Povrede stopala i skočnog zgloba

Prednji deo stopala sastoji se od 5 metatarzalnih kostiju, a na vrhovima se nalaze falange (kosti nožnih prstiju). Osnovna uloga im je da obezbeđuju telu ravnotežu pri hodanju i trčanju. Skočni zglob – je pregibni zglob. Formiraju ga tibija, fibula i talus (skočna kost) gornjeg dela stopala. Ove kosti povezane su nizom ligamenata. Skočni zglob omogućava da se stopalo savije nagore i nadole i s jedne na drugu stranu.

Povrede

Povrede nožnog dela ili tarokruralnog zgloba najčešće su povede (posle kolena) kod sportista. Kompleksan građa i višestruka funkcija zgloba otežavajući su momenti  pri nastanku povreda. Spoljni nožni zglob čine ligamenati: prednji tibofibularni, prednji fibulotaralni, fibulocalcanearni i pozadi fibulotaralni. Unutrašnji zglob čine ligamenti: ligamentum deltoideum sa svoja četiri kraka pars tibialis anterior, pars tibionavicularis, pars tibicalcanearis i pars tibiotalaris posterior.

Povrede ligamenta zavise od delovanja sila, pritiska, sastava vlakna i torzije. Kod stopala prizemljenog pri hodu ili trčanju, povrede-ligamenataokretu ili doskoku, ligamenti su maksimalno napeti i opterećeni, i kod najmanjeg krivog pokreta ili prenaprezanja dolazi do povrede ligamenta. Povrede nožnog zgloba nastaju usled nategnutosti, usled mehaničkog delovanja sila (naderanja ili razreline). Nategnuće ili distenzija ligamenta nastaju posle preopterećenja. Sile ne prelaze granicu elastičnosti ligamenta. Povrede uzrokuju samo pucanje nekoliko krvnih kapilara i prolaznu slabost funkcije ligamenta sa poremećenom inervacijom. Kao posledica javlja se bol sa lokalnom hiperemijom sa otokom i poremećenom funkcijom. 
Laceracija nastaje kada opterećenje prelazi prag elastičnosti ligamenta i njegove niti počinju da pucaju. Bol i otok su jače izraženi a stopalo pomičemo preko fiziološke granice. Ova vrsta povrede česta je u fudbalu i pravi velike smetnje fudbalerima u trenažnom procesu.
Prekid ili ruptura ligamenata nastaje kada je opterećenje preko granice otpornosti ligamenta i on puca po čitavoj širini. Tada se javljaju patološka stanja prilikom kretanja.
Uganuće skočnog zgloba je povreda (najčešća u sportu posle kolena) koja zahvata jedan ili oba ligamenta smeštena sa spoljne i unutrašnje strane skočnog zgloba. Nastaje usled natezanja ili kidanja ligamenata od spoljne i unutrašnje strane skočnog zgloba. Javlja se u skoro svim sportovima. Praćena je bolom, otokom, pomodrelošću sa spoljne a često i sa unutrašnje  strane skočnog zgloba. Otežano se hoda. Otok može da potraje mesecima, u večernjim časovima je veći pošto se nategnuti ili iskidani ligament ne vraća u svoj prvobitni oblik.
Stopalo može biti izvrnuto uvrnuto, pomereno prema napred ili prema nazad, rotirano u većem ili manjem obimu već prema tome koliko je ligament nožnog zgloba ruptuiran. U ovu grupu povreda spadaju i prelomi maleolusa nožnog zgloba.

Unutrašnja rotacija stopala odnosno njegovo uvrtanje dovodi do napetosti: prednjeg tibiofibularnog ligamenta, prednjeg fibulotaralnog ligamentai fibulocalcanearnog ligamenta. Najčešće pucanju ligamenti usled unutrašnje rotacije i to: prednji fibulotalarni ligament, fibulokalkanearni ligament i prednji tibiofibularni ligament. Ako je ruptuiran samo prednji tibiofibularni i fibulotaralni ligament pozitivan je znak fijoke i stopalo možemo pomeriti prema napred. Ako je naprso i fibulokalkanearni ligament stopalo nemožemo uvrnuti preko fiziološke granice.

Kod spoljašnje rotacije kada je stopalo u neutralnom položaju ili je dorzalnoflektirano usled spoljne rotacije i izvrtanja stopala javlja se napetost prednjeg tibiofibularnog ligamenta, a ako se rotacija nastavlja dolazi do napinjanja i ligamentuma deltoideuma odnosno njegove prednje strane pars tibiotalaris pars tibionavikularis. Kada je maksimalna plantarna fleksija stopala, ako se vrši spoljna rotacija, dolazi do pucanja prednjeg fibulotaralnog ligamenta a često i fibulokalkanearnog ligamenta i dolazi do luksacije talusa. Ova povreda je dosta retka. Mnogo češća povreda nastaje usled supinacione addukcione povrede prednjeg fibulotaralnog i fibulokalanearnog ligamenta. Srećemo i povrede zglobne čaure sinovijalne opne i koštanih delova.

Klinička slika

Kliničkom slikom povrede nožnog zgloba dominira otok na mestu povrede ligamenta gde se brzo razvija a posledica je pucanja krvnih sudova. Bol se pojačava pri pokretima stopala a posle izvesnog vremena javlja se i izliv krvi, koja se kod većih krvarenja spušta sve do pete. Mogući su i avulzioni prelomi sa ili bez povrede ligamenata. Ozbiljnost pristupa povredi skočnog zgloba je važna, zbog mogućih recidiva usled neadekvatnog lečenja. Obavezno uzeti dobru anamnezu, uraditi radiološki snimak i - po potrebi - artografija i artroskopija nožnog zgloba u potvrdi tačne dijagnoze. Ovo je značajno da bi pristup lečenju bio adekvatan.
Mortonov neurom - bol u prednjem delu stopala nastaje najčešće između dve metatarzalne kosti gde dominira otok nerva, a ova povreda u literaturi je poznata kao Mortonov neurom. Izaziva ga neadekvatna obuća, povećano opterećenje, nepravilno ponavljanje udaraca nogom prilikom sportske aktivnosti. Neki autori tvrde da i genetski faktori mogu da imaju učešće. Ovo oboljenje se javlja u mnogim sportovima, a takođe i kod žena koje nose visoku potpeticu ili drugu obuću koja steže i pritiska nožne prste. Najčešći simptomi su bol u vrhu stopala, jagodici stopala, ili u prstima. Ponekad nožni prsti utrnu.
Bol u peti (plantarni fasciitis) se javlja naročito ujutru odmah nakon ustajanja. Prvi korak je najbolniji, ali sa zagrevanjem pete bol prestaje da bi se sledećeg jutra opet javio sa utiskom kao da je kamenčić upao u cipelu. Plantarni fasciitis je upala plantarne fascije, ponekad pogoršana kvržicom na petnoj kosti. Ova povreda se kreće u rasponu od upale do kidanja plantarne fascije na petnoj kosti. Povreda je izazvana prenaprezanjem kod trčanja na duge staze, slabi svodovi stopala, nošenje neadekvatnih patika, promena podloga u trenažnom procesu, povećanje telesne mase i sl. Najčešće se javlja kod košarkaša, rukometaša, fudbalera, tenisera i dr.
Fraktura skočnog zgloba obično nastaje usled opterećenja ili direktnog udarca. Može se javiti u svim sportovima kao i u svakodnevnom životu. Fraktura od opterećenja nastaje  u stopalu ili  u tibiji. Bol na vrhu frakture pojačan je vežbanjem. Bol prestaje sa prekidom aktivnosti.

Lečenje

Osnovni cilj je sprečiti krvarenje i stvaranje oteklina. Obavezna imobilizacija zgloba, u cilju sprečavanja veće povrede ligamenta. Krvarenje zaustavljamo primenom krioterapije i kompresivnim zavojem. Povređeno mesto hladimo sve dok postoji otok i inflamacija, s tim da nakon 24 - 48 sati uključujemo se  antiinflamatorni lekovi i  antireumatske masti (sistem vazokonstrikcija-vazodilatacija). Blokade ne preporučujemo i ako zbog "bržeg oporavka", to se od lekara zahteva, jer time možemo da pogoršamo povredu sportisti i da dovedemo u pitanje  nastavak sportske karijere. Velika greška je prerana dozvola povratku na sportsko borilište i mogućnost recidivne povrede koja se još teže leči.

Fizikalna terapija kod imobilisanog zgloba:                                                                                                                      stopalo

a) impulsna magnetoterapija, interferentne struje,

b) impulsni ultrazvuk, interferentne struje.

Po skidanju imobilizacije:

a) impulsna magnetoterapija, interferentne struje,

b) vakusac, laser, magnetoterapija, kineziterapija,

c) impulsni ultrazvuk, interferentne struje, kriomasaža, kineziterapija,

d) magnetoterapija, interferentne struje, laser, kineziterapija.

Kod laceracija i ruptura ligamenata, kao i kod preloma, prva pomoć je ista. Imobilizacija zgloba (oblik čizme) nosi se 21 dan, nakon toga sledi fizikalni tretman (indikovano je i odmah preko imobilizacije impulsno magnetno polje). Po skidanju gipsa sledi fizikalna tarapija koju smo gore naveli. Ruptura ligamenata ili povrede ligamenata trećeg stepena operativno se leči, a rehabilitacija posle operacije je identična sa terapijom povrede ligamenata.

Podeli tekst:

Autor Prof. mr Milorad Jerkan
Prof. mr Milorad Jerkan je specijalista sportske medicine. Načelnik je Dispanzera za medicinu sporta u Nišu i stručni saradnik Medicinskog fakulteta. Koordinator je praktične nastave specijalizacije sportske medicine, ka...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 29

 1. Slavica 21.10.2023

  Molim za pomoc, sin mi je imao prelom skocnog zgloba, povredjen talus. Urađena operacija u martu i sve je islo kako treba, ali sada je doslo do oticanja i velikog bola u predelu zgloba. Doktor kaze je nema hrskavice, posto talus odumire. Molim za pomoc-informaciju, gde i sta dalje raditi da spasimo nogu momku od 23.godine. Unapred zahvalna, Slavica


 2. Verica 24.08.2023

  Uvrnula sam stopalo, ima naprsnuće koske u stopalu, naduo mi se taj deo kao hematom, stavljena mi je longeta, ne boli sem na dodir, prepisao mi doktor diklofenak i infekcije protiv tromba, ne vidim razlog za inekcijama, em im ih se plašim, em nisam situaciji da ih primam, živim sama, i nemam kako da odem do ambulante. Zamolila bih za odgovor, šta da radim, i ima li zamena inekcija za neki lek?


 3. Verica 24.08.2023

  Molim Vas za odgovor. Uvrnula sam stopalo, na rengenu su videli naprsnuće, stavljena mi je longeta, imam hematom, ne boli me, sem na dodit


 4. Uros 02.08.2023

  Bavim se fudbalom, imam 14 godina i boli me neki ligament na zglobu, izgleda kao da je malo nabubrilo, ali nema plavkaste boje. Mogu da hodam I sprintam normalno, čak i da igram fudbal. Ali taj kao otok je tu I boli me kada uvijam nogu. Molim vas da me posavetujete, patim od povreda vec godinu i imao sam 5 povreda u zadnjih godinu dana.


 5. Hada 16.05.2023

  Zdravo. Dečak me udario biciklom i povredio mi nožni zglob, nemam lom, napuknuće, samo velik otok. Stavili su mi gips, nosim ga nedelju dana, danas su mi pojačali gips, otok mi je isti samo sto sad imam bolove jer su mi stegli gips i doktor mi je malo jače stegao rukom. Interesuje me da li je pametno da sklonim gips jer mi puno smeta i trni mi noga?


 6. Violeta 04.09.2022

  Mojata kerka pri sport povredila zglob na nogu imala je golem.otok i hematom doktor je rekao da nie slomjena i nema potrebe od snimke na rengen drzila je led i mackala mast hepatrombin serapeptase kapsule pila namalio se otok , modricu noga pocna da potemnuva pozoltuva no i da se prosiruva i zafaka pogolem del odkolku sto je bil predhodno sto me zagrizuva Dali moze nekoj dodatni problem pa me uhfati strav da nije noga bila polomjena pa da ima druge komlikacije , a gazi sada na nogu bez bolku


 7. Desanka 04.04.2022

  Poštovani, kao dijete od 15 godina trenirala sam odbojku i na utakmici povrijedila skočni zglob. Trener mi nije pozvao lekara niti me uputio lekaru, u medjuvremenu je došlo sa spoljašnje strane skočnog zgloba do otoka veličine veće jabuke. Mirovala sam i držala led, Bol je prošao i nisam pošla kod lekara ali se otok nije povukao. Danas imam 36 godina i ljekar je ustanovio snimkom tumor. Rekao je moli boga samo da nije maligni i uputio me na magnetnu rezonanca. Molim vaše preporuke i uputstvo šta treba da uradim u ovoj situaciji. U nadi da ćete mi brzo odgovoriti i posavjetovati me srdačno Vas pozdravljam Desanka Šćekić


 8. Boris 01.03.2022

  Ukratko uganup sam zglob na unutra malo je otecen pomeram stopalo i prste kad preteram malo zaboli mogu da hodam otezano mazem nogu blokmax gelom


 9. Boris 01.03.2022

  Izvrsno sam zglob ka unutra otecen je stopalo mogu da pomeram samo otezano i hodam otezano i mogu da stanem na stopalo sta mi vi preporucujete nogu mazem blokmax gelom


 10. stevan 06.12.2021

  postovani hvala unapred imao sam povredu stopala, noga mi je utrnula.od sedenja.A Kako sam naglo ustao sa stolice nepravilno sam presavio stopalo ka unutra,i svom tezinom pao-seo na njega,proslo je tri dana,oteceno je spolja,prste pomeram,mali ne bas,i zglob nije otekao puno, ali otok je na gornjem delu stopala, i boli ne strasno vec neprijatno, nisam stavio ladnu oblogu,jer sam je izgubio,hodam otezano i ne idem napolje i pijem lek za bolove 1 na dan,zbog kovid ne bih na ortopediju, mozete li mi dati neki savet?


 11. Nikola 15.06.2021

  Iskreno sam skocni zglob, nisam bio kod lekara, imao sam veliki otok ali se smanji za nekih od tri do cetei dana, osta je mali otok na cuklju, proslo je vec sedam dana i pola mogu da se oslanjam na nogu, dali ce to sve leci na svoje za cetei nedelje kao sto pise u jednom odeljku za lecenje


 12. Nataša Vujošević 17.04.2021

  Molim vas imam veliki problem sa stopalom,sumnjam da mi je problem napravila ravna obuca(baletanke) desno stopalo mi se krivi unutra,stopalo se spusta i sa desne strane desnog stopala je izasla kao kliker veci kost,ruzno izgleda.Da li znate kako mogu da oporavim stopalo,da li vezbama,nekim uloscima,ne znam sta da radim?


 13. Natasa 19.03.2021

  Radila sam magnetnu rezonancu stopala i tetiva. Snimci su po mom misljenje katastrofa i trebala bi mi mala pomoc tumacenja jer trpim velike bolove. Ni jedna terapija mi do sad nije pomogla. Godinu dana se mucim. Iskocila mi je jos jedna kost pa mi sad stopalo izgleda kao da imam 3 zloba 😪😔


 14. Filip Lukic 07.03.2021

  Pre 4 nedelje sam iskrivio skocnni zglob pri skoku i odmah sam osetio bol i imao problema hodati. Otok se pojavio oko celog zgloba. Prekosutra sam otisao u hitnu pomoc gde su mi snimali nogu rentgenom i rekli da nista nije polomljeno ali da sam pokidao jedan ligament. Sad trenutno je otok otisao ali ne skroz i imam problema sa hodom znaci kecam dok idem. Imam utisak da su mi dali pogresnu dijagnozu u hitnoj zato sto su videli da sam stranac u nemackoj. Da li je moguce da su ljudi mogu biti toliko zli i da ti daju pogresnu dijagnozu? Da sam znao sta je mogao bi odmah na adekvatno lecenje da ne bi imao dozivotno problema sa nogom dali je 4 nedelje vec prekasno ako lose zaraste povreda?


 15. Darko 28.10.2020

  2017 imao sam prelom navikularne kosti, iščašenje i nagnjecenje levog stopala. Isto i na desnom samo bez preloma. Otvorenu repoziciju sa unutrašnjim i externim fiksatorima. Iako je proslo 3 godine još uvek se nisam oporavio potpuno. Hodam ali sa bolovima. Interesuje me dali cu se ikada potpuno oporavi oporaviti?


 16. Anes 31.08.2020

  Postovani, Povrijedio sam stopalo prije 7 dana, presao mi vilicar preko. Na snimku je ustanovljeno da nema preloma, samo nagnjecenje. Stopalo mi je potpuno modro i sa donje strane nateceno. Kako bih ga mogao tretirati, obzirom da nosim gips jos 14 dana? Osjecam jaku bol cim spustim nogu prema dole. Imate li neki savjet? Unaprijed hvala


 17. Jela 11.06.2020

  Fraktura zadnjeg talusa, gips 3 nedelje. Pominju i neku sezmoidnu kost? Koliko moram nositi gips?


 18. Maja 02.05.2020

  U ovih dva mjeseca vjezbam kod kuce, pet dana u tjednu.. Kako sam kod kuce, vjezbam bosa. Unazad cca tjedan i pol pojavila mi se bol na ristu lijevog stopala. Bol mi prestavlja problem faljnjeg izvodenja vjezbi, nosenja patika, a i ne mogu savinuti stopalo kako spada a da ne boli. Boli i na dodir. Znam da se ova ozljeda najvjerojatnije javila jer vjezbam bosa. Moje pitanje je, da li to zahtjeva posjet lijecniku, da li smijem nastaviti vjezbanje (u tenisicama) i da li mogu poceti mazati stopalo sa gavez masti?


 19. ljubica 17.02.2020

  Pre 8 meseci sam imala povredu skočnog zgloba. Dijagnoza je S 826 Fractura malleoli lateralis. Noslia sam longetu nedelju dana i gips jos 5 nedelja. Išla sam na fizikalne terapije i u Domu zdravlja i privatno 15 tretmana (struja, magneti, čizme za cirkulaciju indiba 2x akupunktura veze) i sve mi slabo pomaže. Hodam, ali nepravilno, pošto stalno imam bolove ispod gležnja u pravcu malog prsta. Ujutru kad ustanem teško se oslanjam dok malo ne prohodam. Bolovi nisu jaki, ali su konstantni i neprijatni. Šta mi je šiniti i gde se mogu obratiti za dalje lecenje? Živim u Novom Sadu.


 20. Sanja 08.01.2019

  Pre petnaestak dana sam previdela stepenik i iskrenula stopalo prema spolja. Pojavio se bol, otok i hematom. 

  Držala sam led, mazala neku mast koja mi je smanjila otok. Sve vreme sam radila. Radno vreme je bilo 12-13 sati dnevno. 

  Otok je skoro sasvim spao ali i dalje imam jake bolove ( čak i uveče kad legnem, nesto su slabijeg inteziteta noću) kod lekara jos uvek nisam išla. 

  Šta mi savetujete? 


 21. Nevena 27.05.2013

  Imam prelom kosi u stopalu (kost se zove os navicularae) , nosim longetu od prstiju do polovine tibije, vec nedelju dana, lekar mi je rekao da je nosim jos dve nedelje. Desava mi se da su mi nozni prsti utrnuli gotovo konstantno i da su cesto hladni kao led (iako pijem cardiopirin za cirkulaciju) . Molim za savet sto pre. Da li je normalno da mi pri ovoj povredi trne prsti? Da li se urtnulost posledica mirovanja? Ili je mozda longeta lose skrojena? Hvala unapred!


 22. Milos 10.04.2013

  Povrijedio sam se na treningu, saigrac me nagazio kopackom na spoljni dio clanka. . . 3 nedjelje me je boljelo i nijesam mogao da sutnem loptu. . . Sada me ne boli vise ali mi jos postoji mali otok na ligamentima. . . Pa da vas pitam mora li to tako. . . Hvala unaprijed. . . !


 23. ivan 06.01.2012

  Kako se ljeci prjelom skocnog zgloba


 24. dragan 28.05.2011

  Pozdrav,
  u utorak sam imao trening kada sam zavrsio malo me je bolelo stopalo u predelu prstiju. U cetvrtak sam igrao bos na parketu basket, i posle nekih 30 min sam poceo da osecam jak bol na istom mestu. Noga je malo otekla, stavljam hladne obloge i otezano se krecem, pa vas molim za savet.
  Hvala


 25. Slavica Djordjevic 09.09.2010

  Pri povratku sa posla 22.09.2010. desi mi se uganuce skocnog zgloba-dg: dystorsio atc lat. Dex. Gravis. Laesio lig. Tibio fib. Tallo et calcaneo fib. Ant. Et posterioris tc l. Dex. Stavljena mi je longeta, ali se bolovi nisu smirivali i onda mi je stavljen kruzni potkoleni gips, koji je skinut danas, 09. 09. Zglob je jos uvek otecen, sa krvnim podlivom i bolan na pripoju ligamenata. Upucena sam na fizikalnu th. Koje fizikalne procedure su dobre kod ove povrede? Koliko traje oporavak i koliko treba da budem postedjena posla? Zadovoljstvo je moje sto postojite i sto imamo gde da se ovako lepo i detaljno informisemo o povredama i bolestima koje nas muce. Veliki pozdrav!


 26. slavica 08.09.2010

  Prelepo objasnjeno, jednostavno i jasno, tako da je razumljivo svim populacijama. Lepo je videti i upoznati se sa ovakvom vrstom povrede o kojoj se zaista malo pricalo do sada, saznati sta, kako, gde i kada se javiti i leciti na vreme. Pozz


 27. SAMIR MOLABECIROVIC 05.07.2010

  Od skoka savisine 1. 5- 2m sam dobio povredu tojest prelom ili napukla petna kost calcuneus danas mi je treci dan imam bolove, na snimku u risnu bolnici kazu da je dobro ali mene interesuje vase misljenje otprilike koliko treba ta potraje ljecenje, bitno mi je i radi posla. Nemam neku kilazu 70kg starost 44god nekada sam se bavio atletikom ali skocio sam i nisam procjenio teren i eto hvala pozdrav iz ulcinja


 28. Bojan Vranic 19.07.2009

  Imao sam povredu 01.06.09 i od tog vremena ne mogu da izvrsim celokupan oslonac na levu nogu. Prilkom pokusaja da stanem na prste osecam jak bol u prednjem delu stopala, kao i prilikom obuvanja patike ili druge zatvorene obuce, tj. stopalo ne trpi pritisak, svakoga jutra imam problema prilikom ustajanja iz kreveta i to traje i po pola sata, osecam jak probadajuci bol u peti koji kao ekserom probija ka nagore ka listu, u toku pokusaja da razradim nogu i u setnji nisam u stanju da predjem duzinu od 1 km. Tj. Ne mogu da hodam duze od 10-15 minuta, od povrede pocela je i desna noga da me boli jer sam svu tezinu savasno ili nesavesno prebacio na nju i ti bolovi su dostigli do kuka. Posetio sam lekara koji je izvrsio snimanje rentgenom stopalo u 2 pravca kao i skocnog zgloba i uverava me da je sa mojim stopalom sve u redu, medjutim ja i dalje imam bolove i nisam spreman da vodim redovan i normalan zivot, napominjem da idem na terapiju i da je prilikom povrede stopala doslo na taj nacin sto sam u zaletu nezgodno stao na neravnu povrsinu i tom prilikom isto izvrnuo i seo na njega a do dolaska do bolnice bilo je celo oteceno. Nosio sam longetu samo 2 nedelje stim u vezi molim vas za savet, objasnjenje kao i dalji postupak u vezi sa lecenjem moje noge. Unapred se zahvaljujem.


 29. sani 09.07.2009

  Moj sin trenira košarku i često povrijedi zglob. Jednom je lomio evo neki dan ponovo ugano. Šta da radim?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde