Magnetna rezonanca dojke (MRI dojke)

Magnetna rezonanca (MRI) dojke koristi snažno magnetno polje, radio talase i računar za izradu detaljnih slika struktura u dojci. Može se koristiti za pregled žena sa visokim rizikom od raka dojke, procenu obima raka nakon dijagnoze ili dalju procenu abnormalnosti uočenih na mamografiji. MRI dojke ne koristi jonizujuće zračenje. Takođe. magnetna rezonanca dojki nije zamena za mamografiju, već daje dodatne informacije o građi i promenama na dojkama.

Sve o magnetnoj rezonanci pročitajte ovde >>>>>>>>

Pre magnetne rezonance dojke

Pre magnetene rezonance dojke bavestite svog doktora o svim zdravstvenim problemima, nedavnim operacijama, alergijama i ako postoji mogućnost da ste trudni. Magnetno polje nije štetno, ali može prouzrokovati kvar nekih medicinskih uređaja. Većina ortopedskih implantata ne predstavlja rizik, ali uvek treba reći tehnologu ako imate bilo kakve uređaje ili metal u telu. Smernice za jelo i piće pre magnetne rezonance razlikuju se između ustanova. Uzimajte lekove kao i obično, osim ako vam nije drugačije rečeno. Ostavite sav nakit kod kuće. Možda će se od vas zatražiti da obučete bolničku haljinu. Ako imate klaustrofobiju ili anksioznost, možda ćete želeti da zatražite od lekara blagi sedativ pre snimanja.

Šta je MRI dojke?

Magnetna rezonanca dojke predstalja neinvazivni test, koji se koristi za dijagnozu zdravstvenih stanja. MRI koristi moćno magnetno polje, radio talase i računar za izradu detaljnih slika unutrašnjih telesnih struktura. Detaljne MR slike omogućavaju lekarima da pregledaju telo i otkriju bolest. Slike se mogu pregledati na računarskom monitoru. Takođe, one se mogu poslati elektronskim putem, odštampati ili kopirati na CD.

MRI pruža dragocene informacije o mnogim stanjima dojke, koje se ne mogu dobiti drugim načinima snimanja, poput mamografije ili ultrazvuka.

MRI dojke
Magnetna rezonanca dojke - slika.

Primene magnetne rezonance dojke

MRI dojke nije zamena za mamografiju ili ultrazvučno slikanje, već je dodatni alat, čija je primena višestruka. Magnetna rezonanca dojke se koristi za:

 • Skrining kod žena sa visokim rizikom od raka dojke

Ženama, koje imaju visok rizik od raka dojke zbog porodične istorije, MRI može biti odgovarajući alat za otkrivanje raka dojke. Vaš radiolog ili lekar može pogledati vašu porodičnu istoriju i utvrditi da li je snimanje dojke magnetnom rezonancom pogodno za vas.

 • Određivanje obima raka nakon nove dijagnoze raka dojke

Nakon dijagnoze karcinoma dojke može se izvršiti MRI dojke kako bi se utvrdilo:

 • koliki je obim raka i da li zahvata osnovni mišić;
 • da li postoje drugi karcinomi u istoj dojci i da li postoji rak u suprotnoj dojci;
 • da li postoje abnormalno veliki limfni čvorovi u pazuhu, što može biti znak da se rak proširio na to mesto;
 • dalja procena teško procenjivih abnormalnosti uočenih na mamografiji.

Ponekad se abnormalnost, uočena na mamografiji, ne može adekvatno proceniti samo na osnovu ponovne primene mamografije. U ovim retkim slučajevima, MRI može definitivno utvrditi da li je abnormalnosti potrebna biopsija ili se može bezbedno ostaviti na miru.

 • Procena mesta lumpektomije u godinama nakon lečenja raka dojke

Ožiljak i ponovljeni rak mogu izgledati identično na mamografiji i ultrazvuku. Ako se mamografijom ili fizičkim pregledom otkrije promena ožiljaka na lumpektomiji, MRI može pomoći u utvrđivanju da li je promena nastala usled normalnog sazrevanja ožiljka ili ponavljanja raka.

 • Nakon hemoterapijskog tretmana kod pacijenata koji primaju neoadjuvantnu hemoterapiju

U nekim slučajevima, rak dojke će se lečiti hemoterapijom pre nego što se ukloni hirurškom intervencijom. Ovo se naziva neoadjuvantna hemoterapija. U ovim slučajevima, MRI se često koristi za praćenje efikasnosti hemoterapije i za ponovnu procenu količine tumora, koji je još uvek prisutan pre izvođenja operacije.

 • Procena implantata dojke

MRI je najbolji test za utvrđivanje da li su silikonski implantati pukli.

Кako se pripremiti?

Možda ćete morati da nosite bolničku haljinu ili vam može biti dozvoljeno da nosite sopstvenu odeću, ako je široka i nema metalne kopče.

Smernice o jelu i piću pre magnetne rezonance razlikuju se između pojedinih pregleda. Uzimajte hranu i lekove kao i obično, osim ako vam nije drugačije rečeno.

Obavestite tehnologa ili radiologa ako imate ozbiljnih zdravstvenih problema ili ste nedavno operisani.

Žene bi uvek trebale da kažu lekaru i tehnologu ako postoji šansa da su trudne. MRI se koristi od 1980-ih i od tada nije utvrđeno da postoje bilo kakvi štetni efekti na trudnice ili nerođenu bebu. Međutim, beba će biti u jakom magnetnom polju i zbog toga trudnice ne bi trebalo da rade magnetnu rezonancu u prvom tromesečju, osim ako korist od pregleda ne premašuje bilo koji potencijalni rizik.

Sav nakit i ostalu dodatnu opremu ostavite kod kuće ili ih uklonite pre MRI skeniranja. Metalni i elektronski predmeti mogu ometati magnetno polje jedinice za magnetnu rezonancu, zbog čega pacijent može dobiti opekotine. Ovi predmeti nisu dozvoljeni u sobi za ispite.

Obavestite tehnologa ako u svom telu imate medicinske ili elektronske uređaje. Ovi uređaji mogu ometati snimanje ili predstavljati rizik. Mnogi ugrađeni uređaji će imati brošuru, koja objašnjava rizike od magnetne rezonance za taj određeni uređaj. MRI se ne može izvršiti bez potvrde i dokumentacije o tipu implantata i kompatibilnosti MRI.

Obavestite tehnologa ili radiologa o bilo kom metalu koji se može nalaziti u vašem telu. Strana tela, koja se nalaze u blizini vaših očiju, veoma su važna, jer se tokom skeniranja mogu zagrejati i prouzrokovati slepilo. Magnetno polje obično ne utiče na plombe zuba, aparatiće za oči, senke i drugu kozmetiku.

Prednosti magnetne rezonance dojke

 • MRI je neinvazivna tehnika snimanja koja ne uključuje izlaganje zračenju.
 • MRI se pokazao efikasnim u otkrivanju raka dojke, posebno kada druge slikovne dijagnostiče metode (mamografija, ultrazvuk i sl.) ne daju odgovarajuće informacije.
 • MRI može uspešno slikati implantate dojke, kao i gusto tkivo dojke, koje je uobičajeno kod mlađih žena.
 • Manje je verovatno da će kontrastni materijal na bazi gadolinijuma za magnetnu rezonancu izazvati alergijsku reakciju za razliku od kontrastnog materijala na bazi joda, koji se koristi za rendgen i CT skeniranje.

Rizici magnetne rezonance dojke

 • MRI pregled ne predstavlja gotovo nikakav rizik za prosečnog pacijenta, kada se poštuju odgovarajuće bezbednosne smernice.
 • Jako magnetno polje nije štetno, ali može dovesti do kvara ugrađenih medicinskih uređaja ili do izobličenja slika.

Postoji vrlo mali rizik od alergijske reakcije ako se koristi kontrastni materijal. Takve reakcije su obično blage i kontrolišu se lekovima.


Magnetnu rezonancu dojke zakažite pozivom na telefon 063/687-463


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Goran 17.03.2023

  Dva puta karcinom dojke, drugi pre 8 godina. Implantant ugradjen orvi put. Na redovnom pregledu pre godinu dana radiolog uocava promenu i kaxe da to nije za brigu i da joj nije sumnjivo, sada hirurg napipava tu promenu trazi magnet i predlaze uklanjanje i biopsiju. Danas uradjen magnet. Pitanje je, da li ce se na magnetu videti da li je bezazleno ili maligno? Navijam da je orvi lekar bio u oravu a ne hirurg. U svakom skucaju od vas ocekujem objektivan odgovor. Sta u ivok slucaju mozemo da ocekujemo od MR. Hvala na idgovoru, unapred.


 2. Tanja 21.04.2022

  Jelena Ilic mozete da pojasnite


 3. Jelena Ilić 21.03.2021

  Magnetna rezonanca dojki mi je spasila glavu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde