Prelomi falangi prstiju stopala (Fractura phalnagis/proximalis/medialis/distalis)

Prelomi falangi prstiju stopala ( fractura phalnagis/proximalis/medialis/distalis) nastaju najčešće prilikom pada teškog predemta na prste stopala ili usled udarca prstima o čvrst predmet.


Klinička slika

Klinički se primećuje da je povređeni prst otečen, deformisan, sa podlivom i subungvalnim hematomom ( hematom ispod nokta) uz izraženu bolnu osetljivost.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenskih snimaka.


Lečenje

Ukoliko postoji rana ili defekt mekih tkiva, vrši se debridman uz antibiotsku terapiju i antitetanusnu zaštitu. Nakon korekcije deformiteta, lečenje se sprovodi imobilizacijom u gipsanoj papuči sa nastavkom za palac u trajanju od tri nedelje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. 06.10.2020

    Igrao sam fudbal i udario sam prstom (palcem) svom snagom u beton dana 4.9.2020. Godine i sutradan mi je se pojavio otok i modrica al sam stavljao kupus leda hlade obloge sav fastum gel sam potrošio na palac ali i bol se nije smanjivao posle 17.9.2020.godine otisao sam kod dokotra snimio sam to i sve i on je rekao da je bila slomljena neka falanga ali da je zarasla bez gipasa, zavija bez ičega i on je rekoa da ladim do samo 10 dana i prestaće Ja sam ladio i prošlo je 10 dana i dalje me boli i dan danas molim vas daj te mi neki savet sta da radim hvala.


  2. Miroslav 22.05.2012

    Korisne informacije. Moram da vas zamolim za vase misljenje. Na fudbalu sam zadobio prelom kosti koja nosi palac. To se desilo kada sam pokusao jako udariti loptu na terenu koji je blago receno bio neravan. Nosio sam slabe patike i najjace sto sam mogao, podkopao sam loptu i vjerovatno nabasao na neki kamen i sl. To se desilo 15. 03. 2012. Pored naslova, na specijalistickom nalazu ortopeda pise: rtg pokazuje prelom prox falange (avulzioni) rtg snimak pokacje prelom bez znacajnije dislokacije. Th: buddy taping (sa separatorom) ovaj separator stavljam u vidu nekoliko slojeva zavoja ili vate izmedju palca i prsta do njega, pa sve to fino umotam zavojem. Ovde imate dvije slike rtg snimka da vam je jasnije sta je problem. Https: //picasaweb. Google. Com/1124683980. . . St_s-9yekw mene interesuje koliko vremena moram da mirujem sto se tice fudbala? Zbog nekih drugih zdravstvenih problema, fizicka aktivnost mi veoma prija, te sam prosle sedmice ponovo krenuo sa trcanjem. Ne boli me nesto posebno, mozda malo dok se ne zagrijem, ali to i nije bol, nego kao neko malo zatezanje u tom problematicnom dijelu. Doktor mi je rekao da se bavim svim fizickim aktivnostima koje mi prijaju, tj. Dok me ne zaboli povreda. Ja sam sa nekoliko strana, sto strucnih - sto manje strucnih, cuo da ove kosti najduze zarastaju. Pominje se vremenski period od 6 mjeseci do godine dana i nikako fudbal bar 6 mjeseci. Moze li me neko, ko se sa ovakvom povredom susretao u praksi, posavjetovati da li smijem da se bavim trcanjem ili cak fudbalom i kada otprilike? Ne bih da obnovim povredu, niti da joj produzim vrijeme zarastanja. Na pritisak mjesta loma osjetim bol i vidljiva je mala deformacija, tj. Izbocina na mjestu loma. Hvala puno


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde