Ultrazvuk štitne žlezde

Za kompletnu sliku zdravstvenog stanja štitne žlezde koristi se ultrazvuk štitne žlezde koji će pomoći u dijagostikovanju promena i oboljenja štitnjače.

Ovim ultrazvukom pregleda se stanje štitne žlezde, paratireoidnih žlezdi i limfnih žlezdi regija vrata (meka tkiva vrata). Sve ove žlezde se nalaze na donjoj prednjoj strani vrata.

Paraštitaste žlezde su nevidljive ukoliko nemaju nikakvih promena. Tek ako se promene u njima jave one postaju vidljive. Promene u obe žlezde najčešće prate poremećaji njihove funkcije.

ZABLUDA: Nije potrebno raditi ultrazvuk štitne žlezde ako su hormoni normalni.

Kolor doplerom štitne žlezde i ostalih mekih tkiva vrata se meri prokrvljenost žlezda i njihovih čvorova što nam može ukazati na poremećaje i upale.

UZ štitaste žlezde

Kada se radi ultrazvuk štitne žlezde? (indikcije)

Najčešće će na ovaj pregled uputiti porodični lekar ili specijalista određenih grana medicine. Međutim osnovni razlozi za upućivanje na ultrazvuk štitne žlezde su:

  • Kod uvećanja štitne žlezde (struma ili gušavost) ili pojave grudvica, čvorova, tumora i cisti,
  • Kod problema sa gutanjem i bolu u grlu koje traje duže vreme,
  • Kao preventivni pregled kod pacijenata koji imaju genetsku predispoziciju za oboljenje štitne žlezde,
  • Kod dijagnostikovanja i praćenja bolesti koje su u vezi sa štitastom žlezdom (Hašimoto tireoiditis, hipotireoza, hipertireoza...),
  • Kod nejasnih febrilnih stanja,
  • Kod naglog mršavljenja ili gojenja.

Kako se radi ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvuk štitne žlezde radi lekar specijalista radiologije ili endokrinologije ili lekar opšte medicine koji je edukovan da radi ultrazvučne preglede. Pacijent na početku pregleda leži na stolu za pregled ili sedi i neophodno je da oslobodi vrat od garderobe i nakita. Ultrazvučnu sondu će lekar namazati gelom. Ovaj gel poboljšava provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože vrata i ultrazvučne sonde. Ultrazvuk štitne žlezde je bezbolan i traje 10 do 20 minuta.

Nije potrebna priprema za ultrazvuk štitne žlezde i pregled je bezbolan.

Nakon pregleda lekar koji je uradio pregled će pacijentu pročitati nalaz i opisati ga. Ukoliko primeti da je neophodna asistencija kolege druge specijalnosti, pacijenta će kod takvog specijaliste i uputiti.

Šta otkriva ultrazvuk štitne žlezde?

Ovim pregledom se pre svega vidi oblik i veličina štitne žlezde. Ovde je pre svega važno merenje veličine u tri dimenzje: dužina, širina i debljina žlezde. 

Druga važna stvar je postojanje nodusa (čvorova) na samoj žlezdi - foklane promene. Ovi čvorovi su u većini slučajeva bezopasni, međutim, jedan broj nodusa ukazuje na najteža oboljenja kao što su tumori štitne žlezde.

Zatim, važna nam je i slika tkiva koju dobijamo i njegova struktura (ehostrukture). Važno je i stanje limfnih čvorova i okolnih mekih tkiva.

Takođe, vide ce i ciste, uočava se njihovo stanje, oblik, ivice, veličina, prokrvljenost... Ciste su najčešće dobroćudne, ali se retko u njima može kriti i malignitet.

Upala štitne žlezde

Elastrografija štitne žlezde

Elastografija štitne žlezde je ultrazvučna dijagnostička metoda koja u oko 80-100% slučajeva pokazuje da li se radi o malignim tumoru kod štitne žlede (promena, čvor na štitastoj žlezdi). Ovo kliničko ispitivanje je od velikog značaja kod dijagnostike raka štitne žlezde. Ova metoda je neinvazivna i bezbolna. Kroz merenje otpora  mekih tkiva na pritisak sondom može se videti priroda promene koja deluje sumnjivo.

Za izvođenje elastografije neophodno je da se koristi ultrazvučni uređaj poslednjih generacija.

Punkcija štitne žlezde

Punkcija štitne žlezde je metoda koja se izvodi tankom iglom (FNAB). Ovom metodom se radi biopsija i najizvesnija je metoda kod dijagnostikovanja maligniteta. Iglom se uzima mali deo tkiva nodusa sa štitne žlezde i ovakvo tkivo šalje se na patohistologiju. Punkcija štitne žlezde izvodi se tankom iglom- fine needle i  ultrazvučni aparat.

Kod koga možete zakazati UZ štitne žlezde?

Ultrazvuk štitne žlezde mogu da izvedu radiolozi i endokrinolozi:


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa štitnom žlezdom.Cena ultrazvuka štitne žlezde kreće se od 3000 dinara do 7000 dinara. Zakažite ultrazvuk štitne žlezde pozivom na 063/687-460.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Radoslav 13.10.2023

    Bol desnoj strani vrata prema uhu, bol u desnom delu vrata prema uhu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde