Vitamini i minerali - potreba ili hir

Trudnoća, doba razvoja i najstarije osobe imaju posebne potrebe za suplementacijom. Srednje životno doba, sa najvećom fizičkom i psihičkom aktivnošću, kada ljudski organizam pruža najviše, pokazuje i posebnu potrebu za suplementaciju vitamina i minerala.

 

Vitamini su organske komponente koje se nalaze u biljkama i životinjama

U najvećem broju slučajeva oni funkcionišu kao koenzimi. Enzimi učestvuju-pomažu u razgradnji hranljivim materija i predstavljaju osnovu svih telesnih funkcija. Bez enzimskog sadržaja i njihove funkcije nema funkcije života. Jedna grupa vitamina ima i antioksidativno dejstvo (vitamin C i vitamin E). Minerali su neorganski elementi (nisu produkti ni životinja, ni biljaka), poreklom iz zemlje. Pored funkcije koenzima oni učestvuju i u nizu drugih funkcija u organizmu. Minerali su i strukturalni elementi organizma. Zbog toga su im varijacije manje zavisne od dnevnog unosa. Pošto su deo strukture ostaju u organizmu – deponuju se a neki se i brzo izlučuju. No, i pored toga, razvoj civilizacije jedoveo do stanja da je organizam čoveka sve češće u situaciji nedovoljnog snabdevanja mikroelementima pa i nekim makroelementima što se u ranijim poeriodima ljudske  istorije nije registrovalo. To ukazuje da civilizacijski tokovi donose i probleme koji dovode u pitanje normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Svi minerali neophodni za funkciju organizma, čiji nedostatak je civilizacijski, svrstavaju se u dve grupe na osnovu količine koja je neophodna da seu nese i da ostvari efekat na makrominerale, tu spadaju kalcijum, magnezijum fosfor, i mikrominerale koji obuhvataju cink, gvožđe, bakar, mangan, hrom, selen, jod, kalijum i bor. Učestvovanjem u strukturi obezbeđuje se i njihovo skladištenje u organizmu, posebno u kostima i mišićima, a potrebno je istaći da se njihovim unosom mogu konstatovati i stanja predoziranosti.

 

Ovde je nužno pomenuti i flaonoide, esencijalne masne kiseline, beli luk, koenzim LJ 10, glutamin, natrijum aceticistein i karnitin čije prisustvo u organizmu je od posebne važnosti za zdravlje.

 

Kao i minerali (elementi), i vitamini se dele u dve grupe

Prvu grupu čine vitamin C i vitamini B kompleksa koji se rastvaraju u vodi. Ova grupa ostaje kratko u organizmu tako da nepostoji mogućnost njihovog deponovanja i efekti im nastaju trenutkom unosa u digestivni trakt. Znači osnovna karakteristika im je da brzo deluju i da se brzo eliminišu iz organizma. Vitamini kao što su A, D, E i K spadaju u grupu liposolubilnih (rastvorljivih u mastima). Oni se sporije resorbuju u digestivnom traktu (vitamin D nastaje posebnim mehanizmom uz učešće sunčeve svetlosti u organizmu), deponuju se i duže ostaju u organizmu. Najčešći depoi ovih vitamina su masno potkožno tkivo i jetra. Mogućnost nagomilavanja u organizma stvara, za razliku od onih prvih pojave intoksikacije najčešće primenom visokih doza ovih preparata.

 

Suplementacija vitamina i minerala nije neophodna samo za razvoj i održanje strukture i normalnu enzimsku aktivnost sa svim posledičnim pojavama u ćeliji, sve do čitavog organizma, već za odbranu od bolesti, a onda i za dostizanje najvišeg nivoa fizičkog i mentalnog blagostanja. Neophodni je pratilac savremenog čoveka. Na nju se mora obratiti posebna pažnja, imajući u vidu individualne zdravstvene probleme i nutritivne potrebe. Suplementacija minerala i vitamina utoku čitavog života, kao sastavnog dela ishrane i unosa dovoljne količine zdravstveno ispravne vode, osnovni je preduslov dugog i dobrog života. Ovo posebno u savremenim uslovima gde način življenja, često u koliziji sa funkcijom bioloških ritmova.

 

Potrebe i suplementacija su individualne a posebno zavisne od životne dobi stanja u kojima se ljudski organizam odnosi. Trudnoća, doba razvoja i najstarije osobe imaju posebne potrebe za suplementacijom. Srednje životno doba sa najvećom fizičkom i psihičkom aktivnošću, kada ljudski organizam pruža najviše, pokazuje i posebnu potrebu za suplementaciju vitamina i minarala. Ovde se u prvom redu misli na sportiste, kod kojih se zahtevaju posebni programi suplementacije. Zbog toga za suplementaciju u ovom životnom periodu  nije dovoljo samo standardno uputstvo već i konsultacija sa odgovarajućim stručnjakom koji će pravilno proceniti obim povećane potrebe za mineralima i vitaminima shodno potrošnji i nju uklopiti sa izmenjenim režimom ishrane i unosa vode u organizam.

 

Poseban problem savremenog čoveka, a od izuzetnog značaja za populaciju naših prostora, predstavlja pitanje kako stvoriti uslove za normalan razvoj fiziološke trudnoće, sprečiti eventualne komplikacije koje mogu biti kobne po plod sačuvati i obezbediti kvalitetan život trudnice i omogućiti normalan razvoj novorođenčeta. Mnoštvo preparata prezentovanih na našem tržišto ne garantuje i najbolji rezultat koji se s pravom očekuje u prvom redu od roditelja a onda i od čitave zajednice. Preparata koji nisu univerzalnog tipa namenjenih svima, bez obzira na realne potrebemali je broj. Posebno onih koji u svojem sastavu sadrže najoptimalniju količinu u međusobnoj proporciji. Kao primer takvog preparata se može navesti  preparat Richlife CompleØ za trudnice i dojilje „MP Global” kompanije idealnom kombinacijom 23 vitamina i minerala obezbeđuje potrebnu količinu minerala i vitamina trudnici i normalan razvoj i rast ploda, a kasnije, po porođaju kvalitet mleka koji je neophodan za dalji rast i razvoj beba uz isključivanje rizika da trudnice i dojilje troše sopstvene rezerve.

 

Suplementacija vitamina i minerala u periodu trudnoće i laktacije su garanto čuvane germinativne sposobnosti žene, do kraja izvedene trudnoće za novorođenčetom sposobnim za nastavkom normalnog rasta i razvoja a istovremeno predstavlja i uvodne ophodnosti radi očuvanja dobrog kvaliteta života permanentnog dodavanja vitamina i minerala kao dodataka savremene ishrane koja, prateći životni ritam, sve više zaostaje kvalitativno za povećanim potrebama upravo u mineralima i vitaminima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde