Interkondilarni prelomi humerusa (Fractura intercondylaris humeri)

Interkondilarni prelomi humerusa (ramenjača, nadlaktna kost) nastaju kakteristično kod starijih osoba i nastaju padom na vrh lakta pri čemu olekranon (gornji okrajak ulne – podlaktne kosti) udara u distalni deo humerusa i lomi kondilarni masiv.

Klinička slika

Klinička slika se karakteriše otokom i deformacijom lakta. Prisutna je lateralna nestabilnost zgloba, kao i bol pri pokušaju pokreta u lakatnom zglobu.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, a potvrđuje se rendgenskim snimkom lakatnog zgloba u dva pravca. Frakturna pukotina koja se vidi na radiografiji može biti u obliku slova T, Y i V.

Lečenje

Prelomi bez dislokacije i prelomi kod kojih je postignuta zadovoljavajuća repozicija, leče se nadlaktnom gipsanom longetom sa laktom savijenom pod 90 stepeni i kompletnom supinacijom šake. Posle dve nedelje započinje se pokretima u lakatnom zglobu. Prelomi sa dislokacijom kod kojih nije postignuta zadovoljavajuća repozicija leči se operativno, fiksacijom fragmenata osteosintetskim materijalom (zavrtnji i pločica, Kiršnerove igle).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde