Izvučeni lakat (Pronatio dolorosa)

Izvučeni lakat (bolna pronacija, subluksacija glavice radijusa) predstavlja veoma čestu povredu kod male dece između prve i pete godine života.


Uzrok nastanka

Ova povreda nastaje kada roditelj, da bi sprečio pad deteta, dete snažno povuče za ruku i podigne. Tada dolazi do ekstremne rotacije u lakatnom zglobu, pri čemu nastaje delimično kidanje anularnog ligamenta uz distalnu subluksaciju glavice radijusa i interpoziciju ligamenta između glavice radijusa i kapituluma humerusa.


Klinička slika

U trenutku podizanja, dete vrisne od bola, a zatim pri svakom pokretu aktiviranja povređene ruke reaguje otporom i plačem. Dete drži ruku pasivno uz telo, ispruženu u položaju pronacije. Povređenu ruku ne koristi ni za kakvu aktivnost. Nije prisutan otok.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze ( heteroanamneza, od roditelja), kliničke slike, objektivnog pregleda. Na rendgenskim snimcima nema patoloških promena.


Lečenje

Lečenje podrazumeva hitnu ortopedsku repoziciju. Dete posle repozicije normalno pokreće ruku.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. V. Prokić 28.04.2011

    Pre dva dana kod moje dvogodišnje ćerke desilo se upravo u tekstu opisano. Pošto sam medicinski laik, nepostojanje otoka me u startu ohrabrilo ali sam posle neprospavane noći (jer dete nije moglo da se namesti) odvela je kod pedijatra koji je preporučio paracetamol protiv bolova i gel za sportske povrede i dao u slučaju da terapija ne uspe uput za ortopeda. Dete se mučilo ceo dan te smo je uveče odveli u tiršovu gde joj je dr nedeljković uradio repoziciju za 20 sekundi. Mom čuđenju nije bilo kraja kada sam shvatila da je bol momentalno nestao te da se rukom koju uopšte nije koristilo 24 časa, dete služi kao da se nikada ništa nije desilo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde