Prelomi dijafize humerusa (Fractura diaphyseos humeri)

Prelomi dijafize humerusa (humerus – ramenjača, nadlaktna kost) nastaju najčešće kao posledica povreda u saobraćajnim nesrećama ili pri padu u toku svakodnevnih aktivnosti.


Klinička slika

U kliničkoj slici dominira deformitet nadlaktice sa njenim skraćenjem. Prisutni su bol, otok i funkcionalna nemoć. Povređeni pridržava povređenu ruku uz grudni koš. Prisutna je patološka pokretljivost sa krepitacijama. Najčešće pri povredi dijafize humerusa na spoju srednje i distalne trećine povređen radijalni nerv. Lezija radijalnog nerva se klinički ispoljava visećom šakom i nemogućnošću ekstenzije u metakarpofalangealnim zglobovima.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenskim snimkom u dva pravca.


Lečenje

Kada je u pitanju zatvoren prelom leči se visećim gipsom uz ranu mobilizaciju lakatnog i ramenog zgloba i aktivnu upotrebu šake. Prelom humerusa zarasta za šest do osam nedelja posle čega se skida gips i lečenje se nastavlja se fizikalnom terapijom. Kod preloma kod kojih ne može da se postigne adekvatna repozicija indikovano je operativno lečenje i fiksacija fragmenata prelomljene kosti pločom i zavrtnjima ili intramedularnim klinom. Operativno lečenje je indikovano i kod vaskularnih lezija, kod povreda brahijalne arterije, a kada je nephodna hitna rekonstrukcija krvnog suda i stabilizacija preloma. Operativno lečenje primenjuje se i kod otvorenih preloma, kod kojih se nakon primarne obrade rane prelom stabilizuje spoljnim fiksatorom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. marijana jankovic 21.02.2018

    Dete ima osteomyelitis, ruka mu je kraca za 2cm, i pored operacije. Cula sam skoro da se i unutrasnji organi, u ovom slucaju sa leve strane nerazvijaju dovoljno. Mozete li mi reci da li je to istina?


  2. milena 19.02.2011

    Pre mesec dana pukla mi nadlaktna kost u saobracajki. . . Pukla je na dva dela kao da se odojilo jedno parce, izvrsena mi je operacija i sad imam spoljnu fiksaciju sa sipkama, htela bi da pitam da li je normalno to sto mi ruka trne, osecam neko bockanje, susi mi se koza na prstima, i ruka mi pomalo krcka pri kretanju, pomozite??: ( ( ( (


  3. aleksandra j. 28.03.2010

    Pre dve nedelje sam pala na skijanju i polomila levu nadlakticu. Snimak iz dva pravca je pokazao dijagonalan prelom humerusa. Nakon kraceg razmatranja mogucnosti operacije, a i postujuci moju zelju, lekar se ipak odlucio za ""namestanje"" ruke pod rendgenom i viseci gips za period od narednih mesec i po do dva. Vec posle tri dana snimak je pokazao spajanje dva dela kosti u jednoj tacki, nakon cega je gips drugacije postavljen. Dodat je i gipsani podupirac-koji konstantno drzim ispod prelomljenog dela ruke, s funkcijom da potiskuje donji deo kosti ka gornjem, kako bi se sto pre spojili. Pre tri dana sam otpocela terapiju strujom, kako bih ubrzala oporavak i nadam se-maksimalno skratila period nosenja gipsa. Od tada skoro da i ne pijem lekove protiv bolova. Cekam sledecu kontrolu, u nadi da nisam pogresila sto nisam odabrala ugradnju plocice u ruku. . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde