Broj trudnica tinejdžerki dostigao istorijski minimum


Prema novom izveštaju iz Sjedinjenih Američkih Država, stopa nataliteta za žene između 30 i 40 godina starosti porasla je u 2012. godini, dok je, sa druge strane, zabeležena rekordno niska stopa nataliteta za tinejdžerke i mlade žene.

Porast broja porođaja među starijim ženama nije bio iznenađujuć za dr Edvarda MekKabija, glavnog medicinskog oficira jedne dobrotvorne organizacije koja se bavi zdravljem majki i beba.

Stopa nataliteta kod žena starosti od 30 do 34 godine porasla je za 1% u 2012. godini, odnosno 97 dece na 1000 žena, dok kod žena starosti od 35 do 39 godina povećanje iznosi 2%, što znači oko 48 dece na 1000 žena. Natalitet za žene starosti od 40 do 44 godine takođe je povećan za 1%, sa 10,4 rođenih na 1000 žena.

MekKabi kaže da je trend kod žena da rađaju decu kasnije u životu zabrinjavajuć, s obzirom na to da se sa godinama starosti majke povećava rizik od urođenih defekata, autizma i drugih poremećaja u detinjstvu.

„Važno je da žene znaju da se rizici od određenih urođenih defekata i prevremenog porođaja povećavaju sa godinama. Zbog toga bi žene trebalo da budu upoznate sa tim rizicima, da planiraju svoju trudnoću i da pre začeća urade preglede i procenu zdravlja kako bi trudnoću započele sa najboljim mogućim zdravljem“, kaže on.

Sa druge strane, broj trudnica tinejdžerki dostigao je istorijski minimum u 2012. godini. Broj rođenih beba za devojčice uzrasta od 15 do 19 godina pao je za 7% u 2012. godni, što je gotovo za trećinu manje nego 2001. godine.

Poboljšana upotreba kontraceptivnih sredstava možda je jedan od razloga za kontinuirani pad. tinejdžerskih trudnoća.

„Prošle godine je bilo nekih podataka da veći broj tinejdžera koristi kontracepciju, kao i da dosta njih koristi i više od jednog sredstva zaštite“, kaže MekKabi.

Broj porođaja kod žena u dvadesetim godinama i dalje opada, a ovaj trend je konstantno prisutan od 2008. godine. Natalitet za žene u ranim dvadesetim dostigao je novu najnižu rekordnu vrednost od oko 83 dece na 1000 žena.

MekKabi je pozitivno prokomentarisao smanjenje broja prevremeno rođenih beba i preporučuje ženama da bi trebalo da, ako je moguće, imaju prirodni porođaj, kao i odlaganje trudova dok ne počnu sami.

„Svakako da neke žene moraju ranije da se porode zbog svog i zdravlja bebe, ali u suprotnom, zaista treba čekati 39 nedelje“, kaže on.

Stopa porođaja carskim rezom ostala je nepromenjena u 2012. godini i ovaj vid donošenja novih beba na svet i dalje čini trećinu svih porođaja.

„Ako se uzme u obzir da je ova stopa stalno rasla u poslednjih nekoliko godina, onda je ovo napredak što se tiče broja carskih rezova", kaže koautor izveštaja Džojs Martin, statističar na Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku.

Izvor: Zdravlje Krstarice
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde