Povrede torakolumbalnog dela kičmenog stuba

Najveći broj povreda kičmenog stuba se dešava na prelazu torakalnog u lumbalni deo kičme. Uglavnom se radi o prelomima tela pršljena i o luksacionim prelomima.


Uzrok nastanka

Ove povrede najčešće nastaju u saobraćajnim nesrećama, padovima sa visine ili pri zatrpavanju.


Klinička slika

Kod povreda bez nervnih lezija klinička slika nije posebno izražena. Može se javiti mišićni spazam, osetljivost pri palpaciji, kifotična angulacija i lokalni otok, eventualno sa potkožnim hematomom obično nešto više od mesta povrede. Povrede sa nervnim lezijama mogu da budu kompletna ili delimična oduzetost ( paraplegija). Kompletnu paraplegiju karakteriše motorna i senzitivna oduzetost sa paralizom sfinktera ispod nivoa lezije kičmene moždine. Nekompletnu oduzetost karakteriše pareza donjih ekstremiteta sa dobrim prognozama za oporavak.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenografije, kompjuterizovane tomografije (CT), magnetne rezonance i elektromiografije.


Lečenje

Pre svega se pruža adekvatna prva pomoć. Izvlačenje i pomeranje povređenog mora da bude veoma pažljivo bez pokretanja torakolumbalnog segmenta. Povređeni se ne sme hvatati za ruke i ramena sa jedne strane i noge sa druge strane tako da trup visi nadole.
Stabilni prelomi torakolumbalnog dela kičmenog stuba leče se bez imobilizacije mirovanjem u postelji, analgeticima i fizikalnom terapijom. Nestabilni pelomi bez nervnih lezija se leče imobilizacijom u gipsanom mideru u položaju hiperekstenzije. Nestabilni prelomi praćeni oštećenjem kičmene moždine najčešće se zbrinjavaju operativno uz primenu unutrašnje fiksacije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 28

 1. Nela 24.12.2023

  Imam problema sa trećim pršljenom, uskoro će biti 2 godine. Zašto da Vam pišem, kada nikom ne odgovarate?


 2. Beta 20.12.2023

  Maja meseca sam pala sa 1,5 m na leđa na baton. Dg.MR. Kompresivni prelom 12 torakalnog pršljena. Išla sam kod lekara vukući se neznajući za prelom pod nesnosnim bolovima i u karlici. Lekar opšte prakse na moji molbu me šalje na snimanje Rtg Lumbosacralni deo. Na torakalnog delu sam imala otellini, crveno i rekla je da je to zanemarljivo. Moj pršlje je zarastao, bockao, boli i sad i imam blago ispupčenje. Na svoju inicijativu sam uradila MR. Dijagnozu sam već napisala. Molila sam ortopeda da me snimi i dijagnoza je potvrđena: kompresivni prelom 12 pršljena. Šta dalje da činim da me ne boli!? Hvala i srdačan pozdrav.


 3. Daniela 28.11.2023

  Pukao mi je th 12 pršljen, mirovala sam 2 meseca i nosila mider. Završila prvi ciklus terapija ali sam sada u istom stanju kao pre midera - sa bolovima i ptežanom pokretljivošću. Šta se dešava? Hvala.


 4. Jasmina 23.11.2023

  Interesuje me kad se nosi mider zbog preloma pršljena kad može da se sedi?


 5. Gojko 17.10.2023

  Prilikom pada imam naprsnuće 2 pršljena u lumbardnom delu, zanima me koliko traje oporavak? Hvala.


 6. Dijana Stojcic 17.08.2023

  Pre 2 meseca padom na sedalni deo kicme polomila sam četvrti pršljen a drugi je napukao. Mirovala sam i nosim mider. Krenula sam na fizikalnu terapiju. Bol se pojačao u levom delu karlice do neizdrživosti, povremeno ide do prepone. Kome da se obratim za pomoć?


 7. Mirsad 21.07.2023

  Napukao mi je pršljen, koliko treba da čekam da prohodam?


 8. Mira 15.07.2023

  Povrijedila sa 1 donji pršljen, pukao je bez drugih ozleda.


 9. Mladen 05.06.2023

  Pre mjesec dana doziveo sam povredu na poslu.Tom prilikom je doslo do frakture kicmenih prsljenova th11,th12,l1. Nosim gipsani mider pojas vec 5 nedjelja,doktor je predlozio da se nosi 6 nedjelja ukupno. Imam bolove,trne mi noge i ruke. Kakav je dalji oporavak? Hvala


 10. Dragana 19.05.2023

  Pre mesec ipo dana imala sam prelom L5 prsljena, sada sam pocela da nosim mider, zanima me da li sada smem malo vise da se krecem, sedim, vozim auto? I jos koliko ce trajati oporavak? Pozdrav, hvala


 11. Momir 17.05.2023

  Prilikom pada imam naprsnuce 2 prsljena lumbardni deo zanima me koliko traje oporavak. Hvala


 12. Gordana Medić 16.04.2023

  Pre dva meseca polomila 4 ti pršljen sa kompresijom prednjeg dela tela pršljena. Terapija mirovanje i mider uz analgetike. Meni je sve lošije bolovi u kukovima i nogama naročito desno. Mogu li još nešto preduzeti u cilju popravljanja stanja? Unapred hvala!


 13. Biljana Dimitrijevic 12.12.2022

  Prilikom pada naprsnuce l2 prsljena .Vec pet meseci nosim mider mirovanje ali i pored sve terapije imam bolove i u ledjima u kuku i desnoj nozi .Cetiri meseca no sam mogla da legnem na deanu stranu.Molim misljenje


 14. Biljana Dimitrijevic 12.12.2022

  Prilikom pada naprsnuce l2 prsljena .Vec pet meseci nosim mider mirovanje ali i pored sve terapije imam bolove i u ledjima u kuku i desnoj nozi .Cetiri meseca no sam mogla da legnem na deanu stranu.Molim misljenje


 15. Ivana 09.09.2022

  Pre 2 meseca pala sam u vodu sa vodenog skutera i zadobila prelom L2 prsljena.Na tom delu imam otoka i dalje i u donjem delu leđa inam utisak kada se sagnem kao da mi zateze kicma i koza hoce da pukne.Molim vas odgovorite mi samo ako znate da li je to normalno?


 16. NELA 20.08.2022

  Da ne dužim mnogo.Pri padu mi je navukao kicmeni prsljen.Nemam snimak, imam istoriju bolesti.Lezim 4 meseca.Koliko dugo traje oporavak.Hvala puno na odgovoru.


 17. Rade 18.04.2022

  Ja imam 12 godina, juče sam bio kod drugarice na rodjendanu(na bazenu) sve je bilo okej dok nisam skočio pravilno u bazem iliti tačno na glavu, bazen je bazen je bio dubok 2,5 i zbog toga ja sam udario glavom kako sam pravila u skočio udario sam glavu mudro i zagrizao sam jezik sva sreća nisam ga izgrizao celog imao zagrizao sam jezik i udario sam glavu dole i kasnije kada sam došao kući Osećao sam neki bolove ako pršljena naravno baba mi odmah ispitala to sve rekla mi je da mi je ravno ali kada skupim glavu skroz dole ka telu tačnije ka leđima malo me boli tu oko pršljena i možda malčice malčice pršljen nisam siguran da li pršljen ili oko pršljena znam da me boli malo kad skubim glavu


 18. Kostic miljan 28.03.2022

  Imam snimak MAGNETNE REZONANSE .th56 protuzija sa pritiskom na medulu spinalis.th6 7 veca leva protuzija sa kompresijom medule spinalis lateralno levo. Th7 8 ekstruzija sa kranijalnom propagacijom i suzenjem recesijua uz kompresiju radiksa.th 10 11 vidi se desns protuzija th 11 12 vidi se vifi se leva EKSTRUZIJA sa jranijslnom propagacijom suzenje recesusa levjo uz potencijani kontakt sa radiksom.STA DALJE::??


 19. Slobodanka Sundac 12.10.2021

  Prilikom pada na ledja,napukao mi je prsljen Th 12.Spinalni ortopeda mi je preporucio nosenje midera TRI meseca I pijenje leka diclopram 2 x dnevno.Da li cu na taj nacin resiti problem?Hvala na odgovoru!


 20. Tijana 25.06.2021

  Povredila sam kočmu u saobraćajnoj nesreći pre 6 meseci. Th 12, još uvek nemam osećaj u nogama, stopala mi trne, a imam bolove u butinama. Da li ima nade da prohodam ili ostajem u kolocima


 21. Marko 07.05.2021

  Pri saobraćajne nesreće,, naprsla su mi 2 prsljenja TH 7 TH8 Povreda kicmene mozdine nagnecenje 5mil ...Vec 6godina sam u kolicima...Osecam trnjenje u nogama ..Od grudno gosa na gore sve je u redu...Sve je funkcionalno...Povreda Je paraplegija....Dali ima sanse da prohodam???


 22. Djukanovic Dragana 23.01.2021

  Imala sam napuknuce 4 prsljena 2,5mm od kicmene mozdine. Dobila sam da nosim mider i terapiju koju pijem. Medjutim pored bolova u kicmi imam i bolove u kukovima kao da me nozeva probada. Sta treba na uradim


 23. Djukanovic Dragana 23.01.2021

  Imala sam napuknuce 4 prsljena 2,5mm od kicmene mozdine. Dobila sam da nosim mider i terapiju koju pijem. Medjutim pored bolova u kicmi imam i bolove u kukovima kao da me nozeva probada. Sta treba na uradim


 24. Goca 28.06.2020

  Imam prelom 3 pršljena već 4 meseca, tek su mi Magnetnom utvrdili o čemu se radi. Inače živim u Ch. Lekarima ovde ne verujem. Koji je način lečenja i oporavak? Prelom je nastao verovatno od opterećenja kičme, nije bilo pada?


 25. Zvonimir Spasić 27.01.2020

  Imao sam prelom 12 pršljena pre 3 meseca, nisam operisan, nosim mider, idem na fizikalnu terapiju. Ja radim kao poštar. Moje pitanje je da li ja stvarno mogu i dalje da radim taj posao?


 26. dr 19.07.2010

  Nestabilni prelomi kicme se nikako ne lece neoperativnim putem, vec iskljucivo operativno zadnjom transpedikularnom fiksacijom, prednjom fiksacijom kod pretece paralize, a po nekad i prednjom i zadnjom fiksacijom.


 27. Dejan 11.10.2009

  Zelio bi da znam koliko god. traje ljechenje paraplegije. Imao sam prelom th-12 koi je bio operativno resen i pri tome sfinkteri ne kontroliram, ali hteo bi da znam dali mogu da moje testise proizvode sperme? Hochu da znam dali mogu da imam dece i na koji nachin ako to moze? Hvala vam puno-pozdrav


 28. vladimir 06.10.2009

  Zeleo bi da vas pitam koliki mi je stepen povrede i posledice za dalji zivot, imao sam povredu prsljena torakalnog prosle godina 4 5 prsljen bio je prelom i sada imam viksatore u kicmi, zeleo bi da mi malo pojasnite o tome. Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde