Povrede meniskusa kolena

Povrede meniskusa kolena je najčešća povreda u sportsko - medicinskoj praksi. Mehanizam povrede meniskusa je složen. Najčešće do povrede dolazi usled delovanja sila rotcije, fleksije, ekstenzije, abdukcije i kompresije. U suštini radi se o oštrim snažnim iznenadnim rotacijama, direknim udarima, obuzdavajućim pokretima zadnje medijalne kapsule i to usled zatezanja semimembranozusa ili prednje lateralne kapsule pri fleksiji tibije i kretanju femura napred, odnosno pri forsiranoj fleksiji kolena.

Meniskalna pukotina može biti:
 • longitudinalna
 • horizontalna
 • kosa
 • radijalna

Povrede mogu biti jedna od ovih bazičnih pukotina ili kombinovane

Longitudinalna pukotina meniskusa je karakteristična da se nalazi vertikalno na površini plato tibije i javlja se najčešće kod mladih osoba. Najčešće se javlja u sportu. Javlja se kao kompletna ili nekomletna povreda meniskusa i paralelno se pruža dugom ivicom meniskusa i razdvaja cirkumferencijalna vlakna. Pukotina srećemo i duž periferije meniskusa ili usamom središnjem delu.

Horizontalna pukotina karakteristična je za starije osobe sa degenerativnim promenma na meniscusu. Položaj pukotine je paralelno sa gornjom i donjom površinom meniskus. Kada dođe do povrede postoji mogućnost podele meniskusa na dva dela gornji i donji.

Klinička slika

Kliničkom slikom dominiraju različiti simptomi. Sama inicijalna povreda praćena je izlivom koji sportista ne mora odmah da primeti već sutra dan. Bol je konstantan i prisutan je duž medijalnog ili lateralnog dela zglobne pukotine kolena.

Četri osnovna simptoma povrede meniskusa su:
 • bol
 • otok
 • nestabilnost
 • blokada
Nestabilnost se karakteriše intermitentnim promenama (na jednom meču oseti nestabilnost da bi sutra dan imao utisak da je koleno sve uredu, lokalizovana je između femura i tibije (interponira). Ova nestabilnost se razlikuje od nestabilnosti izazvanom ligamentarnim lezijama kolena.

Blokada koje su izazvane lezijom meniskusa obično su hronične prirode, traju po nekoliko minuta i ne mogu se rasteratiti običnim pokretom. Javljaju se usled rupture meniskusa i u obliku su „drške na korpi“.

Kidanje hrskavice kolena obično je izazvano jakim iskretanjem ili silovitim udarcrm u koleno. Do povrede dolazi u hrskavici meniskusa, jednoj od dve polukružne trake elastičnog tkiva, koje su smeštene pored tibije u zglobu kolena. Od simptoma javlja se bol u zglobu, koleno može da se uklješti ili kleca, može se čuti krckanje i javiti otok. Uz kidanje hrskavice (povrede meniskusa) često se javlja i kidanje ligamentarnog aparata. Povrede meniskusa javljaju se u ragbiju, fudbalu, skijanju, borilačkim sportovima. U novije vreme, sa pojavom artroskopije, povrede hrskavice kolena brzo se rešavaju i sportisti se vraćaju na teren u najkraćem vremenskom periodu.

Netipični znakovi povrede meniskusa su:
 • postraumatski izliv koji može da se javi i kod rupture zglobne čaure, kod oštećene veze pri intraartikularnim prelomima
 • recidivirajući izliv nakon fizičkog opterećenja, često iste simptome srećemo i kod nespecifičnog sinovitisa, hondropatije, reumatske bolesti i slično
 • karakterističan bol u zglobu pri dužem hodanju ili prisilan položaj kolena u dužem vremenskom intervalu (sedenje u kolima) ova pojava pre može da nam liči na hondropatiju
 • atrofija prednje i medialne grupe mišića natkolenice
 • radiografski snimak u četiri pravca, ali ovaj nalaz retko ukazuje na povredu meniskusa

Dijagnoza

Dijagnoza postavljanja povrede meniskusa je dosta jednostavna i pored dobre uzete anamneze (koja je i najznačajnija), fizikalnog pregleda, artografije i artroskopije kao i testovi Murray test, De Palma test, Stewart test, Appley test, Payerov znak, mnogo pomažu u dijagnostičke svrhe povrede meniskusa.

Mc Murray test se izvodi tako što pacijent leži naleđima. Ispitana noga je savijena je u kuku i kolenu a peta dodiruje butinu. Ispitivač jednom rukom obuhvata stopala a drugom koleno. Rotira stopalo u polje, potkolenicu abdukuje i koleno ekstendira. Ako pod rukom oseti preskok najverovatnije se radi o rascepu medijalnog meniskusa.

De Palma test (kompresivni test) izvodi se sa kolenom u punoj ekstenziji, potkolenica se aducira za ispitivanje medijalnog meniskusa. Ekstenzioni test se izvodi kada je koleno u ekstenziranom polažaju, koleno se se forsirani dovodi u hiperekstenziju, ako je meniskus povređen javlja se bol na zglobnoj liniji povređene strane.

Stewart test se izvodi tako što sportista stoji sa stopalima i potkolenicama u potpunoj unutrašnjoj rotaciji, a posle toga potpuna spoljna rotacija. Ako se bol pojčava u ispitivanom kolenu pri čučnju u unutrašnjoj rotaciji, ukazuje na mogućnost povrede unutrašnjeg meniskusa. U slučaju suprotne rotacije govorimo o najverovatnijoj povredi lateralnog meniskusa.

Apley test sportista leži potrbuške sa kolenima flektiranim pod uglom od 90. stepeni a natkolenicom fiksiranom za ležište. Ispitivač sa obe ruke pritisne na potkolenicu i rotira stopalo naizmenično unutra i u polje menjajući stepen fleksije. Ako uočimo preskok ili se sportista žali na bol radi se o leziji meniskusa. Drugi deo testa se izvodi se u istom položaju, s tim što ispitivač povlači potkolenicu naviše, a butina je čvrsto pritisnuta za podlogu. Ako se pojavi bol dok se stopalo rotira upolje i unutra ukazuje na ligamentarnu leziju.

Payerov znak – ispitaniku izazovemo maksimalnu fleksiju, javlja se bol u zadnjem delu zgloba medijalno ili lateralno zavisno od povrede meniskusa.

Artografija još uvek ima značaja kao pomoćna dijagnostička mera, naročito ako je u pitanju lezija posteromedijalnog dela kolena.

Artroskopija se dugo koristila u dijagnostičke svrhe kod lezija meniskusa, danas se koristi u operativne svrhe u rešavanju povreda meniskusa.

Lečenje

Dosadašnja iskustva kod potpune ekstrakcije meniskusa, nisu dali dobre rezultate. Istraživanja Johansona i saradnika ukazuje da oko 60% svih praćenih ekstrakcija meniskusa nisu bila uspešna. Iz tog razloga prešlo se na sasvim novi način lečenja i operativnih zahvata gde je artroskopija dobila vodeće mesto, a uspešnost operacije i povratka na sporski teren je preko 95%.
Podeli tekst:

Autor Prof. mr Milorad Jerkan
Prof. mr Milorad Jerkan je specijalista sportske medicine. Načelnik je Dispanzera za medicinu sporta u Nišu i stručni saradnik Medicinskog fakulteta. Koordinator je praktične nastave specijalizacije sportske medicine, ka...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 14

 1. Ana234 01.12.2023

  Imam bol u desnom koljenu,prilikom savijanja....Radila sam MR T1W,T2W I STIR. Rezultati su:Manja kolicina fluida intra-artikularni.U suprapatelarnoj burzi mala kolicina tecnosti... Uglavnom zakljucak je Edem u superolaterlnom delu infapatelarnog masnog jastuceta,laterally fast PF hrskavice iregularnog povisenog signala.Zadnji rog MM sa linearinim hiperintezitetom.Rececno mi je mirovanje,hladne obologe I lijoton ali I posle 10 dana uvijek isto. Ako moze vase misljenje. Hvala


 2. Miloš 15.10.2023

  Pre 11 godina sam povredio koleno. Medijalno meniskus (bucket handle tip). Uradio sam artroskopiju kolena 22.9. 2023. i opravak mi nekako traljavo ide. Imam kontrakturu kolena jer naravno da mi se ortoped koji me je operisao nije ni obratio nakon intervencije da mi kaže da moram savijati nogu neposredno posle operacije. Sada sam ležao na VMA zbog oporavka i hodam sa štakama. Da li ću nakon oporavka smeti dugo da šetam, poskakujem ili da trčim? Odstranjena mi je 1/3 medijalnog i deo roga lateralnog meniskusa.


 3. Filip Arsic 15.11.2020

  Поштовање Докторе да ли би могао да добијем ваш мејл имао сам повреду медијалног менискус али сам у кини па бих волео да чујем ваш савет како да се опоравим јер немам времена за операцију. И да ми објасните о чему се ради урадио сам магнетну па могу снимке да вам проследим мејлом. Хваал


 4. Armin 08.05.2013

  Prije tačno 4 mjeseca sam povrijedio koljeno na treningu, radio sam ct, rtg, nalazi uredni sve ok, nema loma, meniskus uredu, ligamenti sve ok hvala bogu, i počeo ić na fizikalne terapije, i nedavno ponovo, igrajući lopte naglo iskrenem nogu, i ponovo na isto mjesto se povrijedim, išao sam oretopedu, i rekli su mi 30. 5. 2013, kontrola opet u ambulanti, stavljam obloge hladne, radim vježbe savijanje i ispravljanje noge kao na terapijama, e sad ja ne znam šta se meni dešava u koljenu, koji dio se povrjeđuje??? Znam strukturu koljena, ali ne znam tačno šta se dešava, da li je upala, prije 3 dana sam povrjedio, radim vježbe al ne mogu sad hodat, imam bol kad savijam i ispravljam?? Hvala


 5. Milorad 07.02.2013

  Miodraže, ja imam 63 god i iste probleme kolena i prepona, ali znam i da ih rešim. Naravno ne one gde su povrede dovele do totalnog kidanja tetiva, meniskusa, prednjih ukrštenih ligamenata. . . Itd. . . Za šta je hirurgija neophodna. Tvoj problem je pogrešna dijagnoza i ta predviđanja lekara, jer zašto te boli ono drugo koleno više od povređenog? Tvoj problem je druge prirode i isti je koji se javlja u našem, zrelijem dobu skoro svima. Da ne dužim, zovi me na 064/2313-884 ili na mail miloradmima1301@gmail. Com da ti objasnim šta je problem i kako da ga otkloniš. I drugi koji imaju slične probleme nek se jave za savet. Pozzz.


 6. miodrag 03.02.2013

  Imam 52 godine i rekreativno se bavim fudbalom, kosarkom, stonim tenisom i tenisom, zadnjih pola godine samo tenisom. Upravo zbog bola u kolenima sada samo tenisom. Ali, sada sam u dilemi da napravim pauzu nekoliko nedelja, jer me koleno boli sve vise i redovnije. Pre godinu dana sam bio kod ortopeda zbog levog kolena i on je jasno rekao da trebam da operisem meniskus. U zadnje vreme bol u desnom kolenu je postao mnogo jaci od levog. Ima li nekog sa slicnim iskustvom, a da je uspeo nekim vezbama za butne misice ili listove ili nesto trece, da mu je postal0 bolje i izbegao operaciju? Hvala


 7. Uroš Dušanić 07.07.2012

  Petnaest godina se bavim fudbalom. 28.09.2008. godine sam imao prvu artroskopiju (trajala je oko 25-30 minuta) na desnom kolenu (pokidao sam ligamente). Rečeno mi je posle operacije da bi trebalo da pauziram sa fudbalom 5-6 meseci, međutim, terapijama i laganim trčanjem, osetio sam da mogu da igram i otišao sam na fudbal 02.11.2008. godine. Sve je bilo super, sledeći put sam otišao na fudbal 04.11.2008. i posle 15-ak minuta, loše sam stao i puklo mi je vec operisano koleno (desno). Istog dana sam primljen u bolnicu, a sutradan (05.11.2008.) urađena mi je druga artroskopija (trajala je oko 25-30 minuta). Ovog puta mi je puko meniskus. Posle te artroskopije, rečeno mi je da mirujem minimum godinu dana, a tek onda da počnem sa laganim treninzima. Međutim, 17.01.2009. pocinjem ponovo da treniram. U početku sam pazio na koleno, a posle skoro 2 meseca sam nastavio bez problema da maksimalno opterećujem koleno.

  I dan danas mi je hvala bogu desno koleno kako treba, ali sam 01.05.2012. na treningu povredio levo koleno (puko mi je meniskus), 07.05.2012. mi je urađena artroskopija (trajala je oko 2h). Pošto su mi rekli da je ova povreda mnogo teža od prethodne na desnom kolenu, moraću da malo više i bolje poradim na oporavku uz terapije i mirovanje. 06.07.2012. sam završio sa terapijama i planiram da počnem sa trčanjem krajem meseca. Oporavak mnogo zavisi i od same osobe i organizma te osobe, koliko može da se bori sa tom povredom, kako bi se brže oporavili.
  Nadam se da nekom ovo znači, a očekujem i neki savet na moje iskustvo.


 8. Dragan 06.12.2010

  Imam 13 godina. Vec 6 puta sam doziveo povredu kolena, to nije iskaknje. Pre sat vremena mi se to ponovo desilo. Ja sam skocio i kad sam se docekao, koleno mi je trznulo, nije iskocilo, ali je trznulo. Isao sam kod ortopea, i uvek mi kaze da ne zna uzrok takvim "trzanjima" molim pomoc od strane ljudi kojima se ovo vec dogadjalo


 9. nemanja 06.03.2010

  Pozz ja sam nemanja bavim se sportom oko 5 god, imao sam povredu kolena to jes ostranjeno mi je jedno parce hrskavice. Mene zanima dali cu ikada moci ponovo trcati, skakati???? Pozz


 10. ceca 27.12.2009

  Koliko traje operacija meniskusa i koliki traje oporavak?


 11. Aleksandar 27.11.2009

  Imam23 godine i bavim se sportom (fudbal) rekreativno. Poslednjih nekoliko meseci osecam bol u desnom kolenu prilikom naglih pokreta i nakon bavljenja sportom. Takodje mi se cesto desava da kada mi noga bude u istom polozaju neko vreme, nakon toga mi je jako tesko da je ispravim jer osecam jak i ostar bol u kolenu, pa me zanima o kakvoj je povredi rec.


 12. stanojevic ivana 01.11.2009

  Na levom kolenu su mi uradjene dve atroskopije, kao i jedna na desnom. Ne osecam nikakvo olaksanje. Cula sam za mnogobrojne preparate koji uticu na obnavljanje hrskavice. Koji je najbolji. Imam 23 godine, nisam sportista.


 13. Dr sc.med.Milorad Jerkan 18.05.2009

  Odgovor na komentar od 22. 04. 2009. Godine: tekst ću napisati za 10 dana. Objavljivanje zavisi od urednika stetoskopa. Hvala na poverenju.


 14. stefan 22.04.2009

  Da li mozete da objavite tekst o povredi ligamenata kolena, acl ruptura i oporavku. . . Unapred hvala!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde