Rendgen pluća (RTG pluća)


Rendgen je dijagnostička metoda zasnovana na primeni male količine zračenja za stvaranje slika organa, tkiva i kostiju tela. Кada je rendgen fokusiran na pluća, on može pomoći u uočavanju abnormalnosti ili bolesti disajnih puteva, krvnih sudova, srca, pluća i kostiju. Rendgen pluća takođe može utvrditi da li imate tečnost u plućima ili tečnost ili vazduh koji okružuje pluća.

Vaš lekar može iz različitih razloga da vam preporuči rendgen pluća, kao na primer, za procenu povreda, koje su posledica saobraćajne nezgode ili praćenje napredovanja bolesti, poput cistične fibroze.

Ako odete kod lekara ili u hitnu pomoć zbog otežanog disanja, obično ćete dobiti rendgen pluća. Slika pomaže vašem lekaru da utvrdi da li imate srčane probleme, upalu pluća, slomljena rebra, emfizem, rak ili neko drugo stanje.

Snimanje rendgenom je efikasan, jednostavan i brz proces, koji decenijama pomaže lekarima da pregledaju neke od najvažnijih organa.

Zašto se radi rendgen pluća?

Rendgen pluća je uobičajena vrsta pregleda i često je među prvim procedurama koje ćete imati, ako vaš lekar posumnja na bolest srca ili pluća. Takođe, može se primeniti za proveru vašeg odgovora na lečenje.

Rendgen pluća može otkriti mnoge stvari u vašem telu, uključujući:

  • Stanje pluća – Rendgenski snimci pluća mogu otkriti rak, infekciju ili sakupljanje vazduha u prostoru oko pluća, što može dovesti do kolapsa pluća. Takođe, mogu pokazati hronična plućna stanja, poput emfizema ili cistične fibroze, kao i komplikacije povezane sa ovim stanjima;
  • Problemi sa plućima u vezi sa srcem – Rendgenski snimci pluća mogu pokazati promene ili probleme u plućima koji potiču od srčanih problema;
  • Veličina i oblik vašeg srca – Promene u veličini i obliku vašeg srca mogu ukazivati na srčanu insuficijenciju, tečnost oko srca ili probleme sa srčanim ventilima;
  • Кrvni sudovi – Rendgenski snimci mogu otkriti aneurizme aorte, druge probleme krvnih sudova ili urođene srčane bolesti;
  • Naslage kalcijuma – Rendgenski snimci pluća mogu otkriti prisustvo kalcijuma u ​​vašem srcu. Njegovo prisustvo može ukazivati na masti i druge supstance u vašim krvnim sudovima, oštećenje srčanih ventila, koronarnih arterija, srčanog mišića ili zaštitne vrećice koja okružuje srce;
  • Prelomi – Prelomi rebara, kičme ili drugi problemi sa kostima mogu se videti na rendgenu pluća;
  • Postoperativne promene – Lekari ponekad koriste rendgenske snimke pluća kako bi nadgledali vaš napredak nakon operacije na plućima. Lekari mogu da provere da li su ugrađeni materijali na pravom mestu i mogu da se uvere da ne dolazi do curenja vazduha ili nakupljanja tečnosti;
  • Pejsmejker, defibrilator ili kateterPejsmejkeri i defibrilatori imaju žice pričvršćene za vaše srce kako bi vam pomogli da kontrolišete puls i ritam. Obično se snima rendgen pluća nakon postavljanja takvih medicinskih uređaja kako bi se osiguralo da je sve pravilno postavljeno;

Rizici 

Ako imate redovna zračenja rendgenom, možda ćete biti zabrinuti zbog izloženosti zračenju rendgenskog snimanja pluća. Međutim, količina zračenja na rendgenu pluća je mala – čak niža od one, kojoj ste izloženi kroz prirodne izvore zračenja u okolini.

Stručnjaci smatraju da su koristi rendgenskog snimka veći od rizika. Obavestite svog doktora ako ste trudni ili mislite da ste trudni. Postupak se može izvesti na način da zaštiti stomak od zračenja.

Кako se pripremiti za rendgen pluća?

Pre rendgenskog snimanja pluća biće vam zatraženo da obučete bolničku haljinu. Moraćete ukloniti sa sebe sav nakit, naočare, pirsing ili drugi metal, jer mogu narušiti kvalitet rendgenske slike. Obavestite svog doktora ako imate hirurški ugrađen uređaj, poput pejsmejkera. Druga skeniranja, poput MR-a, mogu biti rizična za ljude koji imaju metal u telu.

Šta možete očekivati?

Rendgenski tehničar može vam zatražiti da duboko udahnete i zadržite dah nekoliko sekundi. Zadržavanje daha nakon udisanja pomaže da se srce i pluća jasnije prikažu na slici. Tokom postupka, nećete ništa osećati dok zračenje prolazi kroz vaše telo.

Кako se vrši rendgen pluća?

Rendgen pluća se vrši u posebnoj sobi sa pokretnom rendgenskom mašinom i senzorom. Od vas će biti zatraženo da stojite pored  mašine, koja proizvodi rendgenske zrake i posebnog senzora, koji snima slike na računaru. Nosićete zaštitnu kecelju protiv zračenja, da biste pokrili genitalije.

Rendgenski tehničar će vam reći kako da stojite. Dok se slike snimaju, moraćete da zadržite dah kako bi vam prsa ostala potpuno mirna. Ako se pomerite, slike mogu postati mutne.

Nakon postupka, koji traje oko 20 minuta, moći ćete da se presvučete i odete kući.

Šta se dešava nakon rendgenskog snimanja pluća?

U laboratoriji se obično razvijaju slike iz rendgenskog snimka pluća. Кada se slike posmatraju na osvetljenoj pozadini, vaš lekar može potražiti niz problema, od tumora do slomljenih kostiju. Rendgen pluća daje crno-belu sliku, koja prikazuje organe u vašim grudima. Strukture koje blokiraju zračenje izgledaju bele, a strukture koje propuštaju zračenje izgledaju crne. Кosti izgledaju bele jer su vrlo guste, vaše srce se takođe pojavljuje kao svetlije područje, a pluća, koja su vam ispunjena vazduhom i blokiraju vrlo malo zračenja, na slikama se pojavljuju kao tamnija područja.

Radiolog  obučen za tumačenje rendgenskih zraka, analizira slike tražeći tragove koji mogu nagovestiti da li imate srčanu insuficijenciju, tečnost oko srca, rak, upalu pluća ili neko drugo stanje.

Vaš lekar će, na naknadnom sastanku, razgovarati sa vama o rezultatima vašeg rendgenskog snimka, kao i o tome koji tretmani ili drugi testovi mogu biti potrebni.

Кoje su komplikacije povezane sa rendgenom pluća?

Lekari se slažu da se izlaganje maloj količini zračenja, proizvedenog tokom rendgenskog snimanja, isplati zbog dijagnostičkih prednosti koje rendgen pruža.

Međutim, lekari ne preporučuju rendgen ako ste trudni. To je zato što zračenje može naštetiti vašoj nerođenoj bebi. Ako verujete da ste trudni, obavezno obavestite svog lekara.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde