Rano otkrivanje raka debelog creva

Rak debelog crijeva na visokom je mestu po broju novoobolelih i uzroka smrtnosti od raka u našoj zemlji. Otkrivanjem raka debelog creva u ranoj fazi bolesti mogu se spasiti mnogi životi. Ako se rak debelog creva otkrije ranije i započne lečenje odmah, on je izlečiv.

Znate li da se rak debelog creva može ranije otkriti ili čak i sprečiti?

Metodama koje koristimo za rano otkrivanje raka debelog creva moguće je otkriti i polipe koji su predstadijum razvoja raka debelog creva. Na taj način, otkrivanjem i odstranjenjem polipa, uspešno se sprečava nastanak raka debelog crijeva. Budući da se rak debelog creva razvija sporo, primenom metoda ranog otkrivanja moguće ga je otkriti znatno pre nego što se pojave prvi uočljivi znakovi bolesti. Rano otkrivanje raka debelog creva smanjuje potrebu velikih hirurških zahvata.

Koje su metode?

Rak debelog creva može se otkriti rano, ponekad uz malu nelagodnost, sledećim postupcima:

  • Testiranje nevidljive krvi u stolici jednostavna je metoda kojom se mogu otkriti vrlo male, okom nevidljive količine krvi, a što je često prvi znak raka, polipa ili drugih bolesti debelog creva.
  • Pregled prstom završnog dijela debelog crijeva pomaže pri otkrivanju raka. Kod muškaraca je na taj je način moguće otkriti i povećanje prostate, odnosno rak prostate.
  • Kolonoskopija je pregled endoskopom pri čemu se savitljivim instrumentom, kolonoskopom, može najbolje pregledati celo debelo crevo. Ako se kolonoskopijom otkrije polipozna promena ili postojanje druge sumnjive pojave, kroz endoskop se uzima komadić tkiva za daljnju analizu, a moguće je polip ukloniti. Ako se utvrdi rak, endoskopski ili hirurški postupci, u kombinaciji sa zračenjem i/ili lekovima protiv raka, mogu biti vrlo uspješni.
kolonoskopija

Kako se zaštititi?

Hranite se namirnicama koje sadrže više vlakana kao što su: kupus, kelj, hleb sa mekinjama. Od voća uzimati limun, grejpfrut, narandže... Smanjite količinu masti u prehrani. Udeo masti ne bi trebao biti veći od 25% ukupnih kalorija dnevno.

Izbegavajte jako pržene, dimljene i usoljene namirnice. Uspostavite redovno pražnjenje creva.

Nevidljivo krvarenje u stolici može biti jedan od prvih znakova raka debelog crijeva. Redovnim testiranjem stolice na nevidljivo krvarenje povecava se mogucnost pravovremenog otkrivanja bolesti.

Osobe iznad 50 godina stolicu na nevidljivo krvarenje trebaju testirati svake druge godine. Ukoliko primetite bilo kakve znakove promene prilikom pražnjenja creva treba što pre konsultovati lekara:


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa rakom debelog creva.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde