Imobilizacija zglobaGipsana imobilizacija
se sprovodi kod preloma i naprsnuća kosti, kao i kod uganuća i iščašenja ili neke druge povrede zgloba.

Tako se delovi polomljene kosti ili susedne zglobne površine zadržavaju u idealnom položaju kako bi zarastanje bilo pravilno odnosno kako bi zglob sačuvao svoju stabilnost.

Za gipsanu imobilizaciju se može koristiti običan ili plastičan gips. Ukoliko dođe do dislokacije odnosno razdvajanja delova prelomljene kosti ili je u pitanju iščašen zglob vrši se repozicija kosti ili zgloba. Cilj je da se koštani okrajci odnosno zglobne površine dovedu u idealan položaj. Ona se može uraditi u lokalnoj i opštoj anesteziji. Nakon obavljene repozicije kost ili zglob se imobilišu gipsanim zavojem.

Hirurško lečenje Carpal tunel sindroma radi se otvorenom metodom u blok anesteziji. Rez se pravi na strani dlana ili na unutrašnjoj strani ručnog zgloba.  Kako bi se nerv medianus oslobodio pritiska i kako bi se na taj način povukli simptomi u smislu trnjenja i bolova u šaci i slabosti mišića vrši se razdvajanje poprečnog karpalnog ligamenta. U slučaju veće povrede zgloba može da se primeni i endoskopska metoda pod nazivom artroskopija. Putem nje se uz pomoć video sistema u šupljinu zgloba uvodi hiruški instrument. Na taj način se vrlo uspešno leče povrede meniskusa kolena.

Ahilova tetiva se operiše u slučaju da dođe do njene rupture. Postoji mogućnost i operativnog lečenja pored konzervativnog lečenja gipsanom imobilizacijom. Radi se u opštoj anesteziji. Operativno lečenje se preporučuje kod pacijenata koji imaju ponovljenu rupturu Ahilove tetive, redovno i naporno vežbaju, ili je pak ruptura kasno dijagnostikovana. Operacija traje do 1 sat i pacijent sutradan napušta bolnicu, uz obaveznu gipsanu imobilizaciju.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa imobilizacijom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde