Povrede meniskusa kolena (Laesio menisci medialis/lateralis genus)

Meniskusi su polumesečaste hrskavice koje imaju značajnu ulogu u kolenom zglobu. Povrede meniskusa najčešće nastaju kod sportista. Udružene su sa povredama ligamentarnog aparata kolenog zgloba. Povreda medijalnog meniskusa je najčešća povreda od svih unutrašnjih povreda kolenog zgloba.

Klinička slika

Odmah nakon povrede nastaje bol, otok i izliv u kolenom zglobu. Pokreti kolena su ograničeni. Povređeni meniskus može da izazove blokadu kolenog zgloba što se klinički manifestuje nemogućnošću potpune ekstenzije i fleksije kolenog zgloba. U hroničnoj fazi prisutni su bol, povremeni otoci, blokade zgloba, nesigurnost pri hodu i osećaj preskakanja u kolenom zglobu.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, a potvrđuje se magnetnom rezonancom kolenog zgloba.

Lečenje

Lečenje je isključivo operativno. U slučaju postojanja blokade kolena radi se manuelna deblokada. Artroskopija predstavlja endoskopsku dijagnostičko-operativnu metodu izbora u lečenju meniskalnih lezija kolenog zgloba. Nakon artroskopske meniscektomije postoperativna rehabilitacija kolenog zgloba je veoma brza.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Sanja 28.11.2022

    Molim vas da mi date upute štami je raditi Unazad par mjeseci imam problem sa koljenima više desnim bol, otežano silaženje niz stepenice i nol prilikom hoda. Današnja dijagnoza dr.jr Leasio interna genus I.dex I preporučuje mi neku inekciju amp NoIII. Molim vas vaše mišljenje i šta koristit Lp


  2. ivica 21.03.2010

    Ako je meniskus oštećen nema drugog načina izlečenja osim operacije. Preparati i lekovi koji postoje ne mogu povratiti oštećenu hrskavicu koja zna da napravi velike probleme u samom zglobu. Može se i bez operacije ali je nemoguće bavljenje nekim sportom koji zahteva naprezanje kolena, već 20 godina živim posle operacije meniskusa i sa tim kolenom nemam problema. Danas je ta operacija skoro rutina a vreme oporavka znatno kraće.


  3. Dragan 21.02.2010

    Ne slazem se da je lecenje meniskusa iskljucivo moguce operativnim putem. To govorim iz sopstvenog iskustva, jer kada sam se aktivno bavio sportom (fudbal) imao sam povredu meniskusa na levom kolenu i bio sam na pregledima u beogradu i cacku gde su dijagnoze bile slicne, ali ipak su se razlikovale: u beogradu mi je receno da nastavim bavljenje sportom smanjenim intezitetom i da ce najverovatnije morati operacija, jer jos nije povreda dosla do tog stadijuma da mora odmah, a u cacku su mi rekli da je ostecen rog meniskusa i da je operacija neophodna. Svojevoljno sam resio da terapijama, mastima, trcanjem i vezbom resim problem i uspeo sam! Laganim trcanjem, vezbama u teretani za deo koji jaca butni misic i vezu kolena i utrljavanjem hepalpana (mast) posle dva meseca mogao sam da treniram i igram utakmice, ali sa dozom opreza (opterecivao sam koleno do nekih 70% ) , da bi kasnije, sve ukupno 6 meseci nakon povrede dosao u normalno stanje gde sam mogao maksimalno da opterecujem koleno. Nakon toga odigrao sam jos 6 sezona bez ikakvih problema i ponovnog povredjivanja.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde