ArtroskopijaArtroskopija
(artroskopska hirurgija) je endoskopska metoda. Primenjuje se u slučaju povrede zgloba i različitih degenerativnih oboljenja zglobova i vanzglobnih struktura.


Ona ima veliku primenu i u sportskoj traumatologiji. Najzastupljenije su artroskopske operacije kod povrede ramena i kolena.

Artroskopska operacija kolena

Artroskopska operacija kolena se vrši tako što hirurg ortoped na koži kolena napravi dva do tri mala reza. Potom se uz pomoć video-sistema u šupljinu zgloba uvodi hirurški instrument. Na ovaj način se vrlo uspešno operativno leče povrede meniskusa kolena. Takođe, rešava se problem prednjeg i zadnjeg ukrštenog ligamenta kolena, repozocija čašice, itd. Oporavak pacijenta je višestruko kraći u odnosu na oporavak posle klasične operacije kolena. Ceo postupak može da se izvodi u opštoj ili spinalnoj anesteziji.

Rentgenski snimak kosti ili zgloba ortopedu omogućava uvid u izgled kosti, zgloba ili kičmenog stuba. Na rentgenskom sniku se može videti naprsnuće, prelom, dislokacija, tumor, egzostoza, zapaljenje. Da bi se dobro videla kost ili zgob, potrebno je napraviti dva snimka iz različitih pravaca. Ultrazvuk zgloba se radi kako bi se dijagnostikovao izliv tečnosti u šupljini zgloba, ali i radi vizualizacije vanzglobnih struktura: tetiva i burze.Ultrazvuk mišića je dijagnostička procedura kojom se može vizuelizovati mišić, njegova struktura, postojanje delimične ili potpune rupture, postojanje hematoma (krvnog podliva).

Takođe, može se raditi i punkcija zgloba  u cilju dijagnostike, ali i u terapijske svrhe. Ona se može se raditi i pod kontrolom ultrazvuka. U tom slučaju na ekranu se prati put igle za punkciju i ceo proces evakuacije izlivene tečnosti iz zglobne šupljine. U zavisnosti od procene ortopeda evakuisna tečnost može biti poslata na citološku, mikrobiološku ili biohemijsku analizu.

Lekovi kao terapijska mera

Intraartikularna injekcija je terapijska mera kojom se u šupljinu zgloba ubrizgava lek. Od lekova se najčešće koristi kortikosteroid u cilju lečenja zapaljenja ili neki od derivara hijaluronske kiseline u cilju obnavljanja zglobne hrskavice.

Lekovi se mogu aplicirati i lokalno na mesto zapaljenja tj. na mesto najvećeg bola, pa to nazivamo lokalna infiltracija leka. To je slučaj sa lekovima kao što su lokalni anestetici i kortikosteroidi.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa zglobovima.


 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde