Cervikalno rebro

Normalno postoji 12 para rebara. Cervikalno rebro predstavlja prekobrojno rebro koje polazi od sedmog vratnog pršljena.

Uzrok nastanka

Cervikalno rebro se nasleđuje autosomno dominantno.

Klinička slika

Cervikalno se nalazi iznad prvog rebra.  Najčešće ne daje nikakve tegobe. Može da uzrokuje pritisak na nerve i arterije. Ukoliko vrši pritisak na brahijalni pleksus, to vodi do slabosti mišića šake, do hipotrofije tenarnih mišića, koje prati bol i ukočenost ruke. Ukoliko cervikalno rebro vrši pritisak na arteriju subklaviju, mogu se javiti osećaj haldnoće i trnjenja u šakama i prstima, ukočenost i bol u prstima i ulceracije na prstima kod teže ishemije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, kliničkog pregleda, elektromiografije, arteriografije i rendgenografije.

Lečenje

Lečenje je simptomatsko, sa ciljem otklanjanja bolova (analgetici) i jačanja zahvaćenih mišića (fizikalna terpaija). Nekada je potrebna hirurška intervencija, naročito kada postoji ishemija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. velimirka 29.07.2010

    Ja imam to rebro od 7. Osnovne, u stvari tad je otkriveno na sistematskom pregledu, evo sad imam 52g i stvara mi poteskoce, ponekad imam tihi bol kao kod tupog bola zuba a nekad je to veoma intezivno, zanima me dali bi mi pomoglo banjsko lijecenje i dali bi mi to socijalno odobrilo. Koliko ovo treba cesto slikati i kontrolisati u smislu daljnjeg rasta jer kad je otkriveno bilo je duboko u casici a sad je nekako uraslo u vratna polovini vrata i obraslo je valjda nervima. Nije mi se preporucavala opracija, ne znam zasto. Nije se lako nositi s ovim. Ako neko ovo procita i zna odgovor neka mi se javi.
    Ljubazno hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde