Magnetna rezonanca kolena (MR kolena)

Magnetna rezonanca kolena (MRI kolena) koristi moćno magnetno polje, radio talase i računar za izradu detaljnih slika struktura u kolenskom zglobu. MRI kolena uglavnom se primenjuje za dijagnozu ili procenu bola, slabosti, otoka ili krvarenja u i oko zgloba. Ovaj dijagnostički metod snimanja ne koristi jonizujuće zračenje i može vam pomoći da utvrdite da li vam je potrebna operacija kolena.

Obavestite svog doktora o svim zdravstvenim problemima, nedavnim operacijama ili alergijama i da li postoji mogućnost da ste trudni. Magnetno polje nije štetno, ali može prouzrokovati kvar nekih medicinskih uređaja. Većina ortopedskih implantata ne predstavlja rizik, ali tehnologu uvek treba da kažete ako u telu imate bilo kakve uređaje ili metal, posebno u mozgu, kičmenoj moždini, srcu ili u blizini očiju. Smernice o jelu i piću pre snimanja razlikuju se među pojedinim pregledima. Lekove uzimajte kao i obično, osim ako vam lekar ne kaže drugačije.

Magnetna rezonanca kolena (MRI kolena)
Magnetna rezonanca kolena, slika kolena koja se dobija

Šta je magnetna rezonanca kolena?

MRI kolena pruža detaljne slike struktura unutar kolenskog zgloba, uključujući kosti, hrskavicu, tetive, ligamente, mišiće i krvne sudove.

Magnetna rezonanca kolena je neinvazivni test koji se koristi za dijagnozu zdravstvenih stanja.

MRI koristi moćno magnetno polje, radio talase i računar za izradu detaljnih slika unutrašnjih telesnih struktura. MRI ne koristi zračenje (rendgen).

Detaljne MR slike omogućavaju lekarima da pregledaju telo i otkriju bolest. Slike se mogu pregledati na računarskom monitoru. Takođe, slike se mogu poslati elektronskim putem, odštampati ili kopirati na CD.

Zašto se radi MRI kolena?

Magnetna rezonanca kolena obično se vrši radi dijagnoze ili procene:

 • bolova u kolenima, slabosti, otoka ili krvarenja u tkivima i zglobu;
 • oštećene hrskavice, meniskusa, ligamenta ili tetive;
 • povrede kolena, koje su nastale usled fizičke aktivnosti, kao što su uganuća, pokidani ligamenti, hrskavice ili tetiva;
 • preloma kostiju koji se možda neće videti na rendgenu i drugim testovima za snimanje;
 • oštećenja od artritisa;
 • nakupljanja tečnosti u kolenskom zglobu;
 • infekcije (poput osteomijelitisa);
 • tumora (primarni tumori i metastaze), koji uključuju kosti i zglobove;
 • mrtve kosti;
 • otežanog pokretanja kolenskog zgloba;
 • povreda ili bolova u kapici kolena;
 • komplikacija, koje su povezane sa ugrađenim hirurškim uređajima;
 • bolova nakon operacije kolena.

Takođe, lekar može da vam zakaže snimanje kolena magnetnom rezonancom da bi utvrdio da li vam je potrebna artroskopija kolena ili neki drugi hirurški postupak. Lekar treba da nadgleda vaše stanje nakon operacije kolena.

Кako se pripremiti za snimanje kolena magnetnom rezonancom?

Neposredno pre samog pregleda, možda će vam biti zatraženo da obučete bolničku haljinu.
Lekari će vas možda pitati da li imate alergiju na jodno kontrastno sredstvo. Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, lekari će primeniti kontrastno sredstvo na bazi gadolinijuma. Gadolinijum se može koristiti kod pacijenata sa alergijom na jodno kontrastno sredstvo.

Obavestite tehnologa ili radiologa ako imate ozbiljnih zdravstvenih problema ili ste nedavno operisani. Neka stanja, poput težeg oboljenja bubrega, mogu zahtevati upotrebu određenih kontrastnih sredstava na bazi gadolinijuma, koja se smatraju bezbednim za pacijente sa bubrežnom bolešću.

Žene bi trebalo uvek da kažu lekaru i tehnologu ako postoji šansa da su trudne. Iako ne postoje dokazi o bilo kakvim štetnim efektima na trudnice ili njihovu nerođenu bebu, ipak se smatra da trudnice ne bi trebalo da snimaju kolena magnetnom rezonancom, jer će beba biti izložena jakom magnetnom polju.

Dojenčad i mala deca često zahtevaju anesteziju da bi MRI snimanje bilo završeno uspešno bez pomeranja. Specijalista za pedijatrijsku anesteziju treba da bude na raspolaganju prilikom snimanja kolena vašeg deteta. Lekar će vam unapred reći kako da pripremite svoje dete.

Sav nakit i ostalu dodatnu opremu ostavite kod kuće ili ih uklonite pre snimanja magnetnom rezonancom. Metalni i elektronski predmeti mogu ometati magnetno polje jedinice za magnetnu rezonancu i nisu dozvoljeni u sobi za ispite. Ovi predmeti uključuju:

 • nakit, satove, kreditne kartice i slušne aparate;
 • igle, ukosnice, metalne predmete;
 • pirsing na telu;
 • mobilne telefone i elektronske satove.

Obavestite tehnologa ako u svom telu imate medicinske uređaje, kao što su kohlearni (ušni) implantati, stariji defibrilatori i pejsmejkeri, jer ovi uređaji mogu ometati snimanje. Mnogi ugrađeni uređaji će imati brošuru, koja objašnjava rizike od magnetne rezonance za taj određeni uređaj. MRI se ne može izvršiti bez potvrde i dokumentacije o tipu implantata i kompatibilnosti MRI.

Obavestite tehnologa ili radiologa ukoliko imate ugrađen bilo koji metalni uređaj u vašem telu. Strana tela koja su smeštena u blizini vašeg oka, veoma su važna, jer se ona mogu zagrejati prilikom snimanja magnetnom rezonancom i prouzrokovati slepilo.  

Magnetna rezonanca kolena – Prednosti

 • MRI je neinvazivna tehnika snimanja, koja ne uključuje izlaganje jonizujućem zračenju.
 • MRI je dijagnostička metoda koja se pokazala vrednom u dijagnosticiranju širokog spektra stanja, uključujući abnormalnosti tetiva, ligamenata, mišića, hrskavice i kostiju koje nisu toliko vidljive na rendgenskim snimcima ili CT snimcima.
 • MRI može pomoći lekaru da odredi kojim pacijentima, sa povredama kolena, treba operacija.
 • MRI može pomoći u dijagnozi frakture kostiju, u slučajevima kada rendgen i drugi testovi snimanja nisu pružili relevantne rezultate.
 • MRI može otkriti abnormalnosti kostiju, koje ne mogu da se otkriju drugim metodama snimanja.
 • MRI je neinvazivna alternativa rendgenu, angiografiji i CT-u za dijagnostikovanje problema krvnih sudova.

Magnetna rezonanca kolena – Rizici

 • MRI pregled ne predstavlja gotovo nikakav rizik za prosečnog pacijenta, kada se poštuju odgovarajuće bezbednosne smernice.
 • Jako magnetno polje nije štetno, ali ono može dovesti do kvara ugrađenih medicinskih uređaja ili do izobličenja slika.
 • Nefrogena sistemska fibroza nastaje usled izloženosti gadolinijuma (kontrastno sredstvo koje se koristi kod MRI) i obično se javlja kod pacijenata sa teškim oboljenjima bubrega. Lekar će pažljivo proceniti funkciju bubrega pacijenta, pre nego što razmotri upotrebu kontrastnog sredstva na bazi gadolinijuma.
 • Postoji vrlo mali rizik od alergijske reakcije ako se koristi kontrastno sredstvo na bazi gadolinijuma. Takve reakcije obično su blage i kontrolišu se lekovima.
 • Proizvođači kontrastnog sredstva na bazi gadolinijuma nagoveštavaju da majke ne bi smele dojiti svoje dete u periodu od 24-48 sati nakon uzimanja kontrastnog sredstva.

Magnetna rezonanca kolena - cena

Cena MRI kolena je 12.000 dinara, a zakazuje se pozivom na broj 063/687-460.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

 1. Biljana 06.04.2024

  Imam operaciju kuka na istoj nozi. Da li ima problem za snimanje kolena?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde