Razlika između primarne i sekundarne operacije nosa

Rinoplastika je jedna od najčešćih operacija u plastičnoj hirurgiji. Ima za cilj korekciju oblika i veličine nosa, a takođe i poboljšanje funkcije disanja. Ukoliko se radi prvi put, to je primarna rinoplastika. Ako je nos operisan jednom ili više puta - to je sekundarna rinoplastika. Razlika je velika jer su tkiva nosa fina, osetljiva i sklona stvaranju unutrašnjih ožiljaka.


Ukoliko se nos operiše više puta, sklonost ka unutrašnjim ožiljcima je veća pa se kod pojedinih pacijenata javljaju čvrsti ožiljci koji mogu da dovedu do deformacije i asimetrije nosa. Zbog toga, prvu operaciju nosa treba dobro pripremiti kako ne bi bilo potrebe da se radi druga operacija nosa. Ipak, ako je druga operacija potrebna, treba napraviti plan kojim će se postići najbolji efekat sa najmanje traume tkiva. Ne treba zaboraviti da se manji deformiteti mogu korigovati ubacivanjem sopstvenog masnog tkiva ili filera u uslovima lokalne anestezije posle čega se odmah možete vratiti svojim redovnim obavezama.


Nos ima centralnu poziciju na licu, ima važnu funkciju i veoma složenu građu. Kao organ, zaslužuje posebnu pažnju i temeljne pripreme. Najznačajniji deo preoprativne pripreme je upravo razgovor sa hirurgom.U toku prvog pregleda, treba detaljno opisati tegobe ako ih imate, zapažanja u vezi izgleda nosa, a nakon toga izložiti šta očekujete od operacije odnosno kakav nos želite da imate. I najsitniji detalji mogu biti veoma značajni.


Vaš hirurg će na osnovu pregleda i razgovora sa vama napraviti plan buduće operacije. Pored estetske korekcije, ukoliko postoji indikacija može se korigovati devijacija nosnog septuma, hipertrofija nosnih školjki, ukloniti polipi i slično.


pre-operacije
Pre operacije
posle-operacije
Posle operacije

Anestezija

Operaciju je moguće izvesti u opštoj ili lokalnoj anesteziji u zavisnosti od obima operacije. Shodno tome, treba obaviti preoperativnu pripremu (analize krvi, snimak pluća, pregled kardiologa).

Posle operacije

Posle operacije nemate bolove ili su veoma blagi. Telesna temperatura može biti malo povišena i to je normalna reakcija organizma na operaciju. Često je prisutan otok nosa i lica, podlivi oko očiju i suvoću usta zbog toga što je nos zatvoren tamponima. Otok prolazi za 2- 3 dana, podlivi u narednih desetak dana. Tamponi se vade prvog postoperativnog dana ako je urađena samo estetska operacija nosa. Kod operacije nosne pregrade, tamponi se vade nakon sedam dana koliko se savetuje mirovanje. Svim radnim obavezama se možete vratiti posle dve nedelje. Nos ne treba izduvavati prvih mesec dana. Teške naočare ne treba nositi šest meseci. Trčanje, plivanje i rekreacija dozvoljeni su tek nakon tri nedelje. Podeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije je radila od 2001. do 2016. godine, nakon toga je osnovala privatnu praksu Estetika...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Dalibor 10.02.2021

    Interesuje me cjena operacije Devijacije nosa, hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde