Migrena

Migrena je vaskularna glavobolja, javlja se periodično i bol uglavnom zahvata polovinu glave. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Karakteristika migrenoznih glavobolja je da se pre napada u velikom broju slučajeva javlja tzv. aura.

 

Podela migrena:

 

 • migrene bez aure
 • migrene sa aurom
 • migrene sa produženom aurom

Smatra se da od migrene pati 10% ukupne populacije, a žene češće od muškaraca. Migrenozne glavobolje su vrlo često u vezi sa menstrualnim ciklusom ili menopauzom, a za vreme trudnoće se javljaju vrlo retko. Mogu je uzrokovati i psihički stres, fizički napor, meteorološki uslovi ili nagle promene vremena, konzumiranje određene vrste hrane, alkohol, itd. 

 

Glavobolje su izuzetno učestale tegobe kod čoveka. Delimo ih u četiri grupe:

 
 • Vaskularne
 • Tenzione
 • Neuralgije
 • Simptomatske glavobolje

Klinička slika

Aura je predsignal za početak migrenoznog bola i manifestuje se u vidu pojave tačke u vidnom polju, ispadom vidnog polja, poremećajem osećaja ili motorike koji je najčešće jednostran, poremećajem govora. Može trajati nekoliko minuta do najviše sat vremena. Nastaje promena raspoloženja u vidu depresije ili euforije, poremećaj koncentracije, nemir. Može se javiti patološka glad, naročito potreba za slatkim.

Nakon aure, razvija se pulsirajuća glavobolja, ali bol može biti i tup ili probadajući. Kod više od 90% bolesnika bol je praćen mučninom i povraćanjem. Velik broj bolesnika se žali na tzv, fotofobiju (preosetljivost očiju na svetlost), jak zvuk ili jak miris. Pri kraju napada kod nekih bolesnika dolazi do poliurije (izmokre veću količinu mokraće). Napad migrene uglavnom traje nekoliko sati, ali se u većini slučajeva završava unutar 24 sata.

Dijagnoza

Dijagnoza migrene se postavlja na osnovu dobro uzete anamneze od bolesnika, tj. na osnovu karakteristične kliničke slike.

Lečenje

Terapija migrene podrazumeva:
 • terapiju lekovima (podrazumeva lečenje akutnog napada migrene i prevenciju napada)
 • promenu načina života i ishrane, psihoterapiju, akupunkturu

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 22

 1. Tina 11.10.2023

  Ja imam jedno pitanje,pa ako neko zna da me posavetuje. Znači, imam migrenu dugo godina. Nijedan lek: Kafetin, Brufen, Panadol, Nalgesin itd. mi nije pomogao. Snimala sam glavu i bilo je sve ok. Dakle, imam migrenu. Jedini lek koji mislim da mi pomaže je Imigran. Trenutno me boli glava. Popila sam prekjuče lek, pa juče, pa jutros i bilo je ok danas, međutim sad me opet pocela jako boleti. Da li neko zna smem li opet popiti tabletu jer sam vec tri popila od prekjuce ili da trpim?


 2. Mica 05.06.2012

  Imam 46 godina. Migrenu imam od svoje 20. godine. Na hitnoj sam završavala jednom mesečno, to su bile užasne migrene sa povracenjem. Život mi je bio pakao, kad dobijem infuziju onda mi prestane migrena, ali one koje sam lečila tabletama, nebrojne što bih ja rekla milionske. Ja leti mnogo više imam migrenu nego zimi. Leti me hvatala 2 puta nedeljno dok sam bila mlađa. Sada imam isto migrene, ne tako velike kao pre, ali isto imam.

  Ja iz mog iskusva mogu da kažem da jedini lek koji meni pomogne jeste Imigran, ali nemački koji sam pila i koji još uvek pijem verovatno ću piti da kraja zivota. Ima Amigren koji proizvodi Bosna Lek i njega sam pila samo što je on dosta blaži od nemačkog pa mi slabije deluje. Inače ove obične - Kafetin, Brufen itd, to nema potrebe, to mi baš ništa ne pomogne. Migrena je užas, samo kažem, hvala bogu, nije mi sin nasledio od mene migrenu.


 3. slavica 23.12.2011

  Cao, zovem se slavica, imam 24, godine, imam migrenu sa aurom i trnjenjem polovine tijela, od svoje 7 godine, ali srecom to mi se desavalo vrlo rijetko do ove godine, kad sam morala da ostanem i u bolnici na ispitivanju zbob cestih napada 3 pota mijesecno i svaki put bih zavrsila u hitnoj. Tada su mi u bolnici dali da pijem topamax tablete, koje su inace za epilepsiju, da pijem preventivno za migrenu i ja nemam vise napade migrene. Isla sam i na magnetnurezonancu i pokazala je migrenu. I korigovala sam ishranu ne jedem slatko cokoladu luk crni beli sireve (vino) . Pozzzzzz


 4. sladjana 12.11.2011

  Zovem se sladjana i imam 33 godine. Migrenu sam nasledila od mame a ima je i moja sestra. Napade imam par puta godisnje obicno posle nekog putovanja. Vozac sam pa mi smeta svetlost kroz sofersajbnu. Moji napadi nisu veoma strasni ali su bili i cesci dok nisam shvatila sta mi pomaze. Kombinacija lekova za smirenje*bromazepam i lekova za bolove*nimulid jer bolovi znaju da krenu od vrata. Ta kombinacija me resava bola u roku od 20 minuta.


 5. Milica 06.09.2011

  Imam migrenu od 3 godine rodenja. Blago rečeno pola života sam provela u mraku. Migrenu sam nasledila kao i moja sestra. Sestra koristi cefaly i njoj je pomogao dok su kod mene rezultati lošiji ali ima blagog pomaka.


 6. Petra 26.05.2011

  Za sve koji imaju problema sa migrenom i glavoboljom toplo preporučujem da vam neko iz inostranstva donese aparat cefaly. Ja sam jako zadovoljna i promenio mi je život.


 7. Nikola 05.05.2011

  Pozdrav svima, zovem se Nikola i imam migrenu sa aurom, nepunih godinu dana. Imao sam napade (otpr. Dva puta nedeljno) samo aure dok se klasična glavobolja javljala jednom u pet puta. Ptvi put sam mislio da doživljavam šlog iili infarkt cela desna strana mi se oduzela počevši od noge pa do glave u roku od 20 minuta. Pio sam, na preporuku prijatelja, aspirin i teblete magnezijuma ali sve dok mi se jednom prilikom nije oduzela moć govora na nekih 15 minuta nisam išao kod specijaliste. Nakon toga uspost. Mi je gorepomenuta dijagnoza i prepisan lek lamictal koji se postepeno uzima i od početka uzimanja nemam (bogu hvala!) napade. Doktor mi je rekao da terapija traje dve godine i ako nema napada mogu smatrati da je prošlo. Inače radim u noćnim smenama i stresan posao koji je verovatno glavni uzročnik svega ovoga. Nadam se da sam nekom pomogao svojim iskustvom.


 8. djurdja 1979 25.03.2011

  Cao. Prvi napad migrene dobila sam sa 13. Godina i vremenom se stanje pogorsavalo, nakon par godina i sa 20. God. Otisla sam na preglede i bila na terapiji. Inace bolovi su uzasni povracanje, svaki put sam zavrsavala na hitnoj. Prije 3 god. Otisla sam na akupunkturu i to mi je pomoglo donekle. Sad imam 32 god. I naucila sam da zivim sa tim. Jedino sto mi pomogne i to ponekad ako na vreme uzmem je imigran, jaka tbl, ali to je jedino sto mi pomogne. I injekcija koktel novalgetola i klometola. Sve u svemu migrena mi godisnje oduzme trecinu zivota. Nazalost.


 9. Dr Mitić 20.10.2010

  Svi kažu da napad migrene ne može zaustaviti ni jedan lek. To nije tačno. Naša iskustva su sasvim drugačije: jedna infuziona terapija zaustavlja napad migrene!


 10. sofija 28.09.2010

  Cao, zovem se sofija i imam 14 godina. Patim od migrene od svoje 6. Godine. Bolovi su strahovito jaki. Kada dobijam napade (na swakih otprilike 4 dana) postajem vrlo nervozna i agresivna. Smeta mi buka, svetlost i uopste ljudi koji me okruzuju. Migrenu sam dobila nasledno od moje mame. Tesko mi je da je gledam dok ima napade jer i sama znam kako joj je. Hwala


 11. ZORICA 26.09.2010

  Imam 35 godina od svoje 15 te godine patim od sinusne glavobolje, od pre 5 godina ona je prerasla u migrenoznu, bolovi i povraćanje su strašni i jako iscrpljujući, koristila sam svakakve lekove ali mi je jedino homeopatski lek pomogao, tako da već deset meseci nemam nijedan napad migrene a pre toga u prethodnih pola godine napade sam imala na deset dana. Svakom ko ima migrenozne glavobolje predložila bih da se obrati nekom stručnom homeopati za pomoć!


 12. Milan B. 16.08.2010

  Pozdrav svima.
  Ja sam se prvi put suočio sa migrenom u školi kao dječak od 11 godina. Tokom časa sam čitajući tekst iz knjige uočio da se nešto sa slovima čudno dešava. Kako se stvorila aura u vidnom polju, nisam bio u stanju da pročitam riječi u cjelini. Izgubio sam moć govora, tj. Mumlao sam nešto što podsjeća na napade disleksije, gomilu nepovezanih slogova koja ne znači ništa. Isto tako, nisam bio u stanju ni da napišem te iste riječi. Uz to, dobio sam stravičnu glavobolju i nagon za povraćanjem. Bio sam prestravljen. Završio sam u hitnoj i zadržan sam u bolnici na ispitivanjima skoro 20 dana. Naravno, pripisali su taj "napad" pubertetu i nisu utvrdili pravi razlog problema. I tako se to vuče kod mene cijeli život. Sada imam 34 godine. Tek prije nekoliko godina sam krenuo sam da istražujem uzrok svog mučnog periodičnog problema i shvatio da se radi o migreni sa produženom aurom. Nije uvijek isti intenzitet, ali bolovi i propratni problemi znaju da budu surovi. Izbjegavam vino, jer jako često podstiče migrenu kod mene. Stres kao i nepogodni meteo uslovi često budu okidač migrenoznih napada. Moja terapija koju uspješno primjenjujem nekoliko godina unazad, a koja je prilično uspješna se sastoji od avamigrana i aspirina 500 mg. Terapiju uzimam na najmanji mogući nagovještaj migrene. Migrenu je potrebno spriječiti i ne dozvoliti joj da se razvije. Nadam se da ćete i vi svoj sličan problem koliko toliko ukrotiti kao moja malenkost. Srećno!


 13. Darija Andrejevic 25.05.2010

  Imam 24god. Bolujem vec 8 god. Tek sad naslucujem da bolujem od migrene. 8 god idem na razna ispitivanja i sve uvek bude uredu. Ali ja jednom nedeljno imam uzasne bolove prvo na jednoj strani glave, pa na drugoj. Povracam dok ne dehidriram. Nista od lekova mi ne pomaze. Kada sam na netu procitala sve o migreni, prepoznala sam simptome. Tako da sam gotovo sigurna da je to. Jako sam smrsala, jer kad krenu napadi obavezno povracam i to traje dva dana. Organizam i zivot su mi u haosu. . . Nadam se da cu odredjenom terapijom uspeti da bar proredim napade.


 14. Aleksandar 01.04.2010

  Imam 26 godina i migrenu od puberteta. Imam napad jednom ili dva puta godisnje, ali su stravični i obavezno zavrsim u hitnoj. Naravno, ako odmah popijem kafetin bolovi su podnošljivi ali mučnina je odvratna i povraćam do izbezumljenosti.
  Ne pomaže mi ni klometol. Jedino sam ustanovio da napad dobijam zbog stresa, mada se dešavalo da dobijem napad bez ikakvog razloga. Kod migrene nema pravila, sve je individualno.


 15. BojanaG 24.02.2010

  Imam 24 godine i od mirgene patim vec 10 godina. U zadnjih nekoliko meseci prosle godine sam bila znatno nezadovoljna svojim zivotom i migrene sam dobijala u proseku 22 dana od 30-31 u mesecu. U decembru 2009 sam izvrsila gomilu pregleda i analiza od glave do pete i prepisana mi je terapija migresan-om koji pravi biljna apoteka josif pancic, magnezijum i antidepresiv. Mogu da kazem da sam zadovoljna terapijom jer sam u januaru imala samo 7 napada, a u februaru 5, sto znaci da teraija polako ali sigurnmo deluje. Preporucila bih svakome ko je u mogucnosti da se obrati lekarima ili da ode na privatnu polikliniku kao ja, ustanovi dijagnozu i dobije odgovarajucu terapiju. Pozdrav svima.


 16. andjela07 18.02.2010

  Imam 33 god. Od migrene patim 10 god. U zadnje 3 g. Moram na hitnu, primam injekciju novalgetol i klometol protiv mucnina. Mogu reci da su bolivi ponekad neizdrzljivi. Srdacan pozdrav.


 17. mirjana 10.12.2009

  Imam 43 godine i od osme godine patim od migrene. Jedini lek koji mi pomaže je imigran,


 18. Срђан 04.10.2009

  Imam 25 godine prvi napad migrene dobio sam u drugom osnovne. Pre napada pojavi mi se aura obnevidim na levo oko i posle pola sata počinje bol. Prvih nekoliko godina imao sam strašne bolove po dva dana ne bih išao u školu. Međutim sada kada osetim da će me zaboleti pijem odmah kafetin i gotovo da me i ne boli ali imam posledice posle toga nekih 24sata bole me sinusi kada se sagnem i pravim neke nagle pokrete. Pre me je bolela 5 do 7 puta godišnje a sada sam uspeo da je smanjim na 1 do dva puta. Sveo sam suhomesnato na minimum a salame i vršle sam ukinuo tako da mogu da kažem da je kod mene ishrana urodila plodom. U ovoj kalendarskoj godini me je zabolela prvi put pre dva dana ali to mislim da mi se desilo zato što sam popio malo više alkohola veče pre i pomešao nekoliko pića tako da mislim da je to uzrok bio napada migrene. Svima bih preporučio da probaju sa restrikciom određene hrane i naravno da alkohol izbegavaju. Kod mene je deluje.


 19. Margo 03.07.2009

  Imam 36 godina i patim 10-tak od migrene. Opštepoznato je da je neizlečiva, ali redovnim unosom magnezijuma u organizam se znatno poboljšava situacija, ja to radim već 3 godine. Izbegavam jake začine i slanu hranu. Ali, sve je vrlo individualno.


 20. Nina 19.06.2009

  E ovako imam 22 godine od 365 dana 30 dana nemam glavobolju sve analize su u redu bukvalno sve tako da mogu reci da migreni nema leka, u mom slucaju je post traumatska migrena. Pozdrav


 21. Zorica 26.05.2009

  Ćao, imam 23godine patim od migreoznih glavobolja 5 godina, napade imam oko 5 puta godišnje pre napada imam potrebu za hranom i osećam nervozu, napadi su mi izuzetno bolni traju nekoliko sati i često moram u hitnu.


 22. azra 15.05.2009

  Imam 22 godine i imam migrenu bez aure al ja izbegavam piti tablete jer se plasim postati zavisna.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde