Hiperbarična komora


Hiperbarična medicina se zasniva na jednom leku: čistom kiseoniku koji se udiše pod pritiskom većim od atmosferskog, u specijalnim uređajima - hiperbaričnim komorama.

Kiseonik je neophodan za odvijanje svih životnih procesa; osnovna je supstanca života. Bez hrane čovek može da preživi 30 do 40 dana, bez vode 3 do 4 dana, a bez kiseonika samo 3 do 4 minuta!
Uzrok ili posledica najvećeg broja bolesti je smanjenje ili prestanak transporta kiseonika do ćelija kao krajnjih korisnika i sledstvena patnja ćelije, tkiva, organa i organizma u celini (hipoksija ili anoksija). Blagovremena primena kiseonika pod pritiskom (HBO) sprečava ostećenje ćelije i organizam u celini izazvanog nedostatkom kiseonika i dovodi do izlečenja, regeneracije i potpunog oporavka organizma ako je oštećenje već nastalo.

Organski sistemi za disanje, srce, pluća i krvotok imaju osnovnu funkciju da organizmu dopreme kiseonik. Srce zdravog čoveka dnevno pumpa skoro 8.000 litara krvi, a organizam potrosi 368 litara kiseonika. Veliki potrošači kiseonika su moždano tkivo, mišićno tkivo, organi za varenje itd.
Terapijsko dejstvo kiseonika poznato je od njegovog "otkrivanja" (Pristly i Lavoisier, oko 1750. god.). Od tada je korišćen više nego bilo koji terapijski supstrat poznat čoveku. Primenjivan u svim bolnicama sveta pomoću katetera, kiseoničkog šatora, maski, injekcija, inkubatora, lokalnih aplikacija, a samo u specijalizovanim institucijama u posebnim uređajima – hiperbaričnim komorama.

Neželjeni efekti kiseonika dobro su proučeni i praktično zanemarivi. Zbog takvih terapijskih kararkteristika, J. H. Jacobson je na Prvom internacionalnom kongresu za primenu hiperbaričnog kiseonika (Amsterdam, 1963. god.). svoje predavanje započeo rečima:

"Primena kiseonika pod pritiskom većim od atmosferskog, predstavlja napredak koji se po značaju može meriti sa uvođenjem transfuzije krvi i antibiotika u terapiji"

Dejstvo

 • HBO difuzno povećava količinu kiseonika u ćelijama na račun rastvorenog kiseonika u plazmi čime se koriguje hipoksija i smanjuje zapaljenska reakcija tkiva
 • HBO poboljšava cirkulaciju krvi, poboljšanjem reologijskih svojstava (smanjuje viskoznost plazme, povećava elastičnost membrane eritrocita, smanjuje agregaciju trombocita i leukocita) i ubrzanjem neoangiogeneze (stvaranje novih mreža krvnih kapilara)
 • HBO dovodi do smanjenja obima i brže rastvorljivosti, a time i bržeg odstranjenja gasnih mehurića iz organizma (što je od izuzetne važnosti kod dekompresione bolesti ronilaca i gasne embolije)
 • HBO povećava odbrambene sposobnosti organizma (povećava fagocitnu sposobnost leukocita), ima direktno bakteriostatsko i baktericidno delovanje
 • HBO potencira delovanje određenih antibiotika, hemoterapeutika, diuretika, antiaritmika i citostatika
 • HBO ima snažan antiedematozni učinak (smanjenje otoka) izazivajući vazokonstrikciju i brži oporavak intraendotelnih kompleksa krvnih sudova
 • HBO podiže nivo antioksidacione odbrane organizma, čime usporava procese starenja ćelija
 • HBO normalizuje energetske, metaboličke i funkcionalne procese u ćeliji
 • HBO povećava osetljivost malignih ćelija na jonizujuće zračenje i smanjuje "nus" efekte zračenja
 • HBOT ometa stvaranje toksičnih metabolita i podstiče detoksikaciju i deblokiranje toksinima inaktiviranog hemoglobina, mioglobina i citohromoksidaze (značajno kod trovanja s CO (ugljen monoksid), i drugim gasovima i parama)
 • HBO aktivira hipoksijom narušene biosintetske i reparacione procese i tako omogućava zarastanje hroničnih rana
 • HBO ubrzava regeneraciju nervnog tkiva, poboljšava nervnu provodljivost i smanjuje spazam
 • HBO poboljšava psihofizičku kondiciju i deluje antistresno, pa se koristi i kod sportista za brži oporavak nakon povreda i brže sticanje psihofizičke kondicije.

Indikacije

Dekompresiona bolest, gasna embolija, gasna gangrena, trovanje ugljen monoksidom, moždani infarkt nakon akutne faze, srčani infarkt nakon akutne faze, opekotine, bolesti arterija i vena: arteroskleroza, Raynaudova i Burgerova bolest, tromboembolije, venski ulkusi, angina pektoris, vaskulitisi kod autoimunih bolesti, migrene i druge vazomotorične glavobolje, vaskularna impotencija i vaskularni sterilitet, šećerna bolest i komplikacije šećerne bolesti (oštećenje krvnih sudova, gangrene i ishemije, oštećenje vida, oštećenje bubrega), akutna psorijaza, sporozarastajuće rane, arterijski i venski ulkusi, postradijaciona nekroza kože, mekih tkiva i radijacioni cistitisi i enteritisi, želudačni i duodenalni ulkusi, ulcerozni i pseudomembranozni kolitisi, virusni, toksični i infektivni hepatitisi, ciroza jetre, reumatoidni artritis, bronhijalna astma, multipla skleroza, sindromi kranijalnih nerava (n. trigeminus, n. facijalis), polineuropatije, skleroderma, staračka demencija i Parkinsonov sindrom, osteomijelitis, akutna gluvoća, Menierov sindrom i vrtoglavice vaskularnog porekla, herpes simplex i zoster, akutna ishemija retine i retinalni arteritisi.

Priprema pacijenta

Kada ste još kod kuće

 • Oprati telo i kosu, nakon čega ne koristiti ni jedan kozmetički preparat (mirisi, kreme, make-up, ruž za usne, lak za kosu i čak lak za nokte).
 • Obrijati bradu i skratiti brkove, tako da ne ometaju stavljanje oronazalne maske za kiseonik.
 • Poželjno je biti obučen u 100% pamučnu odeću (bez sintetike, svile ili vune).
 • Za vreme HBO u ishrani izostaviti namirnice koje nadimaju ili neugodno mirišu, kao i sredstva koja smanjuju uračunljivost (alkohol, opojna sredstva...).
 • Zbog mogućeg znojenja ili drugih potreba svakako ponesite pamučnu maramicu ili mali peškir.
 • Za ulazak u RK (rekompresijska komora) poneti sa sobom sobne papuče ili neku drugu obuću.

Pre ulaska u RK

 • Dobro proučiti pismena uputstva za boravak u RK.
 • Neophodna protetska pomagala (npr. pacemaker, srčani zalisci, slušna proteza i sl.) moraju imati atest za funkcioniranje u hiperbaričnim uslovima i o postojanju istih obavezno obavestiti osoblje.
 • Skinuti mobilne zubne proteze, očna sočiva i druga pomagala.
 • Eventualne rane trebaju biti prekrivene samo suvom sterilnom gazom ili ovlaženom vodenim rastvorom sredstava koja ne isparavaju i nisu ni u jednom obliku zapaljiva ili pomagači gorenja.
 • Isprazniti džepove i izuzev pamučne maramice ili malog peškira ne unositi ništa u RK, a posebno ne unositi lako zapaljive ili eksplozivne predmete, zatim one koji se pod pritiskom oštećuju (satovi, bočice, nalivpera, tekstmarkeri, mobilne telefone), nadalje gume za žvakanje, bombone ili jelo.

Tokom boravka u RK

 • Usta moraju biti prazna (bez guma za žvakanje ili bombona).
 • Sesti na određeno mesto i ne dirati uređaje.
 • Tokom promena pritiska bolesnici započinju razgovor s pratiocem samo ako imaju tegobe. Kada je pritisak stabilan, dopušta se međusobni razgovor.
 • Masku za disanje kiseonika samo priljubiti na lice, a pratilac je obavezan da je fiksira i da otvori ventile udaha i izdaha. Paziti da maska čitavo vreme udisanja kiseonika dobro prileže, jer samo tako ćete zaista udisati čist kiseonik i izdahnute gasove odstranjivati van RK.
 • Kod pojave tegoba u bilo kojoj fazi terapije ili makar sumnje da nešto nije u redu, odmah podignuti ruku i mahanjem dlanom prema pratiocu skrenuti mu pažnju na sebe. Isto se odnosi i na prijavljivanje smetnji pre samog početka svake terapije o kojima obavezno mora biti izvešteno medicinsko osoblje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 15

 1. Rada 19.02.2019

  Pre 1.5 god.uradjena mi je transplatacija kože sa nadlaktice na glavu.zbog povrede. Rana na ruci jos nije zarasla. Operacija izvedena u Zvečanskoj, rana na ruci lečena 7-8 meseci / bez uspeha. Zatim na Klinici za rane, takodje bez uspeha. Da li bi pomogla hiperbaricna komora?


 2. ljiljana gospodinački 14.01.2019

  Poštovanje, da li u Zrenjaninu postoji u nekoj ustanovi hiperbarična komora?Puno Vam hvala na odgovoru


 3. jasmina 29.08.2016

  Imam 50god. U welnesu sam bila dva puta sama u hbk, prvi put u zivotu. Osecaj neobican, kao da sam pilot borbenog aviona. Kontrolisala sam ritam disanja. Traje sat vremena. Posle toga osecaj svezine, energija, raspolozenje maksimalno. Odlicno sam se osecala. Ponovicu kad god mi se ukaze prilika. To je ulaganje u buducnost tj. Starost.


 4. Ivana 26.07.2016

  Bila sam na 20 tretmana zbog tinitusa, nije mi pomoglo.


 5. Сања 31.07.2015

  Bila sam u HBO zbog vaskularnih problema i preporučujem svim ljudima, zdravim i sa problemima! Posle osmog (8) tretmana, počela sam da osećam da se nešto dešava u nogama, kao da su se "kanali otpušili" i krv cirkuliše kako treba. Kapilari su se malo proširili, ali će se vratiti u normalu. Međutim, koža je dobila zdraviju boju, upala se sanirala i bolovi su nestali. Jedino sam se ponekad, van komore, osećala plačljivo i tužno?! Inače mi se dopalo to što je više ljudi unutra, pa su bili jedna vrste podrške i stimulacije :-) naročito prvi i drugi dan, kada se uči kako da se izjednačava pritisak u ušima i da je maska, koja se drži, zapravo samo protok vazduha tako da nema razloga za strah da će nedostajati kiseonika :-) molim vladu Srbije da omogući da svaki grad ima bar jednu hiperbaričnu komoru!


 6. Ribac Zoran 06.01.2013

  Ima li efekta leciti zujanje u usima hiperbaricnom komorom.


 7. Grozda Vasilev 01.08.2012

  Nemam komentar. Imam jedino jedno pitanje, a to je: Kako ovaj tretman deluje na mozak i može li se pomoći u tom smislu? Kako deluje na depresivne ljude?
  Pozdrav i hvala.


 8. jack 10.05.2012

  Radi se zaista o izuzetno korisnoj terapiji. Interesuje me gde se mogu nabaviti hiperbaricne komore


 9. dragana Brkovic 01.11.2011

  Da li moze da se izleci hemi pereza ruke?


 10. Desanka 06.09.2011

  Koji gradovi imaju i lece sa tim lekom. .


 11. rada 02.08.2011

  Dali je neophodno skinuti mobilnu zubnu protezu prije ulaska u komoru? Sta se desi ako se ne skine?


 12. Ognjen 23.06.2011

  Da li je hbo preporucljiv i za potpuno zdrave osobe, kakve su koristi takvog tretmana, koliko cesto bi to trebalo da se radi i postoje li kontraindikacije?


 13. aleksandra 17.02.2011

  Molim vas da mi u što kraćem roku odgovorite da li hiperbarična komora ima ikakav efekat za pacijenta koji se nalazi u posljednjoj fazi bolesti opstrukcije pluća, kome je zbog nedovoljne količine kiseonika u organizmu oslabilo srce i mozak? Da li liječenje u hiperbaričnoj komori može da mu pruži ikakvu nadu za produžetak života, makar mali napredak? Unaprijed se zahvaljujem.


 14. Ivona Borojevic 22.11.2010

  Da li postoji mogucnost da samo odredjeni deo tela (u ovom slucaju noga) bude u hiperbaricnoj komori? Osoba kojoj bi ova procedura pomogla ide na dijalizu i ima ugradjenu fistiulu u ruci (a nije preporucljivo da i ona bude u komori, jer moze da izazove prestanak rada fistule) . Sa druge strane, krenula mu je gangrena na nozi i pouzadno znam da bi mu hiperbaricna komora pomogla! I jos jedno pitanje, ukoliko je neko srcani bolesnik, moze li da ide u hiperbaricnu komoru? (nezavisno od gore navedenog) unapred hvala!


 15. neso 06.05.2008

  Protekli mjesec odradio sam 20 HBOT u Banjaluci,dijagnoza BIRGER,uspješno sanirane rane na prstima ruku a u fazi sanacije i rana na palcu desne noge----fantastično korisno


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde