Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu opisan je prvi put pre 300 godina, a u medicinskoj prošlosti ga je pre 60 godina opisao dr. Karl Axel Ekbom, švedski neurolog .


Sindrom je okarakterisan neizdrživim nagonom za pokretanjem ekstremiteta i motoričkim nemirom i može uzrokovati nesanicu. Pojavljuje se u mirovanju i uveče u krevetu. Prisutan je u 5-15% populacije.


Sindrom nemirnih nogu može se javiti u trudnoći, zatim kao posledica manjka gvožđa ili oštećenja bubrežne funkcije. U tim slučajevima se radi o sekundarnom sindromu nemirnih nogu.


Lečenje sindroma nemirnih nogu je simptomatsko. Pre uvođenja terapije potrebno je uzeti u obzir godište bolesnika, a zatim težinu i frekvenciju simptoma. Terapija se počinje najmanjom potrebnom dozom, obično pre spavanja, a doza se prilagođava kliničkoj slici bolesnika.


Agonisti dopamina smatraju se terapijom prvog izbora. Uzimaju se u jednoj dozi pre spavanja koja se kroz nekoliko dana postupno titrira. Delotvornost agonista dopamina uočava se vrlo brzo, a ostaje održana i do godinu dana nakon početka lečenja. U težim oblicima bolesti daju se još levodopa i neki antiepileptici, a u najtežim slučajevima i opioidi.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Dijana Tometi 02.03.2022

  Imam 65god.od pre tri godine imam sindrom,, nervoznih nogu". Ne mogu noćima da zaspem.Ne znam šta da radim?


 2. Rodoljub Nikolic 21.01.2022

  Godinama imam pojavu nemirnih nogu-uvrece kada legnem ali ne svakodnevno.Tesko zaspim i tokomm noci sve se izgubi tako da jutrom nemam tu pojavu.Ipak bih zeleo, konkretno, da se preporuci madimament i nacin tretiranja, pa da probam.Hvala.POZDRAV IZ kRAGUJEVCA.


 3. Hristo 10.01.2015

  Komentar koji daje marina od 16.6.2009. je jako interesantan. Ali ja sam muskarac i ne znam kako da to ispitam. Imam 68 godina. Isprobao sam puno toga i umalo da nastradam iako su me vodili lekari. Ja smatram da do ovoj trenutka nema nikakvog leka. Mora covek se pomiriti sa takvog stanja i tako ziveti. Mladjima je teze ali ja ne mogu prihvatiti nikakve obaveze jer zivim ni na nebu ni na zemlji. Ponekad kad me simptome sindroma ostave zaspim čvrstim snom, nista me ne može probuditi i kad spavam bar jedan sat onda sam normalan. Jako je teško ali se mora prihvatiti. Malo mi olaksava joga koj se nesme raditi pre spavanja ali zbog elasticnosti tela moze se telo bolje istezati pa za casak postize se malo olaksanje i neki minut spavanja. Ovim komentarom nadam se da sam nekom pomogao.


 4. Nenad 13.09.2013

  Imam 46 godina i ovaj problem imam bar 25 godina i to ne samo sa nogama, nego ponekad isa rukama. Rešenje sam našao u hladnoj vodi. Ohladim delove gde osetim nemir i odem da spavam sa što manje zagrevanja tih delova i sa što manje pokreta. Tako uvek rešim taj problem.


 5. Bogdan 16.02.2013

  Još pre 18 godina počeli su mi problemi s nogama: naveče kad zaspim, nakon dva sata počnu mučni bolovi u potkolenicama, kao da se noge raspadaju. Ustanem, prošetam, bol prestane, pa zaspim. Ponekad se dešava da moram da ustanem po 4-5 puta i da šetam. Kad je vreme kišovito, kad sam uveče blago umoran, neuzbuđen, dešava se da odspavam bez ustajanja do zore i obrnuto: kad sam uveče mnogo umoran, kad je vrućina, kad sam uzbuđen, kad je pun mesec i više leti nego zimi, posle oko dva sata spavanja počne jedan kratak san da mi se ponavlja (vrti) nekoliko puta (npr.: penjem se uz merdevine, pa to činim nekoliko puta) i tada me probudi bol u nogama. Hirurg mi je rekao da je cirkulacija u nogama dobra. Imam osteoporozu 3-eg slabinskog pršljena, kao i vrata kuka. Mnogo vam hvala ako mi pomognete bar oko orijentacione dijagnoze ili terapije.


 6. Zoka 12.05.2010

  Pored navedenih simptoma, ja sam imala i jak bol ako ne pomerim noge dok ležim. Interval između "napada" je bio od 5 do 8 sekundi. Prvi put mi se to desilo još kao studentu i to je bilo toliko mučno i iscrpljujuće, da sam godinama posle toga imala strahove od spavanja.


 7. VINKA 22.07.2009

  Imala sam sindrom nemirnih nogu u veoma izraženom obliku dok sam bila na hemodijalizi. Bilo je jako iscrpljujuće, jer noćima nisam spavala. Hodala sam po celu noć, sa malim prekidima, kada sam od iscrpljenosti padala u neku vrstu kratkog sna. To je trajalo oko mesec dana. Bio mi je problem takodje dok sam lezala u toku same dijalize, jer treba biti miran, a to je gotovo nemoguce. Tesko je razumeti do koje mere to moze da iscrpi i fizički i psihički. Problem mi je resila divna doktorka sa neurologije KC Srbije, lekom koji se zove Madopar, uz oprezno doziranje leka i ceste kontrole sa detaljnim praćenjem duzine sna.


 8. oliver 24.06.2009

  Ja sam preporučivao pacijentima eferete calcijuma i magnezijuma. Bilo je pozitivnih rezultata.


 9. marina 16.06.2009

  Ja sam imala problem sa nemirnim nogama - kao da udje neka nervoza u toku noci i toplota...  Hladnom vodom sam tusirala noge skoro celo leto, a sve je trajalo oko godinu dana... Ispostavilo se da imam mikroadenom hipofize koji luci hormon prolaktin u nenormalnim kolicinama a koji se redovno povecava u trudnoci jer je zaduzen za stvaranje mleka u grudima... To niko nikad nije pomenuo kao moguci simptom hiperprolaktinemije... Sada pijem bromokriptin i sredili su se ciklusi, vratila sam se na staru kilazu i nocu spavam normalno...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde