ona se svodi na strah od fizičke krize, na strah da će se desiti nešto strašno. Postoji crv koji ljude kljuca da se osećaju jadno kada pokušaju da ostave pušenje, a zapravo samo trebaju da se podsete da im cigara nikada nije trebala, i da rade nešto divno i korisno za sebe. Smešno je lako ostaviti pušenje, zauvek.


 3. Mirko 04.04.2023

  Pušio sam 7 godina i ostavio sam ih uz pomoc knjige Alen Kar-Lak način da ostavite cigare. Preporucujem knjigu. Radio se o tome da cigara stvara fizicku zavisnost koja nije nesto strasna. Veci problem je u glavi, svi mi mislimo da nesto gubimo ako ne pusimo,da se zrtvujemo... Nije tesko ostaviti, samo treba to lepo prekopcati u glavi


 4. Nenad 14.03.2023

  Tesko je imao sam nekoliko pokusaja u proteklih 10 godina,evo sad mi je treci dan bez cigarete.srecno svima


 5. Vladimir Petrović 09.03.2023

  Ako čitaš ovo, verovatno želiš da prestaneš da pušiš, kao i većina nas koji smo naišli na ovaj sajt. Mislim da je jako teško ostaviti cigarete. Pušač sam oko 20 godina, više puta sam ostavljao na nekoliko meseci i kada pomislim da sam postao nepušač, ja opet zapalim uz neki životni problem. Mislim da u tim kritičnim trenucima treba biti odlučan, a i da imaš sreće da neko iz tvoje blizine te ne ponudi cigaretom i da se kockice sklope. Cigaretama želimo ne želimo da ubijemo sebe, već nešto u sebi i one ponekad reše taj psihički problem, ali zato je njihov danak veom skup kada su u pitanju otrovne materije kojima se napunimo.


 6. Daca 26.09.2022

  Pre 10-tak godina pokusah da ostavim pusenje na insistiranje bivseg decka nepusaca. Izdrzah 2 nedelje i pala sam na testu- samo jedna i nastavak price znate. Propusila sam sa 15 godina - pre 21 godinu. Znaci pusila sam veci deo zivota. Evo sad nekako odlucih da je vreme da stanem. Drzim se 10 nedelja i 2 dana. Jako je tesko, posebno zato sto mi okida anksioznost ali volja je kljuc. Ako neko ovo cita ko zeli iz sopstvene koze da iskoci, veruj nisi sam-/a i samo izdrzi. Nadji nacin ja sam otkrila online fitnes instruktora koji me motivisao da pocnem vezbati i to me drzi. Promenila sam rutinu da se budim sporo i uz 3 kafe kroz 2 sata (nizak krvni pritisak) za 2 kafe i 30min vezbanja. Nekom je jednostavna setnja psa dovoljna. Bilo sto da te izbaci iz rutine moze pomoci. Srecno svima


 7. Kolle 27.01.2022

  Prestajem da pušim i samo spavam spavam.Meni se stalno spava.Čim se umirim ja spavam.Bitno je da vreme prolazi da se organizam očisti od nikotina i to je to.Samo spavajte i odmarajte Kakva nesanica.Glupost.Odmor bez smrada iz cigara.Pozz


 8. Mirjana 24.11.2021

  13ti dan bez cigareta,posle 30godina.Razlog prestanka pusenja je pocetak problema sa venama...pusi mi se ali pomislim na nogu i onda kriza prolazi...preko noci se budim i imam los san...nadam se da ce proci.


 9. Thomi Majer 13.11.2021

  Prije 12 Godina sam pusio 3 kutije ciigareta dnevno 60 komada, na korizmu 2009 sam jednostavno bacio Cigarete i od onda niti jedne vise ,nikakovi flasteri nikakove tablete samo jaka volja Covjeka i to je mudrost


 10. Miki 23.05.2021

  Nema krize, negiras krizu i gotovo. Ostavio sam iz III pokušaja. Prvi put na 2 godine, drugi put na 6 meseci i sada III put trajno. Ne pušim već 2 meseca i neću više nikada. Jednostavno 2 puta sam se prešao i ponovo zapalio i to iz čiste gluposti. E, sada znam za foru i više se.ne pecam. Ja sam zavisnik i ako zapalim jednu opet kreće zamka da radi. E pa neće!


 11. Snezana 07.05.2021

  Zelim da ostavim cigarete, ali ne znam kako.. pokušala sam prosle godine, tri dana sam jedva izdržala, jedva sam docekala da zapalim. Od tada, me kriza uhvati na samu pomisao, da zelim da ostavim. Mislim da nisam dovoljno jaka za takav korak, s obzirom da pusim 10 godina, ne umem da se ogranicim, vec zapalim bukvalno kad mi se trazi i koliko. Uzasno me iritira! Koliko dugo traje ta "kriza" kada se ostave cigarete?


 12. Milan 07.05.2021

  Ja sam ih ostavio tako sto sam eliminisao sav stres, poceo da jedem laganu biljnnu hranu, sluasao samo opustajucu muziku, joga i istezanje, opustanje misica, setnje, tusiranja.. ali kada sam pokusavao u stresnim uslovima izdrzavao sam kratko po mesec ili dva, zivot mora da vredi i ono za sta se borimo da bismo se odrekli cigareta koje prave balans u odvratnom zivotu, kada ga promenimo mozda ce i cigarete lakse da ostavimo


 13. Rastko Božin 08.03.2021

  Ako čitaš ovo i pokušavaš da ostaviš cigare, ne smanjuj ih i preseci odjednom, Pušio sam devet godina od 14-te mozak skoro da se razvio uz nikotin i da nije znao da funkcioniše bez njega, uveče sam ispušio zadnju cigaretu, umotao se dobro da se preznojim ujutru kad sam se probudio nisam zapalio i tako sam i prestao pušio sam od onog najcrnjeg duvana do subrano cigareta i to po dve najmanje tri kutije svaki dan. nema krize samo navika trazi da zapalis a ti uzmi pa radi nesto i posle tri dana gotovo ko da nikad nisi ni pusio.


 14. N. 29.03.2020

  Ja sam upravo u samoizolaciji na jednom izuzetno zabacenom mestu nisam se puk(a)o cigaricom nekih 16h planiram jos dve noci ovde da prespavam.poneo sam sa sobom mnogo suncokreta,zvake kafu uopste nisam ni popio ujutro umesto nje sam popio kafetin sa cedevitom...mnogo sam iznerviran pricam sam sa sobom, udaram u vrata sakama...cigareta bi me sad bas smirila ali ako ipak ne odustanem barem tri dana.Mislim da to moze biti nesto naj teze sto sam uradio u zivotu.


 15. Jasna Šokica 30.07.2015

  Kakva apstinencijalna kriza i sindrom, prestaneš da pušis i to je to, ništa ne boli, nije ti muka, ne drhtriš tačnije nije ti ništa, samo ne pušiš!


 16. Milojko 10.01.2012

  Ja sam u dva navrata ostavljao cigarete. Prvi put je to bio period od dve godine apstinencije, uz povremeno prisustvo krize. Nakon izdržane dve godine, ponovo sam propušio. Pre osam godina sam drugi put ostavio cigarete i, pre nekoliko meseci sam ponovo počeo da pušim. Tokom tih osam godina mislim da nisam imao simptome krize, ali samo jedan trenutak slabosti je bio dovoljan da zapalim (piće sa drštvom, može cigara, pa druga) i sad sam ponovo ovisnik.


 17. Allomanny 13.04.2011

  Ono što sam tražio, hvala


 18. Anda 31.12.2010

  Ja mislim da je ovaj članak napisan isključivo iz nečije želje za zaradom. Odvikavam se i surfam po netu tražeći članke protiv pušenja, a ovdje je namjerno u detalje opisan ritual pušenja, samo iz razloga da bivšem pušaču izazove krizu. Po mojem mišljenju ovi flasteri i tablete, pa sad daju i antidepresive, su najveća glupost. Fizička kriza (i oscilacije) raspoloženja traju pet dana i kod najvećih pušača, a ne šest mjeseci kako ste namjerno napisali da zaplašite ljude sa ciljem da kupe vaše proizvode. Ovo što vi radite je da ćete navuć ljude istovremeno i na cigarete i flaster, pa će vam se onda morat ponovo obraćat, ovog puta da im date tablete za smirenje ili što već u tom slučaju dilate.


 19. ljubinka 09.09.2009

  Meni je ovo veoma interesantna tema, posto sam prije 7 mjeseci sama ostavila duvan. Iz drugog pokusaja. Prvo sam u novembru 2008. g. Tri nedelje ostavila cigarete, ali sam odustala. U Februaru 2009. g. sam imala skokove pritiska gotovo svakih sedam dana. To me upasilo, i prvo sto sam ja mogla utaditi jeste da ostavim cigarete, nakon 22 godine aktivnog pusenja. Nisam imala neke znacajnije krize. Valjda sam to prosla kada sam prvi put pokusala ostaviti cigarete. Prije 10-tak dana sam uhatila samu sebe kako trazim nesto po dzepovima. Spremala sam se da pijem jutarnju kafu. Iznenadila sam samu sebe. To je ta navika. Eto javilo se nakon gotovo sedam mjeseci. Da sam tada imala cigaretu uz sebe, vjerovatno bih je zapalila. Sada mi jako smeta kada sam u drustvu pusaca. Dim u prostoriji me gusi, a smeta mi i miris (bolje reci smrad) koji osjetim na nekome ko je tek ispusio cigaretu. Sada se pitam sto mi je trebalo da preko 20 godina trujem svoje tijelo. Pritisak, nazalost nisam suzbila, ali nemam vise onako cesto skokove pod terapijom kao u vrijeme kada sam konzumirala cigarete. Srdacan pozdrav!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde