Hiperbarična komora

Hiperbarična medicina se zasniva na jednom leku: čistom kiseoniku koji se udiše pod pritiskom većim od atmosferskog, u specijalnim uređajima - hiperbaričnim komorama.

Kiseonik je neophodan za odvijanje svih životnih procesa; osnovna je supstanca života. Bez hrane čovek može da preživi 30 do 40 dana, bez vode 3 do 4 dana, a bez kiseonika samo 3 do 4 minuta!
Uzrok ili posledica najvećeg broja bolesti je smanjenje ili prestanak transporta kiseonika do ćelija kao krajnjih korisnika i sledstvena patnja ćelije, tkiva, organa i organizma u celini (hipoksija ili anoksija). Blagovremena primena kiseonika pod pritiskom (HBO) sprečava ostećenje ćelije i organizam u celini izazvanog nedostatkom kiseonika i dovodi do izlečenja, regeneracije i potpunog oporavka organizma ako je oštećenje već nastalo.

Organski sistemi za disanje, srce, pluća i krvotok imaju osnovnu funkciju da organizmu dopreme kiseonik. Srce zdravog čoveka dnevno pumpa skoro 8.000 litara krvi, a organizam potrosi 368 litara kiseonika. Veliki potrošači kiseonika su moždano tkivo, mišićno tkivo, organi za varenje itd.
Terapijsko dejstvo kiseonika poznato je od njegovog "otkrivanja" (Pristly i Lavoisier, oko 1750. god.). Od tada je korišćen više nego bilo koji terapijski supstrat poznat čoveku. Primenjivan u svim bolnicama sveta pomoću katetera, kiseoničkog šatora, maski, injekcija, inkubatora, lokalnih aplikacija, a samo u specijalizovanim institucijama u posebnim uređajima – hiperbaričnim komorama.

Neželjeni efekti kiseonika dobro su proučeni i praktično zanemarivi. Zbog takvih terapijskih kararkteristika, J. H. Jacobson je na Prvom internacionalnom kongresu za primenu hiperbaričnog kiseonika (Amsterdam, 1963. god.). svoje predavanje započeo rečima:

"Primena kiseonika pod pritiskom većim od atmosferskog, predstavlja napredak koji se po značaju može meriti sa uvođenjem transfuzije krvi i antibiotika u terapiji"

Dejstvo

 • HBO difuzno povećava količinu kiseonika u ćelijama na račun rastvorenog kiseonika u plazmi čime se koriguje hipoksija i smanjuje zapaljenska reakcija tkiva
 • HBO poboljšava cirkulaciju krvi, poboljšanjem reologijskih svojstava (smanjuje viskoznost plazme, povećava elastičnost membrane eritrocita, smanjuje agregaciju trombocita i leukocita) i ubrzanjem neoangiogeneze (stvaranje novih mreža krvnih kapilara)
 • HBO dovodi do smanjenja obima i brže rastvorljivosti, a time i bržeg odstranjenja gasnih mehurića iz organizma (što je od izuzetne važnosti kod dekompresione bolesti ronilaca i gasne embolije)
 • HBO povećava odbrambene sposobnosti organizma (povećava fagocitnu sposobnost leukocita), ima direktno bakteriostatsko i baktericidno delovanje
 • HBO potencira delovanje određenih antibiotika, hemoterapeutika, diuretika, antiaritmika i citostatika
 • HBO ima snažan antiedematozni učinak (smanjenje otoka) izazivajući vazokonstrikciju i brži oporavak intraendotelnih kompleksa krvnih sudova
 • HBO podiže nivo antioksidacione odbrane organizma, čime usporava procese starenja ćelija
 • HBO normalizuje energetske, metaboličke i funkcionalne procese u ćeliji
 • HBO povećava osetljivost malignih ćelija na jonizujuće zračenje i smanjuje "nus" efekte zračenja
 • HBOT ometa stvaranje toksičnih metabolita i podstiče detoksikaciju i deblokiranje toksinima inaktiviranog hemoglobina, mioglobina i citohromoksidaze (značajno kod trovanja s CO (ugljen monoksid), i drugim gasovima i parama)
 • HBO aktivira hipoksijom narušene biosintetske i reparacione procese i tako omogućava zarastanje hroničnih rana
 • HBO ubrzava regeneraciju nervnog tkiva, poboljšava nervnu provodljivost i smanjuje spazam
 • HBO poboljšava psihofizičku kondiciju i deluje antistresno, pa se koristi i kod sportista za brži oporavak nakon povreda i brže sticanje psihofizičke kondicije.
 

Indikacije

Dekompresiona bolest, gasna embolija, gasna gangrena, trovanje ugljen monoksidom, moždani infarkt nakon akutne faze, srčani infarkt nakon akutne faze, opekotine, bolesti arterija i vena: arteroskleroza, Raynaudova i Burgerova bolest, tromboembolije, venski ulkusi, angina pektoris, vaskulitisi kod autoimunih bolesti, migrene i druge vazomotorične glavobolje, vaskularna impotencija i vaskularni sterilitet, šećerna bolest i komplikacije šećerne bolesti (oštećenje krvnih sudova, gangrene i ishemije, oštećenje vida, oštećenje bubrega), akutna psorijaza, sporozarastajuće rane, arterijski i venski ulkusi, postradijaciona nekroza kože, mekih tkiva i radijacioni cistitisi i enteritisi, želudačni i duodenalni ulkusi, ulcerozni i pseudomembranozni kolitisi, virusni, toksični i infektivni hepatitisi, ciroza jetre, reumatoidni artritis, bronhijalna astma, multipla skleroza, sindromi kranijalnih nerava (n. trigeminus, n. facijalis), polineuropatije, skleroderma, staračka demencija i Parkinsonov sindrom, osteomijelitis, akutna gluvoća, Menierov sindrom i vrtoglavice vaskularnog porekla, herpes simplex i zoster, akutna ishemija retine i retinalni arteritisi.

Priprema pacijenta

Kada ste još kod kuće

 • Oprati telo i kosu, nakon čega ne koristiti ni jedan kozmetički preparat (mirisi, kreme, make-up, ruž za usne, lak za kosu i čak lak za nokte).
 • Obrijati bradu i skratiti brkove, tako da ne ometaju stavljanje oronazalne maske za kiseonik.
 • Poželjno je biti obučen u 100% pamučnu odeću (bez sintetike, svile ili vune).
 • Za vreme HBO u ishrani izostaviti namirnice koje nadimaju ili neugodno mirišu, kao i sredstva koja smanjuju uračunljivost (alkohol, opojna sredstva...).
 • Zbog mogućeg znojenja ili drugih potreba svakako ponesite pamučnu maramicu ili mali peškir.
 • Za ulazak u RK (rekompresijska komora) poneti sa sobom sobne papuče ili neku drugu obuću.

Pre ulaska u RK

 • Dobro proučiti pismena uputstva za boravak u RK.
 • Neophodna protetska pomagala (npr. pacemaker, srčani zalisci, slušna proteza i sl.) moraju imati atest za funkcioniranje u hiperbaričnim uslovima i o postojanju istih obavezno obavestiti osoblje.
 • Skinuti mobilne zubne proteze, očna sočiva i druga pomagala.
 • Eventualne rane trebaju biti prekrivene samo suvom sterilnom gazom ili ovlaženom vodenim rastvorom sredstava koja ne isparavaju i nisu ni u jednom obliku zapaljiva ili pomagači gorenja.
 • Isprazniti džepove i izuzev pamučne maramice ili malog peškira ne unositi ništa u RK, a posebno ne unositi lako zapaljive ili eksplozivne predmete, zatim one koji se pod pritiskom oštećuju (satovi, bočice, nalivpera, tekstmarkeri, mobilne telefone), nadalje gume za žvakanje, bombone ili jelo.

Tokom boravka u RK

 • Usta moraju biti prazna (bez guma za žvakanje ili bombona).
 • Sesti na određeno mesto i ne dirati uređaje.
 • Tokom promena pritiska bolesnici započinju razgovor s pratiocem samo ako imaju tegobe. Kada je pritisak stabilan, dopušta se međusobni razgovor.
 • Masku za disanje kiseonika samo priljubiti na lice, a pratilac je obavezan da je fiksira i da otvori ventile udaha i izdaha. Paziti da maska čitavo vreme udisanja kiseonika dobro prileže, jer samo tako ćete zaista udisati čist kiseonik i izdahnute gasove odstranjivati van RK.
 • Kod pojave tegoba u bilo kojoj fazi terapije ili makar sumnje da nešto nije u redu, odmah podignuti ruku i mahanjem dlanom prema pratiocu skrenuti mu pažnju na sebe. Isto se odnosi i na prijavljivanje smetnji pre samog početka svake terapije o kojima obavezno mora biti izvešteno medicinsko osoblje.

Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa hiperbaričnom komorom.


 


Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 24

 1. Zorica 12.05.2024

  Imala sam operaciju kolena 2 puta i posle 2 operacija i bezbroj trapija bolovi su još uvek tu. Da li bi pomogla terapija hiperbaričnom komorom? Hvala Vam.


 2. milos 28.03.2024

  Molim Vas za informaciju. Koliko traje terapija u HBK? Koliko košta? Koja je preporuka za zdravu osobu, koliko često da je koristi? Pozdrav.


 3. Aleksandar 07.02.2023

  Kakvog efekta ima na MS. G35?


 4. Slavka 14.09.2021

  Imam astmu, dali smem u hiperbaricnu komoru zbog stalnog umora i vena


 5. Magdalena 09.01.2021

  Kako da Postanem potpisan osiguranje da bi koristila zelite HBm Npr. Preko RFZO. Ne mora nužno. Koliko je tretman privatno kada bi se platilo bez osiguranja ? Da li osiguranje pokriva sve troškove ili delimično i u kom slučaju u potpunosti i kada delimično? Jel ima izvršan broj tretmana koliko bi trebalo da se uradi da bi se primetili prvi efekti ili rezulati?


 6. Zuhra Stefanovic 09.03.2020

  Uradjena mi je biopsija dojke da li mogu doći i gde i koja je cena? Hvala


 7. Sonja Savic 23.10.2019

  Da li bi mi hiperbarična komora pomogla kod limfnih žlezdi? Otečena mi je ruka, i operisana sam od karcionoma dojke.


 8. Vladimir 11.10.2019

  Имам само једно питање, прележао сам туберкулози, да ли смем да се подвргнем третману у хипербаричној комори? Унапред захвалан


 9. Zmaj 10.05.2019

  Jasmina, od kuda znate kako je pilotu borbenog aviona?


 10. Rada Kuzmanović 19.02.2019

  Pre skoro dve godine urađena mi je transplatacija kože sa nadlaktice na glavu, zbog povrede. Rana na ruci još uvek nije zarasla. Operacija je izvedena u Zvečanskoj, a rana na ruci je lečena 7-8 meseci, bez uspeha. Zatim na Klinici za rane, takodje bez uspeha. Da li bi pomogla hiperbarična komora?


 11. Ljiljana Gospodinački 14.01.2019

  Da li u Zrenjaninu postoji hiperbarična komora?


 12. Jasmina 29.08.2016

  Imam 50 godina u hiperbaričnoj komori sam skoro bila po prvi put u životu. Osećaj je neobičan, kao da sam pilot borbenog aviona. Kontrolisala sam ritam disanja. Procedura traje sat vremena. Posle toga sam imala  osećaj svežine, povećanje energije i maksimalan nivo raspoloženja. Odlično sam se osećala. Ponoviću kad god mi se ukaže prilika. To je ulaganje u budućnost tj. starost.


 13. Ivana 26.07.2016

  Bila sam na 20 tretmana zbog tinitusa, nije mi pomoglo.


 14. Sanja 31.07.2015

  Bila sam u hiperbaričnoj komori zbog vaskularnih problema i preporučujem je svim ljudima, zdravim i bolesnim. Posle osmog tretmana, počela sam da osećam promene u nogama, kao da su se "kanali otpušili" i krv cirkuliše kako treba. Kapilari su se malo proširili, ali će se vratiti u normalu. Međutim, koža je dobila zdraviju boju, upala se sanirala i bolovi su nestali. Jedino sam se ponekad, van komore, osećala plačljivo i tužno. Inače mi se dopalo to što je više ljudi unutra, pa su bili jedna vrste podrške i stimulacije. Naročito prvi i drugi dan, kada se uči kako da se izjednačava pritisak u ušima i da je maska, koja se drži, zapravo samo protok vazduha tako da nema razloga za strah da će nedostajati kiseonika. Molim vladu Srbije da omogući da svaki grad ima bar jednu hiperbaričnu komoru.


 15. Zoran Ribac 06.01.2013

  Ima li efekta lečiti zujanje u ušima hiperbaričnom komorom.


 16. Grozda Vasilev 01.08.2012

  Kako ovaj tretman deluje na mozak i može li pomoći u tom smislu? Kako deluje na depresivne ljude?


 17. Jack 10.05.2012

  Radi se zaista o izuzetno korisnoj terapiji. Interesuje me gde se mogu nabaviti hiperbarične komore?


 18. Dragana Brković 01.11.2011

  Da li hiperbaričnom komorom može da se izleči hemi pereza ruke?


 19. Desanka 06.09.2011

  U kojim gradovima postoje ordinacije hiperbarične komore?


 20. Rada Marić 02.08.2011

  Dali je neophodno skinuti mobilnu zubnu protezu prije ulaska u komoru? Šta se desi ako se ista ne skine?


 21. Ognjen 23.06.2011

  Da li je preporučljivo i za potpuno zdrave osobe? Kakve su koristi takvog tretmana? Koliko često bi trebalo da se ide u hiperbaričnu komoru i da li postoje kontraindikacije?


 22. Aleksandra 17.02.2011

  Molim vas da mi u što kraćem roku odgovorite da li hiperbarična komora ima ikakav efekat za pacijenta koji se nalazi u posljednjoj fazi bolesti opstrukcije pluća? Zbog nedovoljne količine kiseonika u organizmu mu je oslabilo srce i mozak. Da li liječenje u hiperbaričnoj komori može da mu pruži ikakvu nadu za produžetak života, makar mali napredak? Unaprijed se zahvaljujem.


 23. Ivona Borojević 22.11.2010

  Da li postoji mogućnost da samo odredjeni deo tela (u ovom slučaju noga) bude u hiperbaričnoj komori? Osoba kojoj bi ova procedura pomogla ide na dijalizu i ima ugradjenu fistiulu u ruci (a nije preporučljivo da i ona bude u komori, jer može da izazove prestanak rada fistule). Sa druge strane, krenula mu je gangrena na nozi i pouzadno znam da bi mu hiperbarična komora pomogla. Ukoliko je neko srčani bolesnik, može li da ide u hiperbaričnu komoru? (nezavisno od gore navedenog)


 24. Lalić 06.05.2008

  Protekli mjesec odradio sam 20 terapija u Banjaluci. Uspješno su mi sanirane rane na prstima ruku ,a u fazi sanacije je i rana na palcu desne noge. Fantastično je i jako korisno.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde