Pregled kod alergologa

Ako sumnjate da imate alergiju, trebalo bi da zakažete pregled kod alergologa koji će Vam reći da li ste alergični ili ne. Alergolog je specijalista interne medicine koji se obučio za lečenje pacijenata sa alergijama. On može da dijagnostikuje da li pacijent reaguje na alergene i uputi ga kako da izbegne alergijsku reakciju.

Pregled alergologa je prijatan, ne zahteva pripremu i traje oko 30 minuta.

Kada je vreme za alergološki pregled?

Deca i starije osobe uvek treba da se konsultuju sa alergologom pre nego krenu sa terapijom antihistaminicima.

Šta da očekujem od alergologa?

Potvrda da imate alergiju

Samo alergolog može da kaže da li ste alergični na neku supstancu ili ne. Često će se alergija mešati sa nekim drugim stanjima (kao što je npr. infekcija), te je neophodno da posetite lekara pre nego krenete sa bilo kojom terapijom i lečenjem.

Pronalaženje uzroka alergije (alergena)

Alergeni

Ako znate na šta ste alergični i šta su okidači alergijske reakcije, možete da preduzmete korake da biste alergijsku reakciju izbegli. Alergolog će predložiti i uraditi alergo testove koji će utvrditi koji su okidači kod pacijenta.

Plan lečenja alergije

Alergolog će vam dati tačne smernice kako da se ponašate i koje medikamente da uzimate u lečenju alergija. Ovo takođe obuhvata i smernice kako da se ponašate u situacijama kada jaka alergijaska reakcija nastupi.

Ispravna terapija

Lekovi za alergiju koji se kupuju bez recepta mogu često pomoći. Međutim, ima situacija kada takvi lekovi nisu biti od pomoći i tada će alergolog morati da vam prepiše recept za odgovarajući lek.

Kontrola simptoma i pravovremena reakcija

Alergolog može da pripremi pacijenta za sezonske alergije na vreme i da pomogne pacijentu da ublaži simptome kao što su curenje nosa, suzenje očiju...

Neke alergije su bezazlene, dok su neke veoma ozbiljne i mogu biti opasne po život. Kada osetite prve simptome alergija, obratite se lekaru i time obezbedite svom organizmu da se lako izbori sa alergijom i istu drži pod kontrolom.


Pogledajte najčitanija pitanja i odgovore u vezi sa alergijama.


Alergolozi u Beogradu


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde