Povrede torakolumbalnog dela kičmenog stuba


Najveći broj povreda kičmenog stuba se dešava na prelazu torakalnog u lumbalni deo kičme. Uglavnom se radi o prelomima tela pršljena i o luksacionim prelomima.


Uzrok nastanka

Ove povrede najčešće nastaju u saobraćajnim nesrećama, padovima sa visine ili pri zatrpavanju.


Klinička slika

Kod povreda bez nervnih lezija klinička slika nije posebno izražena. Može se javiti mišićni spazam, osetljivost pri palpaciji, kifotična angulacija i lokalni otok, eventualno sa potkožnim hematomom obično nešto više od mesta povrede. Povrede sa nervnim lezijama mogu da budu kompletna ili delimična oduzetost ( paraplegija). Kompletnu paraplegiju karakteriše motorna i senzitivna oduzetost sa paralizom sfinktera ispod nivoa lezije kičmene moždine. Nekompletnu oduzetost karakteriše pareza donjih ekstremiteta sa dobrim prognozama za oporavak.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenografije, kompjuterizovane tomografije (CT), magnetne rezonance i elektromiografije.


Lečenje

Pre svega se pruža adekvatna prva pomoć. Izvlačenje i pomeranje povređenog mora da bude veoma pažljivo bez pokretanja torakolumbalnog segmenta. Povređeni se ne sme hvatati za ruke i ramena sa jedne strane i noge sa druge strane tako da trup visi nadole.
Stabilni prelomi torakolumbalnog dela kičmenog stuba leče se bez imobilizacije mirovanjem u postelji, analgeticima i fizikalnom terapijom. Nestabilni pelomi bez nervnih lezija se leče imobilizacijom u gipsanom mideru u položaju hiperekstenzije. Nestabilni prelomi praćeni oštećenjem kičmene moždine najčešće se zbrinjavaju operativno uz primenu unutrašnje fiksacije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Slobodanka Sundac 12.10.2021

  Prilikom pada na ledja,napukao mi je prsljen Th 12.Spinalni ortopeda mi je preporucio nosenje midera TRI meseca I pijenje leka diclopram 2 x dnevno.Da li cu na taj nacin resiti problem?Hvala na odgovoru!


 2. Tijana 25.06.2021

  Povredila sam kočmu u saobraćajnoj nesreći pre 6 meseci. Th 12, još uvek nemam osećaj u nogama, stopala mi trne, a imam bolove u butinama. Da li ima nade da prohodam ili ostajem u kolocima


 3. Marko 07.05.2021

  Pri saobraćajne nesreće,, naprsla su mi 2 prsljenja TH 7 TH8 Povreda kicmene mozdine nagnecenje 5mil ...Vec 6godina sam u kolicima...Osecam trnjenje u nogama ..Od grudno gosa na gore sve je u redu...Sve je funkcionalno...Povreda Je paraplegija....Dali ima sanse da prohodam???


 4. Djukanovic Dragana 23.01.2021

  Imala sam napuknuce 4 prsljena 2,5mm od kicmene mozdine. Dobila sam da nosim mider i terapiju koju pijem. Medjutim pored bolova u kicmi imam i bolove u kukovima kao da me nozeva probada. Sta treba na uradim


 5. Djukanovic Dragana 23.01.2021

  Imala sam napuknuce 4 prsljena 2,5mm od kicmene mozdine. Dobila sam da nosim mider i terapiju koju pijem. Medjutim pored bolova u kicmi imam i bolove u kukovima kao da me nozeva probada. Sta treba na uradim


 6. Goca 28.06.2020

  Imam prelom 3 pršljena već 4 meseca, tek su mi Magnetnom utvrdili o čemu se radi. Inače živim u Ch. Lekarima ovde ne verujem. Koji je način lečenja i oporavak? Prelom je nastao verovatno od opterećenja kičme, nije bilo pada?


 7. Zvonimir Spasić 27.01.2020

  Imao sam prelom 12 pršljena pre 3 meseca, nisam operisan, nosim mider, idem na fizikalnu terapiju. Ja radim kao poštar. Moje pitanje je da li ja stvarno mogu i dalje da radim taj posao?


 8. dr 19.07.2010

  Nestabilni prelomi kicme se nikako ne lece neoperativnim putem, vec iskljucivo operativno zadnjom transpedikularnom fiksacijom, prednjom fiksacijom kod pretece paralize, a po nekad i prednjom i zadnjom fiksacijom.


 9. Dejan 11.10.2009

  Zelio bi da znam koliko god. traje ljechenje paraplegije. Imao sam prelom th-12 koi je bio operativno resen i pri tome sfinkteri ne kontroliram, ali hteo bi da znam dali mogu da moje testise proizvode sperme? Hochu da znam dali mogu da imam dece i na koji nachin ako to moze? Hvala vam puno-pozdrav


 10. vladimir 06.10.2009

  Zeleo bi da vas pitam koliki mi je stepen povrede i posledice za dalji zivot, imao sam povredu prsljena torakalnog prosle godina 4 5 prsljen bio je prelom i sada imam viksatore u kicmi, zeleo bi da mi malo pojasnite o tome. Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde