Iglena biopsija štitaste žlezde (Punkcija)

Štitasta žlezda ( glandula thyreoidea) je jedna od najvećih i najznačajnijih žlezda u našem organizmu. Nalazi se na prednjoj strani vrata i luči hormone koji regulišu metabolizam svih tkiva.

Pročitajte sve o štitastoj žlezdi >>>>>>>>

U slučaju pojave čvorića (nodusa) nerazjašnjene etiologije radi se iglena biopsija štitaste žlezde. Biopsija podrazumeva uzimanje dela tkiva žlezde tankom iglom (Fine needle aspiration). Procedura traje oko 30 minuta i omogućava razlikovanje malignih od benignih promena.

Kako izgleda iglena biopsija štitne žlezde

Biopsija se radi ambulantno. Pre procedure je potrebno dezinfikovati kožu na mestu gde je planirana punkcija. Moguća je upotreba lokalnog anestetika. Zatim lekar koristi ultrazvuk koji omogućava tačnu lokalizaciju čvora koji se punktira. Tako se povećava preciznost uboda, posebno u malim nodusima koji se ne mogu opipati.
Uzimanje uzorka se vrši veoma tankom iglom, a tkivo se zatim šalje u laboratoriju na analize. Tokom procedure je bitno da se ne pomerate, ne kašljete, ne pričate i ne gutate pljuvačku.

Biopsija je jedini način da se odredi da li je promena dobroćudne ili zloćudne prirode.

Priprema za punkciju štitaste žlezde

Pre biopsije je neophodna konsultacija sa lekarom. Potrebno je da uradite krvnu sliku i testove zgrušavanja krvi i da navedete sve lekove koje uzimate. Takođe, ako koristite neki od
lekova protiv zgrušavanja krvi ( Aspirin,  Plavix, Farin…) neophodno je da privremeno prestanete sa terapijom jer mogu da povećaju rizik od krvarenja.
Pri dolasku na samu intervenciju potrebno je da nosite udobnu odeću i da skinete sav nakit.

Biopsija štitne žlezde

Komplikacije

Procedura je bezbedna i bezbolna, a komplikacije su retke. Ponekad može doći do pojave otoka, crvenila ili bola, a vrlo retke komplikacije su krvarenje i infekcija.
U slučaju pojave jakog bola, otežanog disanja ili promene boje glasa potrebno je da se javite lekaru.

Rezultati biopsije

Za laboratorijsku dijagnostiku potrebno je od nekoliko dana do dve nedelje. Rezultati mogu pokazati da je promena benigne, suspektno maligne ili maligne prirode.
Na osnovu nalaza lekar će tačno postaviti dijagnozu i prepisati potrebnu terapiju ili potrebne hirurške mere.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa štitnom žlezdom.


Iglanu biopsiju štitne žlezde možete zakazati kod: 


Zakažite pregled pozivom na broj 063/687-460

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde