Ass. dr Dušan Damjanović - Magnetna rezonanca u dijagnostici

Magnetna rezonanca je dijagnostička metoda u radiologiji kojom se sa sigurnošću mogu spoznati mnoga oboljenja. Ass. dr sci. med. Dušan Damjanović je neuroradiolog koji u svakodnevnoj praksi korespondira sa pacijentima kod kojih čitanjem rezultata magnetne rezonance kičme postavlja dijagnoze. Da bi nam približio prirodu ove metode, čemu ona služi i kada se indikuje, dr Damjanović podelio je svoja iskustva i ekspertizu, kako biste se bolje upoznali sa ovim zlatnim standardom dijagnostike kod mnogih oboljenja danas,

magnetna rezonanca kičme Magnetna rezonanca u dijagnostici diskus hernije

Bolovi u predelu kičme su jedan od najčešćih razloga za dolazak pacijenta na pregled magnetnom rezonancom. Bilo da je bol locirana u predelu vratne kičme ili u slabinskom, lumbalnom delu kičme, uzročnik je često unapred poznat, a u pitanju je oboljenje diskus hernija. Kada je diskus u protrurziji on pritiska odgovarajući nervni koren koji prolazi pored njega i zato taj bol nastaje.

Magnetna rezonanca je definitivno najbolja metoda za dijagnostiku diskus hernije i predstavlja svetski standard pregleda takvih pacijenata. Na osnovu detalja pregleda, pacijent se dalje upućuje kod neurologa ili neurohirurga ili kod fizijatra. 

Pregled neurološkog sistema magnetnom rezonancom

Što se tiče pregleda neurološkog sistema, magnetna rezonanca predstavlja zlatni standard svuda na svetu. Pored toga što je izuzetno precizna, prednost magnetne rezonance je ta što je potpuno bezbedna. Njena preciznost je takva da je ona daleko ispred svih konkurentnih dijagnostičkih metoda, kao što je kompjuterizovana tomografija. Bezbednost magnetne rezonance ogleda se u tome što ona ne zrači, tako da pacijent može da se pregleda gotovo svaki dan bez ikakvih štetnih efekata. Ovo nije slučaj kod nekih drugih dijagnostičkih metoda, te je važno unapred se upoznati sa pregledom koji treba da uradite.

Glavobolja i magnetna rezonanca

Još jedan veoma čest razlog za dolazak na magnetnu rezonancu jeste glavobolja, kada neurolog ili neurohirurg želi da otkloni određene uzroke glavobolje. Magnetna rezonanca će ovde otkloniti ili pak potvrditi neke druge sumnje.

Skrining magnetnom rezonancom

Skrining mr

Ono što je jedan od noviteta jeste da se na magnetnoj rezonanci može obaviti skrining organizma, gde je obuhvaćen pregled mozga, kičme, abdomena i male karlice. Taj pregled obuhvata samo sekvence gde se isključuju neke sumnje, te kada bi se ukazalo nešto suspektno bilo bi neophodno da se uradi magnetna rezonanca tog dela tela. 

Zbog neprijatnosti koju mogu imati klaustrofobični pacijenti, kod dr Dušana Damjanovića je moguće zakazati magnetnu rezonancu sa anestezijom.

 


Podeli tekst:

Dr Dušan Damjanović je specijalista radiologije i neurologije u Beogradu. Izuzetno ga interesuje dijagnostika i lečenje multiple skleroze.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde