Prelomi distalnog okrajka tibije (Fractura cruris partis distalis tibiae intraarticularis )

Prelomi distalnog okrajka tibije (fractura cruris partis distalis tibiae intraarticularis ) pripadaju grupi intraartikularnih preloma.


Uzrok nastanka

Ovi prelomi najčešće nastaju pri padu sa visine na stopalo, pri čemu se sila prenosi vertikalno naviše i talus ( skočna kost) deluje kao klin o koji se lomi okrajak tibije. Prelomi distalnog okrajka tibije mogu da nastanu i pri dejstvu sile visokog intenziteta u saobraćajnim nesrećama. Praćeni su bitnim oštećenjem mekih tkiva donjeg dela potkolenice i skočnog zgloba.


Klinička slika

U kliničkoj slici dominira bol, veliki otok i deformitet skočnog zgloba i donjeg dela povređene potkolenice.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenskih snimaka (anteroposteriorna projekcija, laterolateralna projekcija i kose projekcije).


Lečenje

Kod nedislociranih preloma sprovodi se neoperativno lečenje imobilizacijom gipsanom čizmom. Bolesniku se dozvoljava hod sa štakama ali bez oslonca na povređenu nogu u naredna tri meseca. Kod dislociranih preloma operativno se vrši repozicija i fiksacija fragmenata pločicom i zavrtnjima ili Kiršnerovim iglama. Kod otvorenih preloma metoda izbora je spoljna fiksacija uz minimalnu unutrašnju fiksaciju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Tamara 14.03.2023

  Molim vas imam pitanje pre 3 meseca igrala sam fudbal i uklizao me je igrač ja sam pala i osetila sam bol u zglobu otišla sam do lekara imala sam veliki otok doktori je rekao da imam uganuće odveo me je na rengen i rekao je da imam blago naprsnuće skočnog zgloba stavio mi je gips do butine i rekao da dođem za 2 nedelje. Posle 2 nedelje ja odem kod doktora nije me snimao rekao je da mi produži još 4 nedelje. I rekao za 4 nedelje kada dođeš da će da mi skinu gips i da idem na fizikalne terapije. Ja dođem polse 4 nedelje i taj doktor otišao je u penziju i dođe neki drugi snimio mi je i stavio nadkoleni gips još 4 nedelje sada u ponedeljeak mi je kontrola pa ću da vidim šta će da mi kažu. Na papiru 1 piše:Fractura cruris partis distalis i sin Plasiran gips longeta Hod bez oslonca na nogu Kontrola za 2 nedelje, a pp potrebi i ranije 2 papit piše:Neurovaskularni status uredan Nadkoleni gips longeta i dalje Kontrola za 4 nedelje 3 piše: Rtg pozicija bez naknadnog displasmana Th Podkoleni cirkularni gips Hod sa štakama bez oslonca na povr.nogu Kontrola za 4 nedelje zanimame da li ću moći da nastavimi da treniram i dalje i da li ćeme boleti kad me neko udari u tu nogu


 2. Sale 24.01.2021

  Molim za odgovor slomio sa spoljnu kost potkolenice,nagnječenjem,bez povrede tkiva mobilizacija je gips šta je pametno za oporavak.Štake bol su tu?


 3. Mladenović Bobsn 31.07.2020

  Poštovanje , imao sam prelom cruris sin polomio sam češicu na zglobu pritisla me Paleta imao sam pragove i izvađeni su ali posle. 15- meseci i dalje idem na terapije , nisam išao redovno zbog Korone virusa . Imam uvek prisutan otok i ograničene pokrete kao i neke neobjašnjive bolove u delu preloma. . Dali će to ikada proći . ? Hvala ..


 4. IVAN 11.10.2013

  Pre skoro 3 meseca na treningu sam gurnuo loptu drugu kroz noge, on je pao ja ga preskocio i levom nogom naskocio na loptu i tako sam pao, i osetio u zglobu da je nesto puklo, ustao sam ali mi se toliko zavrtelo umalo u nesvest nisam pao, prvo odoh kod kostolomca ali mi je reko da odem da snimim, otiso odmah lekaru, snimio, reko je doktor sta je, reko je onaj latinski naziv, nemam ga sad kod mene, receno mi je da mi se polomila zadnja ivica tibije, ali da nema potrebe za operacijom, dobio odmah longetu nekih 3, 4 dana dok otok ne spade, posle mi je stavljen gips, receno je bilo da ce biti od 6 do 8 nedelja ipak, nakon 5 dana zvao me je doktor da moramo hitno operaciju da mi odradi na zglobu, odradjena je, ubaceno mi je 2 srafa i 2 igle ili zice, i sada to imam u zglobu, trebam da ih krajem januara izvuku, zanima me da mi kaze neko dal cu nakon toga moci ponovo da igram fudbal bez problema i da li cu da imam cesto problem sa tim zglobom? To me najvise plasi da necu moci da treniram i dalje, jer sam lud za sportom uopste


 5. gordana 12.12.2012

  Molim vas da mi odgovorite koliko je vremena potrebno za oporavak nakon operacije maleusa (oba maleusa su povrijedjena) ugradjene su plocice sa obe strane desnog skocnog zgloba. Vec su prosla 3 mjeseca od operacije i sepam dok hoda. . . Hvala puno, pozdrav, gordanna.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde