Magnetna rezonanca ramena (MRI ramena)

Magnetna rezonanca ramena (MRI ramena) koristi moćno magnetno polje, radio talase i računar za izradu detaljnih slika kostiju, tetiva, mišića i krvnih sudova unutar ramenog zgloba. MRI ramena prvenstveno se koristi za procenu povreda ramena.

Obavestite svog doktora o svim zdravstvenim problemima, nedavnim operacijama ili alergijama i da li postoji mogućnost da ste trudni. Magnetno polje nije štetno, ali može prouzrokovati kvar nekih medicinskih uređaja. Većina ortopedskih implantata ne predstavlja rizik, ali treba reći tehnologu ako imate bilo kakve uređaje ili metal u telu. Smernice o jelu i piću pre ispita razlikuju se među pregledima i objektima. Uzimajte lekove kao i obično, osim ako vam nije drugačije rečeno. Ostavite nakit kod kuće i nosite široku, udobnu odeću. Možda će se od vas zatražiti da obučete bolničku haljinu. Ako imate klaustrofobiju ili anksioznost, možda ćete želeti da zatražite od lekara blagi sedativ pre pregleda.

Sve o magnetnoj rezonanci pročitajte ovde >>>>>>>>

Šta je MRI ramena?

Magnetna rezonanca ramena
Magnetna rezonanca ramena prvenstveno se koristi za procenu povreda.

Magnetna rezonanca je neinvazivni test koji se koristi za dijagnozu zdravstvenih stanja.

MRI koristi moćno magnetno polje, radio talase i računar za izradu detaljnih slika unutar ramenog zgloba, uključujući kosti, tetive i mišiće. Magnetna rezonanca ne koristi zračenje.

Detaljne MRI slike omogućavaju lekarima da pregledaju telo i otkriju bolest. Slike se mogu pregledati na računarskom monitoru. Takođe, slike se mogu poslati elektronskim putem, odštampati ili kopirati na CD.

Zašto se radi MRI ramena?

MRI je prava metoda za ispitivanje ramenog zgloba. MRI daje jasan prikaz suza rotacione manžetne, povrede tetive bicepsa, oštećenja glenoidnog labruma i mekog vlaknastog tkiva, koji pomaže u stabilizaciji zgloba.

Snimanje ramena magnetnom rezonancom obično se izvodi radi dijagnoze ili procene:

 • degenerativnih poremećaja zglobova, poput artritisa i labralnih suza;
 • preloma (kod odabranih pacijenata);
 • poremećaja rotacione manžetne, uključujući suze, koje su glavni uzrok bolova u ramenu kod pacijenata starijih od 40 godina;
 • abnormalnosti zglobova usled traume, poput suza ligamenata i tetiva;
 • povreda povezanih sa sportom i poremećaja povezanih sa radom, koji su uzrokovani ponovljenim naprezanjima ili vibracijama, usled upotrebe određenih ručnih alata;
 • infekcija;
 • tumora, koji uključuju kosti i zglobove;
 • bola, otoka ili krvarenja u tkivima u zglobu i oko njega;
 • neobjašnjivih bolova u ramenu;
 • smanjene pokretljivosti ramenog zgloba;
 • napretka nakon operacije ramena.

Poseban oblik magnetne rezonance, koji se naziva magnetna rezonanca (MRI) artrografija pozdrazumeva ubrizgavanje kontrastnog sredstva u zglob, kako bi radiolog mogao bolje da pogleda strukture unutar ramena.

Кako se pripremiti za snimanje ramena magnetnom rezonancom?

Smernice o jelu i piću pre magnetne rezonance, razlikuju se između pojedinih pregleda i objekata. Uzimajte hranu i lekove kao i obično, osim ako vam nije drugačije rečeno.

Neposredno pre samog snimanja magnetnom rezonancom, možda će vam biti zatraženo da nosite bolničku haljinu. Lekari će vas možda pitati da li imate astmu ili alergiju na jodno kontrastno sredstvo. Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, lekari će primeniti kontrastno sredstvo na bazi gadolinijuma. Gadolinijum se može koristiti kod pacijenata koji su alergični na kontrastno sredstvo na bazi joda.

Obavestite tehnologa ili radiologa ako imate ozbiljnih zdravstvenih problema ili ste nedavno operisani. Žene bi uvek trebalo da kažu lekaru i tehnologu ako postoji šansa da su trudne. Trudnice ne bi trebalo da rade magnetnu rezonancu u prvom tromesečju, jer bi beba, tokom snimanja magnetnom rezonancom, bila izložena jakom magnetnom polju.  

Ako imate klaustrofobiju ili anksioznost, možda ćete želeti da zatražite od svog lekara da vam prepiše blagi sedativ pre pregleda.

Dojenčad i mala deca uglavnom zahtevaju anesteziju da bi se snimanje magnetnom rezonancom završilo bez pomeranja. Tokom pregleda vašeg deteta, na raspolaganju treba da bude specijalista za pedijatrijsku anesteziju. Lekar će vam pre snimanja reći kako da pripremite svoje dete.

Sav nakit i ostalu opremu uklonite pre MRI snimanja. Metalni i elektronski predmeti mogu ometati magnetno polje jedinice za magnetnu rezonancu i nisu dozvoljeni u sobi za ispite. Pomenuti predmeti mogu biti oštećeni tokom snimanja MRI i prouzrokovati opekotine pacijentu.

Ovi predmeti uključuju:

 • nakit, satove, kreditne kartice i slušne aparate;
 • igle, ukosnice i drugi metalni predmeti, koji mogu iskriviti MRI slike;
 • olovke, džepne noževe i naočare;
 • pirsinge na telu;
 • mobilne telefone i elektronske satove.

Obavestite tehnologa ako u svom telu imate medicinske ili elektronske uređaje. Ovi uređaji mogu ometati snimanje ili predstavljati rizik po zdravlje. Mnogi ugrađeni uređaji će imati brošuru koja objašnjava rizike od magnetne rezonance za taj određeni uređaj. MRI se ne može izvršiti bez potvrde i dokumentacije o tipu implantata i kompatibilnosti MRI.

Obavestite tehnologa ili radiologa o bilo kom metalu koji se možda nalazi u vašem telu. Strana tela smeštena u blizini vaših očiju veoma su važna, jer se tokom snimanja mogu pomerati ili zagrejati i prouzrokovati slepilo.

Kako se izvodi snimanje magnetnom rezonancom?

Tradicionalna MRI mašina je velika cev u obliku cilindra okružena kružnim magnetom. Pacijent će biti postavljen na pokretnom stolu za ispitivanje, koji se kreće ka otvoru mašine.

Ako se koristi kontrastni materijal na bazi gadolinijuma, lekar ili tehnolog će vam umetnuti intravenski kateter u venu na ruci, koji će se koristiti za ubrizgavanje kontrastnog materijala.

Кod izabranih pacijenata prvo će se izvršiti artrografija. Pre samog postupka, kontrastni materijal se može ubrizgati u rameni zglob, kako bi se tokom snimanja detaljnije slikale zglobne strukture.

Tehnolog će se nalaziti u susednoj sobi za računarom, kako bi nadgledao proces snimanja.

U zavisnosti od vrste pregleda i opreme koja se koristi, ceo pregled obično traje od 15 do 45 minuta.

Magnetna rezonanca ramena – Prednosti

 • MRI je neinvazivna tehnika snimanja koja ne uključuje izlaganje zračenju;
 • MRI je prava metoda za dijagnostikovanje širokog spektra stanja, uključujući abnormalnosti mišića i kostiju;
 • MRI može pomoći lekarima da odrede, kojim pacijentima sa povredama ramena treba operacija;
 • MRI može pomoći u dijagnozi frakture kostiju kada rezultati drugih metoda snimanja nisu jasni;
 • MRI je neinvazivna alternativa rendgenu, angiografiji i CT-u za dijagnostikovanje problema krvnih sudova.

Magnetna rezonanca ramena – Nedostaci

 • MRI pregled ne predstavlja gotovo nikakav rizik za prosečnog pacijenta, kada se poštuju odgovarajuće bezbednosne smernice;
 • Jako magnetno polje nije štetno. Međutim, ono može dovesti do kvara ugrađenih medicinskih uređaja ili do izobličenja slika;
 • Postoji vrlo mali rizik od alergijske reakcije ako se koristi kontrastno sredstvo na bazi gadolinijuma. Takve reakcije su obično blage i kontrolišu se lekovima;
 • Proizvođači kontrastnog sredstva na bazi gadolinijuma nagoveštavaju da majke ne bi smele dojiti svoje dete 24-48 sati nakon uzimanja kontrastnog sredstva.

Magnetnu rezonancu ramena zakažite pozivom na telefon 063/687-463


 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Раде 11.04.2022

  Интересује ме цена снимања оба рамена. поздрав


 2. Marko 13.04.2021

  Molim Vas, Napišite da li je moguće, pod kojim okolnostima, prednostima i manama slikanja pluća magnetnom rezonancom. Napišite da li je potreban i kakav je to medijum (gas), koji bi se koristipo u toku snimanja (udisanje od strane bolesnika) radi omogućavanja snimanja pluća ? Ukratko, kao i za ovaj članak, napišite da li je moguće, pod kojim uslovima, i kakve su prd nosti snimanja pluća na MR aparatu, kao i nedostaci. Isto tako, napišite koja je metoda bolja za snimanje krvnih sudova vrata (MR angiografija ili Md CT angiografija)? Koja je netoda bolja, preciznija, bolje daje prikaz i preciznije određuje procenat stenoza ili malformacija vratnih krvnih sudova (arterija i vena) ?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde