Lekovi za lečenje nikotinske zavisnosti

Pušenje cigareta je jedan od najpopularnijih metoda uzimanja nikotina od početka XX veka. Nikotin, jedan od preko 4000 hemikalija pronađenih u dimu duvanskih proizvoda kao sto su cigarete, cigare i lule, je osnovni sastojak duvana koji deluje direktno na ljudski mozak.

Kao i kokain ili amfetamini, nikotin u mozgu povećava oslobađanje dopamina, neurotransmitera koji utiče na reakcije, na osećaje i iskustvo zadovoljstva i bola. Što je više dopamina u mozgu, mi smo sretniji. Nikotin ne deluje tako intenzivno na dopamin kao ostale droge, već nakon 7 sekundi od udisanja dima cigarete stiže do mozga i kontinuiranom upotrebom održava višu koncentraciju dopamina. Zato stvara jaku psihičku i fizičku zavisnost.

Nikotin, takođe, pojačava budnost i mentalne performanse, a u kardiovaskularnom sistemu povećava puls i krvni pritisak i sužava krvne sudove, pa tako otežava cirkulaciju. Može delovati stimulativno i smirujuće. Smatra se da ujutro deluje stimulativno zbog apstinencije tokom sna, dok zatim jelo stiče akutnu toleranciju i tako nikotin deluje sve više smirujuće prema kraju dana. Zbog pušenja telo teže apsorbuje minerale i vitamine, pogotovo vitamin C. Najštetniji efekat zavisnosti od nikotina se dobija konzumiranjem duvana koji je uzrok 1/3 svih oblika malignih oboljenja. Prvi na listi malignih oboljena prouzrokovanih konzumiranjem duvana jeste rak. Pušenje cigareta je povezano sa oko 90% svih slučajeva oboljenja od raka pluća. Pored raka pluća, pušenje izaziva plućna oboljenja kao što su hronični bronhitis i emfizem, kao i brojne simptome astme kod odraslih osoba i dece. Pušenje se takođe povezuje sa rakom usne duplje, ždrela, grkljana, jednjaka, stomaka, pankreasa, debelog creva, bubrega, mokraćnih kanala i bešike. Statistički podaci o smrtnosti od raka su dvostruko veći među pušačima nego nepušačima. Žene pušači ranije ulaze u menopauzu. Ako žena puši cigarete i istovremeno uzima oralne kontraceptive, više je sklona kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim oboljenjima od žena nepušača. Trudne žene koje puše cigarete povećavaju rizik od prevremenog porođaja ili rađanja dece sa malom težinom. Deca žena koje su pušile u trudnoći imaju povećan rizik od razvoja raznih teških oboljenja.

Zavisnost se karakteriše neodoljivom željom za duvanom i njegovom upotrebom, uprkos svesnosti o njegovom štetnom dejstvu. Prestanak pušenja je praćen sindromom odvikavanja od pušenja koji može da potraje mesec i više dana, to uključuje simptome koji brzo mogu dovesti čoveka do ponovne neodoljive želje za duvanom. Simptomi odvikavanja od pušenja uključuju teško podnošljiva stanja, žudnju za duvanom, kognitivan i stalan poremećaj sna i povećan apetit koji započinje nekoliko sati nakon poslednje popušene ciagrete. Simptomi doživljavaju vrhunac prvih dana i postepeno opadaju u roku od nekoliko nedelja. Kod nekih ljudi navedeni simptomi mogu da potraju i mesecima i duže.

Glavni farmakološki pristup koji se koristi za odvikavanje jeste tretman nikotinskom zamenom, dodatne terapije uključuju antidepresive bupropion, klonidin i antgaonist nikotinskog receptora mekamilamin.

Terapija nikotinskom zamenom (supstitucija nikotina) koristi se uglavnom kako bi se pomoglo pušačima da prestanu sa pušenjem olakšavajući im psihološki i fizički sindrom odvikavanja. Budući da se nikotin relativno kratko zadržava u plazmi i ne resorbuje se dobro iz gastrointestinalnog trakta, daje se ili u obliku žvakaće gume nekoliko puta dnevno, ili kao transdermalni flaster koji se menja svakog dana.

Ovi preparati uzrokuju različita neželjena dejstva, naročito mučninu i gastrointestinalne grčeve, kašalj, nesanicu i bolove u mišićima. Transdermalni flasteri često dovode do lokalne iritacije i svraba.

Zaključak mnogih kliničkih ispitivanja upućuje na to da ovi preparati u kombinaciji sa profesionalnim savetovanjem i propratnom terapijom, otprilike udvostručuju šanse za uspešno prekidanje navike pušenja.

Bupropion je skoro jednako delotvoran kao i terapija zamenama za nikotin, čak i kod nedepresivnih pacijenata i ima mnogo manje neželjenih dejstava.

Klonidin, agonist alfa2 adrenergičkih receptora smanjuje efekte apstinencije kod nekoliko supstanci koje stvaraju zavisnost, uključujući opijate, kokain i nikotin. Može se davati oralno ili kao transdermalni flaster i pri olakšavanju apstinencije je približno delotvoran kao i nikotinska zamena. Neželjena dejstva klonidina (hipotenzija, suva usta, pospanost) pričinjavaju tegobe, pa on zbog toga nije u širokoj upotrebi.

Registrovani preparati

 • citizin – TABEX (Sopharma PLC Bugarska),
 • bupropion – ZYBAN (Glaxosmithkline Pharmaceuticals Poljska).

lek
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 14

 1. Slavica 15.11.2020

  Danas sam pocela sa terapijom tabex kada sam ih kupila danas u 11 samo sam jednu cigaru popusila. Vrlo sam ponasna na sebe


 2. Goca 11.03.2020

  Počela sam da koristm Tabex. Već 5. dan ih pijem, jedino što osećam je vrtoglavica i stalno sam gladna, ne znam da li je to normalno. Želju za cigaretom nisam izgubila.


 3. Sefer 07.11.2019

  Kako mogu da dobijem lek u italiji?


 4. Tanja 20.10.2016

  Da li se Tabex tablete smeju koristiti ako pravimo bebu, tj. da li mogu uticati na plod ako ostanem trudna dok koristim tabex tablete.


 5. Taske 04.12.2014

  Kolika je cena Tabex-a?


 6. Slavica 23.11.2014

  Ja sam pila Tabex tablete, i bila sam odusevljena sto vec drugog dana nisam imala želju za cigaretom. Nije mi smetalo prisustvo pušača i nije me vuklo da pušim. Inače sam strastveni pušač koji je ustajao noću zbog cigarete. Inace, imala sam jaku želju da se rešim te navike i bila sam bez cigareta oko 3.5 meseca. Kod mene je izgleda bila stvar karaktera, što nisam bila jaka i odolela želji. A inace, jedine probleme koje sam imala su bile glavobolje. Ali sam mogla da ih istrpim. Sada rešavam opet da ga pijem ali ovog puta da prestanem zauvek. A puno srece i jake volje zelim svakom sa ovim problemom.


 7. Marina 16.10.2013

  Uzela sam tabex i prestala da pušim. Posle 37 godina. Pre 16 meseci mi je postavljena dijagnoza hobp pa sam drastično smanjila ali nisam uspevala da prestanem jer nisam imala hrabrosti, bojala sam se krize. Tabex mi je pomogao. Nema krize, postoji želja ali rano je, tek 11 dana sam bez cigareta. Neopisiv je osećaj da ste slobodan čovek. Moj savet je da uz tabex pijete dosta čajeva i kad prestanete takodje i dosta vode, mivela sa magnezijumom je najbolja; ja inače nisam pila te gazirane vode; žene neka pletu jer je važno zaposliti obe ruke; ja ne znam da pletem ali nešto improvizujem; izbegavajte u prvo vreme pušače i nemojte izlaziti; važno je i da nema nikakvih cigareta u kući; jedite belo groždje, srećno


 8. Olga 22.06.2013

  Prestala sam da pusim posle x pokusaja sa raznim vrstama nikotinskih zamena, zibanom, antidepresivima i anksioliticima, posle 20 godina pusackog staza, posle psihoterapija. . . . Pusila sam 50 cigareta dnevno. . . Jednostavno sam procitala knjigu alana kara "lak nacin da ostavite pusenje" i to je samo promena nacina razmisljanja! Bez toga ni jedne tablete ne vrede! Nisam imala nikakvu krizu ni jedan jedini dan. Nisam se ugojila. Pocela sam da treniram i imam viska energije. Sve ostalo je zavaravanje!


 9. Nenad 14.03.2012

  Da li jos uvek postoji akcija sa refundacijom druge kutije zyban-a uz racun?


 10. Nenad 16.05.2011

  Sa zibanom nisam imao uspeha osecao sam se kao da ga ne pijem tj. Nista nisam osecao sad sam poceo da koristim tabex prvi dan mi je tako da je rano da donosim zakljucke pozrdav


 11. marko 23.03.2011

  Zdravo. .: ) imam 22 godine i pusim od svoje 16 godine. . . Kupio sam tablete tabex da pokusam da prestanem uz njuhovu pomoc, ali me muci jedno pitanje!!! Da li tablete mogu da uzimam i pored toga sto idem u teretanu?? Da li smem da nastavim da vezbam i pijem tablete ili bi trebao da prestanem da vezbam neko vreme dok koristim tablete. . . Unapred hvala. . . .


 12. Radoslava Stojanoski 24.10.2010

  Vec oko tri nedelje koristim nikotinske zvake za odvikavanje od pusenja i jako sam zadovoljna. S obzirom da je moj staz skoro 20 godina ozbiljnog pusenja, mislila sam da ce biti mnogo teze nego sto zaista jeste. Jako se ponosim sobom i ne pada mi na pamet da odustajem. Uz to redovno plivam i trckaram, a i ishranu sam bitno popravila. Mnogo je lep osecaj kada nesto pametno radite na sebi. Svima puno pozdrava i dobrog zdravlja.


 13. Verica Filipov 30.06.2010

  Koristila sam zyban tablete (40 komada) i uspela da prestanem da pušim nakon x pokušaja u svom 30-to godišnjem pušačkom stažu. Pušila sam 40 cigareta dnevno, sada se osecam lepo i važna sam što sam uspela da kažem cigaretama zbogom. Cigarete mi više neće diktirati život, nikad više - neko će reći- nikad ne reci nikad, ali kada se setim uz kakve muke sam pokušavala da ostavim zlo, stvarno više nikada neću pušiti. Divan osećaj nezavisnosti i sada je vreme kada ste in ako ste nepušač. Puno sreće i uspeha želim svima koji bi da budu in, naoružajte se voljom i krenite.


 14. Sanja 02.06.2010

  Ja sam koristila zyban medjutim dobila sam jaku alergijsku reakciju a inace nisam sklona uopste tome.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde