Otok i hematom očnog kapka

Otoci i hematomi spadaju u vaskularne poremećaje kože očnih kapaka. Otok predstavlja nakupljanje tečnosti, a hematom krvni podliv u korijumu i vezivnom tkivu pod kožom kapaka.

Uzrok nastanka

Otoci mogu biti zapaljenjski i nezapaljenjski. Nezapaljenjski otoci nastaju kod bubrežne i srčane insuficijencije. Zapaljenjski se javljaju pri infekcijama i zapaljenjima samih kapaka ili pri zapaljenjskim procesima u okolini (orbita, suzna kesica, paranazalne šupljine).

Klinička slika

Otečeni kapci su zadebljali i to u znatnoj meri, tako da njihovo otvaranje može da bude sasvim onemogućeno. Nastaje naglo i iščezava brzo po prestanku delovanja uzročnika. Otok može da dostigne velike razmere, tako da se otvor kapaka suzi ili sasvim zatvori. Za sobom obično ne ostavlja posledice. Nezapaljenjski otok se naziva i hladnim otokom (oedema frigidum), a zapaljenjski toplim otokom (oedema calidum).

Kod hematoma koža kapka je lividne boje, kapci su zadebljali, otvor kapaka je sužen ili zatvoren. Pokreti kapaka su ograničeni. Zbog bogate vaskularizacije i dovoljnog prostora u potkožnom vezivnom tkivu hematomi kapka nastaju često, dostižu velike razmere, a resorbuju se za dve do tri nedelje bez posledice.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i oftalmološkog pregleda.

Lečenje

Otok kapaka se leči delovanjem na uzročnu bolest. Hematomi kapaka ne zahtevaju lokalno lečenje, već kauzalno (krvne diskrazije).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Mary 04.03.2021

  Molim pomoc, iskuustva..nekog pola god otok(debeo, drano oko jos veci, neka cena crta, prema nisu ko smimka, linija, jako na kojoj strani spavam, ra buds Jaako otecena!budim ße zedna nocu na ne znam koliko..jedva izmokrim, za bugrege rekose da su ok Korona hara hm.. ceka se ne znam koliko sama sa 2djece Preklinjem za pomoc, Savjet jako pijem toliko vode, uzgred koza je ne upija Molim za pomoc!! Ujutro mi gastro rade, kao da mi je bice unutra, povracam cesto.


 2. DRAGICA Babic 05.01.2021

  Otekli kapci i kesice ispod ociju?


 3. Romar 17.02.2012

  Ej! Vas blog ppoepd up na bing i ja provjeriti neke vise svoje stvari. Samo sam vas je dodao u google reader hrane. Drzite ga gore. Veselim citanju vise od vas u buducnosti.


 4. Jasmina 10.01.2011

  Dioptrija mi je plus 0'25. Imam cesto pekanje na rubovima gornjih kapaka, svrab osetim umor ociju i sto mi jako smeta je otok gornjih kapaka otok kod suyne zlezde. Sa pocetkom bolova u glavi otok je veci. Imam ceste bolove u vratnom delu kicme, da li je moguce da je od kicme. . Na svoju ruku sam pocela piti presing tablete jer sumnjam da je to alergija ali nista bolje. Oftamolog me je poslao kod imunologa i neurologa, jos nisam obavila preglede. Doktor opste prakse kaye da je voda u ocnim kapcima. Krvna slika je u redu bubrezi u redu i jetra u redu. Molim vas, koji moze biti uzrok. Unapred zahvalna! Imam 30 godina


 5. Bina Troha 30.04.2010

  Kod povrede arkade iznad oka, nakon stavljanja 3 sava, doslo je do otoka gornjeg kapka ispod povredjene arkade, ali taj otok se prenosi i na drugi deo oka, u uglu do nozdrva stvaraju se nazovi kesice, koje menjaju boju u tamno crvenu boju. Pored lekova, palitrex, chymoral, i kapi za oci tobradex, stanje je lose, sta uciniti, da li se smeju stavljati hladne obloge ili, sta dalje, unapred hvala, u ocekivanju vaseg odgovora.


 6. NEDA 15.03.2010

  Moja beba ima 10 mjeseci. U 4 mjesecu pojavio joj se manji otok na predjelu kraja oka prema nosu. Vodili smo je dr oftamologu koji je rekao da se radi o hematomu koji ce sam da iscezne. Terapije nema. Kontrole su svaka 3 meseca. Taj hematom se vidno smanjio mada se nekada desi kao da se poveca malo. Mene interesuje koliko treba vremena da to nestane. . . . . Unaprijed zahvalna majka


 7. marija 22.12.2009

  Dobro vece. Vec dva dana osecam bolove u levom oku i vidi crne mrlje, boje su mi izostrene, tj. Jake. Interesuje me u cemu je problem? Molili bih vas da mi odgovorite ako je moguce, puno bih mi znacilo. Unapred hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde