Lokalni preparati za bolove u mišićima i zglobovima

U ove preparate spadaju pre svega nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) za lokalnu upotrebu. To su obično gelovi, kreme ili gel-masti, tj bitno je da se takvi preparati vrlo brzo i lako upijaju kroz kožu. Najbolji oblik za takve preparate jeste gel na bazi poliakrilata (karbomera). Predstavnici su ibuprofen, nimesulid, ketoprofen, etofenamat, diklofenak (koji su već opisani u delu o antireumatskim lekovima).

Kod ostalih preparata dejstvo se bazira samo na lokalno-anestetskom delovanju određenih supstanci kao što su mentol, kamfora, kapsaicina i metil-salicilat, koji izazivaju osećaj olakšanja bola. Dolaze u obliku gelova, krema i masti, a i u obliku lekovitih flastera. Takvi preparativrlo često sadržave i prirodna eterična ulja eukaliptusa, lavande, bora, terpentinsko ulje i dr.

Mentol

Mentol je prirodni izoprenoidni fenol. Potiče iz eteričnog ulja metvice gde predstavlja najzastupljeniji sastojak. Ipak, danas se mentol dobija industrijskom sintezom iz petrohemijskih sirovina. Mentol ima antiseptičko dejstvo pa se koristi i u preparatima za lečenje bolesti grla i nosa.

Za olakšavanje bolova u mišićima i zglobovima mentol se primenjuje u obliku tečnosti, krema, masti i gelova koji se utrljavaju na bolno mesto. Tečnosti, kreme i masti kao oblik za primenu mentola se danas uglavnom napuštaju, a njihovo mesto zauzimaju poliakrilatni (karbomerni) gelovi s 2-3% mentola. Mentol ima svojstvo isparavanja sa površine i takođe ima blago anestetičko dejstvo. Utiče i na receptore za osećaj temperature pa mentol na koži daje osećaj hlađenja. Time se ublažavaju simptomi kao što su otok, bol i pregrejanost upaljenog mesta. Osim toga, mentol se kombinuje s NSAIL kao što je ibuprofen, pa se tako dobijaju preparati koji deluju odmah nakon primene (zbog mentola), ali i kasnije kada do izražaja dolazi efekat NSAIL.

Metil salicilat

Metil salicilat je metilni estar salicilne kiseline. Sastojak je ulja zimzelena (Gaultheria Wintergreen). Intenzivnog je mirisa, a primenjen na kožu izaziva hiperemiju (pojačan dotok krvi u kožu). Upravo zbog visokog sadržaja metil salicilata ulje zimzelena tradicionalno se koristi za tretiranje na bolna mesta mišića i zglobova. Metil salicilat je iritans. Danas se metil-salicilat nalazi kao jedan od sastojaka gelova i sprejeva za masiranje i utrljavanje na bolna mesta u slučajevima reumatoidnih bolesti i bolova kod lakših povreda.

S obzirom da je prejak iritans (nadražajno sredstvo) ne koristi se oralno (u obliku tableta ili kapsula), nego isključivo u obliku krema, gelova i sprejeva. Uprkos salicilnoj strukturi koja je slična strukturi poznatog analgetika acetilsalicilne kiseline, smatra se da je njegovo glavno delovanje iritacija i hiperemija kože iznad bolnog mesta što izaziva osećaj pečenja, a nakon toga i olakšanje bolova.

Registrovani lekovi

  • ibuprofen, levomentol – DEEP RELIEF (The Mentholatum Company – Velika Britanija),
  • nimesulid – NIMULID TRANSGEL (Panacea Biotec Indija),
  • etofenamat – RHEUMON (Meda Manufacturing Nemačka),
  • ketoprofen - KETONAL LEK (Lek Farmaceutska Družba Slovenija), FASTUM GEL (A.Menarini Manufacturing Logistics and Services Italija),
  • ibuprofen - BRUFEN (Galenika Srbija), IBUPROFEN (Remevita Srbija), IBUPROFEN (Srbolek Srbija),
  • diklofenak - DIKLOFENAK (Hemofarm Srbija), DIKLOFEN (Galenika Srbija), DICLOFENAC DUO (Pharbil Waltrop Nemačka), NAKLOFEN (Krka Slovenija), VOLTAREN EMULGEL (Novartis Švajcarska),
  • metilsalicilat, mentol – BEN-GAY (Pfizer Ilaclari Turska), BEN-GAY SPORT BALM (Pfizer Ilaclari Turska).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Stojan jovanovic 18.08.2022

    Imam majka ima javi bolove probaj sam sve lekove iskrene nepomaze dali se ponavlja herpes jer je imala 2 puta unutarnji unapred hvala na informaciji


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde