Prelomi dijafize tibije i fibule (Fractura diaphyseos cruris)

Prelomi dijafize tibije i fibule ( kosti potkolenice) spadaju u najčešće prelome dugih kostiju. Otvoreni prelomi potkolenice su veoma česti, češći od svih otvorenih preloma drugih kostiju.


Uzrok nastanka

Ovi prelomi nastaju kao posledica saobraćajnog i industrijskog traumatizma, određenih sportskih aktivnosti ali, i kao posledica slučajnog pada. Prelomi dijafize mogu da nastanu pod dejstvom direktne sile (udar branika automobila u predeo potkolenice) ili pod dejstvom indirektne sile (pad pri skijanju), kada do preloma dolazi usled uvrtanja i savijanja kostiju potkolenice pri padu.


Klinička slika

U kliničkoj slici dominiraju bol, otok i veći ili manji deformitet potkolenice usled dislokacije fragmenata i nastalog hematoma. Bolesnik ne može aktivno da podigne nogu od podloge, a svaki pasivni pokret je bolan. Pri pasivnim pokretima povređene potkolenice čuju se krepitacije. Pod direktnim dejstvom sile visokog intenziteta nastaju prelomi potkolenice koji su praćeni značajnim oštećenjem ne samo koštanih, već i mekotkivnih struktura.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog nalaza, a potvrđuje se se radiografijom u dva pravca.


Lečenje

Glavni cilj lečenja je repozicija i stabilizacija fragmenata tibije sve do zarastanja. Izbor metode lečenja preloma potkolenice određuje stepen oštećenja mekih tkiva. Kod povreda potkolenice koje su nastale dejstvom sile visokog intenziteta sa teškim oštećenjem mekih tkiva, metoda izbora u lečenju je spoljna fiksacija. Neoperativno lečenje preloma potkolenice se sprovodi funkcionalnim gipsom za hod. Operativno lečenje zatvorenih preloma potkolenice ogleda se u repoziciji i fiksaciji fragmenata prelomljene kosti metodama unutrašnje ili spoljašnje fiksacije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Sneki 10.02.2024

  Polomola sam plato tibije pre 3 nedelje, prvo sam nosila gips 2 nedelje, posle kontrole stavljen mi je gips jis 4 nedelje kost je dobro pozicionirana tj nije dislocirana. Interesujeme koliko se gips nosi?


 2. Asmir 29.01.2024

  Slomio sam fibulu na fudbalu, ružno stao i nosio langetu 11 dana. Nakon ponovnog snimka doktor je rekao mora operacija da ne bi bilo kasnije problema i stavljeni su sarafi i metal a nikad nisam imao bolove ni prilikom loma ni poslije operacije ama bas nikako samo me brine sto još ima hematom na nozi nakon 40 dana od operacije vidno veći nego na zdravoj nozi. Da li je to normalno da toliko vremena bude hematom, a idem na fizikalne terapije a kontrola mi je za dva dana pa ću vidjet. Zapadna zemlja je u pitanju da naglasim. Hvala na odgovoru.


 3. Danijel 02.03.2022

  Imao sam prelom platoa tibije pre 20 dana. Noga je u gipsu i nema nekih jakih bolova. Jel normalno da da otok jos nije splasnuo. Pitam posto nemam nikakvog iskustva s prrlomima. Hvala.


 4. vesna 15.01.2020

  Htela sam da pitam, muž mi je polomio obadve kosti podkolenice, tri meseca je nosio, sad su mu stavili petu, da se osklanja do granice bola pa me zanima koliko se ovaj gips još nosi?


 5. Jaswinder 17.02.2012

  Imas zmnialjivo glediste samog prehrambenog poremecaja i jako si dobro proucila sam problem. Tebi ali i svima koji zele jos vise nauciti i upoznati anoreksiju ali i bulimiju predlazem knjigu peggy claude-pierre: tajni jezik prehrambenih poremecaja


 6. Danijela 24.09.2011

  Suprugu je slomljena tibija i fibula. Udraio ga je gliser kada je ronio. Operirali su ga i stavili mu 8 šarafa u tibiju, a fibulu nisu ni taknuli. . To nije sve, nakon što su mu skinuli konce i longetu shvatili su da je fibula pukla još na jednom mjestu i da je skriz pomaknuta. Tako su ga zagipsali bez namiještanja i rekli da će kost naći svoj put da zaraste, a ako ne zaraste da će ga za mjesec dana operirati. Zanima me kako je to moguće. Pomagajte!!! Hvala.


 7. Dalibor 22.08.2011

  Koliko je realno veremena potrebno da zarastu obe slomljene kosti? Ja sam lezao u bolnici na extenziji 4 kg. 22 dana (transosalna trakcija) a posle su mi doktori postavili natkoljeni cilkularni gips, samo postavljanje nije bilo bolno, znaci li to da su kosti vec pocele da zarastaju? Vec na prvom snimanju dva dana posle postavljanja trakcije snimak je pokazao dobru poziciju kosti, mena jos samo zanima dali i posle kog vremena mogu promeniti natkoleni gips sa manjim ili longetom?
  Unapred hvala!


 8. marko 21.02.2011

  Koliko je potrebno vremena da sraste fibula, ako je prelom bio na oko 5 cm iznad skocnog zgloba. Uradjena je operacija i stavljen sraf. Ivice pripoja fibule su spojeni idealno. . . Da li je moguce da se posle 3 meseca javi dislokacija, ako se na tu nogu covek 100% oslanja nakon 3 meseca nosenja staka? Hvala unapred


 9. Branko 18.01.2011

  Moje problem je, polomljena mi je tibija na jednom a fibula na dva mesta. Prvo sam ima spoljni fiksator, njega sam nosio tri meseca a posle toga gips oko dva i po. Kada je gips skinut noga me je pocela boleti i tu gde je bio prelom noga je mnogo deblje nego sto je bilo pre pa sam se malo zabrinu jeli to sve normalno?


 10. Nerko 28.12.2009

  Imao sam prelom obe kosti potkolenice desne noge koje sam zadobio u saobracajnoj nesreci. Lecen sam u uzicu. Busena mi je peta i postavljani su mi tegovi tezine oko 10kg koje sam nosio 17 dana. 17 dan izvadjena mi je sipka i postavljen mi je gips vise kolena. Nisam smeo da se oslanjam 4 nedelje na nozi. Gips sam nosio 7 meseci. Sedmi mesec nosio sam langetu. Zanima me da li je operacija bila bolje resenje i da li bi se pre oporavio nego ovim putem kojim sam isao. Sada se jako dobro osecam. A i kost je dobro uklopljena i zarasla. Veliki pozdrav za sve ortopede!!!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde