Glavobolja - lečenje

Glavobolja je jedna od najčešćih tegoba sa kojima se svakodnevno suočavamo. Ako su isključeni ozbiljni uzroci, lečenje glavobolje može biti efikasno i prirodnim sredstvima.

Svaki deveti čovek doživljava povremene ili česte glavobolje, a za lečenje i sprečavanje bolova koriste se razne vrste lekova, promene životnog stila, kao i alternativne metode lečenja.

Lečenje glavobolje lekovima

Glavobolja se smatra hroničnom ukoliko je prisutna 15 ili više dana u toku meseca. Hronična glavobolja svakako remeti normalan život. Lekovi se koriste u lečenju glavobolja kao preventivna terapija u slučajevima kada se javljaju dve ili više glavobolja nedeljno. Preporučuje se redovno uzimanje odgovarajućih lekova u cilju prevencije napada glavobolje.

Ako se glavobolja javlja sporadično, može se po potrebi, odnosno za prekid bola samostalno uzeti neki analgetik. U obzir dolaze samo jednostavni analgetici (paracetamol, aspirin, kafetin i slično) ili nesteroidni antiinflamatorni lekovi (brufen, diklofen). Ukoliko ovi lekovi ne pomažu ili su glavobolje toliko česte da zahtevaju preventivnu terapiju, potrebno je obratiti se lekaru. Problemi koji mogu nastati zbog samostalnog uzimanja lekova su različiti.

Svaki lek ima svoja neželjenja dejstva. Najčešće se mogu javiti odgovarajuće alergijske reakcije i probavne smetnje. Pre uzimanja leka potrebno je detaljno proučiti priloženo uputstvo, a u slučaju bilo kakvih nejasnoća ili sumnji obratiti se lekaru. Moguće je da dugotrajno uzimanje pojedinih lekova može izazvati navikavanje ili rezistentnost na lek. Opšte je poznato da jaki, opijatni analgetici stvaraju zavisnost, te ih treba upotrebljavati sa oprezom i u strogo opravdanim situacijama.

Hirurška intervencija i lečenje glavobolje

Hirurgija bola je deo neurohirurgije koji podrazumeva primenu hirurških procedura u cilju otklanjanja bola. Najprostije rečeno, presecaju se putevi za bol, odnosno prekida veza između bolne regije i odgovarajućih centara u mozgu gde se bol doživljava kao takav. Hirurškim presecanjem bola, postiže se kontrola bola bez obzira na uzrok.

Međutim, anatomske operacije iz domena hirurgije bola podrazumevaju otklanjanje uzroka bola. Otkrivanje i otklanjanje uzroka bola je, kada je to moguće, najbolji način lečenja hroničnih bolova. Presecanje bola se primenjuje uglavnom u situacijama kada se bol ne može adekvatno kontrolisati medikamentoznom terapijom.

Placebo efekat u lečenju glavobolje

Prema novom istraživanju, placebo efekat ima značajnog udela u lečenju migrena i tenzione glavobolje. Placebo tretmani podjednako su efikasno delovali kao i tretmani lekovima na veliki procenat pacijenata sa glavoboljom koji su učestvovali u preko 100 istraživanja. Placebo efekat nastaje kada se pacijentu daju lažne pilule, tj. one koje nemaju nikaku efikasnost, a kod pacijenta se ipak pojavi napredak u lečenju zbog toga što veruje da pije pravi lek. Gotovo 40% pacijenata koji su dobili placebo tretmane osećalo se bolje nakon uzimanja lažne pilule. Pošto se od lekova koji se koriste za lečenje migrene i drugih periodičnih glavobolja mogu javiti i neželjene posledice, ovi nalazi pokazuju da mnogi pacijenti mogu imati koristi od nefarmaceutskih intervencija.

Pristupi bez lekova, koji su se nekada smatrali alternativnim, sada široko koriste, jer deluju na mnoge pacijente. U ovakve terapije spadaju i akupunktura, fizikalna terapija, meditacija, pa čak i tai-či. Jednostavne promene životnog stila, redovana ishrana, redovno spavanje i postavljanje limita dnevnom unosu kofeina, mogu sprečiti pojave problema sa glavoboljom.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa glavoboljom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ružica 26.05.2024

    Pao mi je čekić na glavu sa visine vrata i napravio ranu. Dobila sam injekciju protiv tetanusa istog dana i sledeće noći glavobolja cele glave je nesnošljiva. Da li da popijem aspirin ili paracetamol? Andol nije pomogao, a ne mogu ni da spavam. Da li da popijem dodatni Rivotril? Samo njega imam za smirenje, opuštanje. Da li nešto slatko da pojedem ili slano? Ovo je bol od trauma udara čekica, pretpostavljam. Lekari nista ne analiziraju. Zašto se srozao naš medicinski kadar? Potpuno su nezainteresovani za problem, ljute se ako postavljas pitanja...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde