Ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojke je dijagnostička metoda kojom pomoću ultrazvučnih talasa dobijamo informacije o strukturi dojke i sadržaju pazušne jame. Postupak izvođenja ultratvuka je jednostavan, kratak i bezbolan. Prosečno trajanje pregleda je dvadesetak minuta.

Čemu služi pregled?

Ultrazvučnim pregledom je moguće uočiti promenu u tkivu dojke, njenu veličinu i konzistenciju (da li je čvrsta, tečna, inkapsulirana, organizovana ili diseminovana itd). Pregled nam daje neophodne informacije o etiologiji promene, i navodi nas na dalje dijagnosičke ili terapijske postupke.

Treba napomenuti da ultrazvuk nije dovoljna metoda za dijagnostikovanje karcinoma dojke, već je komplementaran postupak zajedno sa inspekcijom, palpacijom, mamografijom i magnetnom rezonancijom, praćen kasnijom biopsijom promene, radi postavljanja definitivne dijagnoze.

Zbog čega se radi?

  • Inicijalno ispitivanje palpabilne promene kod žena mlađih od 30 godina (koje nemaju visok rizik od karcinoma dojke), kod trudnica i dojilja
  • Akutno zapaljenje i povrede dojke
  • Evaluacija komplikacije implanta
  • Evaluacija mamografski nedetektabilne palpabilne promene ili drugih znakova i simptoma oboljenja dojki
  • Evaluacija promene detektovane magnetnom rezonancijom ili mamografom
  • Dodatak mamografiji pri sumnji na malignitet
  •  Simptomatska dojka kod muškaraca

Priprema

Priprema za ultrazvuk dojke je prilično jednostavna. Ginekolozi preporučuju da se radi od 7. do 10. dana menstrualnog ciklusa, zbog toga što je u tom periodu hormonski balans takav da se promene mogu najbolje uočiti.

Pre pregleda treba izbegavati stavljanje dezodoransa ili krema na kožu pazušne jame.

Kako se izvodi?

Pacijentkinja se postavi u ležeći položaj. Preko regije koja će biti ispitivana se stavi gel, koji ima za cilj bolju provodljivost ultrazvučnih talasa, i smanjenje trenja između kože i sonde. Zatim se laganim pokretima sondom prelazi preko celog volumena dojke, sa obaveznim pregledom areole i pazušne jame.

Koliko često raditi ultrazvuk dojke?

Ultrazvuk dojki se radi na godinu dana, ukoliko ginekolog i radiolog ne preporuče česće.

Za Stetoskop.info Tea Jovanov Medicinski fakultet

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde