Lekovi za bolesti koštano-mišićnog sistema

Koštano-mišićni sistem čine kosti, hrskavice, zglobovi, tetive i mišići.

Kosti telu daju čvrstinu, oblik, i omogućavaju kretanje. Kosti su gusti, mineralizovani organi, ali u njihovoj srži se nalaze hematopoezni centri produkcije krvnih ćelija. Koštani mineralni matriks sastoji se od kalcijum fosfata i kalcijum karbonata, ali i od proteina. Minerali kostima daju čvrstinuu, a proteini elastičnost i otpornost na napore. Bez koštanih proteina kosti bi pucale poput stakla. Ali bez mineralnih komponenti kosti bi bile mekane poput hrskavice. Ako zavirimo u mikrostrukturu kostiju videćemo da je građena kao sunđer. Takva građa omogućava izvanrednu čvrstinu. Kosti se stalno izgrađuju i razgrađuju. Ukoliko dođe do preloma, koštane ćelije ponovo regenerišu kost.

Kosti povezuju zglobovi - mehanički elementi našeg organizma. Oni spajaju kosti i omogućavaju glatko pomeranje kostiju. Zglobovi su i najosetljiviji deo organa za kretanje. Hrskavica je elastično tkivo koju pre svega odlikuje izvanredna elastičnost i savitljivost.

Mišićno tkivo ima posebnu karakteristiku: mogućnost kontrakcije radi obavljanja mehaničkog rada. Mišićne ćelije su najčešće organizovane u grupe (formiraju mišiće) ili mogu biti pojedinačne. Mišićno tkivo se može podeliti na glatko i poprečno prugasto, koje opet može biti skeletno (povezano sa kostima), visceralno (u organima) i srčano (formira miokardni sloj srca). Mišići hemijsku energiju ATP-a pretvaraju u mehaničko kretanje.

Problemi s kostima, zglobovima i mišićima vrlo često su traumatske prirode. Prelomi kostiju, nagnječenja, iščašenja, uganuća su povrede koštano-mišićnog sistema. Koštano-mišićni sistem napadaju i brojne bolesti. Najranjiviji deo ovog sistema jesu zglobovi. Razne reumatske (upalne i degenerativne) bolesti često oštećuju fini i osetljivi zglobni mehanizam - reumatoidni artritis, osteoartritis, ankilozirajući spondilitis, lupus eritematozus i giht. Najčešća bolest kostiju jeste osteoporoza.

U lekove sa dejstvom na koštano-mišićni sistem spadaju antireumatici, lokalni preparati za bolove u mišićima i zglobovima, miorelaksansi, ali i lekovi za lečenje gihta, lekovi za lečenje osteoporoze i drugi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ivanka krstevski 03.07.2022

    Lek dona pulvis meni ne odgovara koji je lek zamena za njega


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde