Šta je aflatoksin?

Goran Ješić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, predočio je javnosti rezultate vanredne analize mleka na prisustvo aflatoksina M1, prema kojima je u većini uzoraka otkrivena nedozvoljena količina te kancerogene materije. Ministar poljoprivrede Goran Knežević tvrdi da je mleko u Srbiji bezbedno, ali je ipak dogovorio njegovo povlačenje sa tržišta do sledeće analize.

A šta je zapravo aflatoksin?

 Aflatoksin je proizvod razvoja plesni  Aspergillus flavus. Javljaju se u predelima sa vlažnom klimom, baš kao što je Srbija, ali kao posledica suše, baš kao i u Srbiji. U našoj državi se pojavio u kukuruzu tokom sušne 2012. godine i stručnjaci su procenili da je 70 odsto roda zatrovano.

Kako je aflatoksin dospeo u mleko?

Preko kukuruza koji se koristi kao ishrana stoke, aflatoksin je dospeo u organizam krava. Aflatoksini koji se nalaze u mleku najjači su poznati kancerogen u prirodi.


U Srbiji je dozvoljena količina aflatoksina u mleku 0,05 mikrograma po kilogramu, u EU 0,025, dok je u Mađarskoj potpuno zabranjen.


Da bi se napravio kilogram sira, potrebno je najmanje 3,5 litra mleka, što znači 3,5 puta više potencijalno zaraženog mleka i isto toliko veću opasnost po zdravlje ljudi.


Kada jednom uđu u lanac ishrane, aflatoksini se teško uništavaju.

Najčešća bolest - rak jetre

Odrasle osobe imaju visoku toleranciju na aflatoksine, pošto su široko rasprostranjeni u prirodi. Ipak, ukoliko ste stalno izloženi njegovom dejstvu, opasnosti su veće, a najčešća bolest koja se javlja je rak jetre.


Stočnoj hrani i koncentratima mogu da se dodaju određeni minerali koji omogućavaju da životinja kroz izlučevine izbaci otrov iz organizma i ne veže ga u meso.


Od tri do sedam dana nakon što se prekine ishrana muznih krava kontaminiranom hranom, aflatoksini isčezavaju iz mleka.


Pošto je stočna hrana zatrovana zaraženim kukuruzom, ovaj kancerogen će se pojaviti u svim proizvodima koji su nastali kao posledica koznumiranja zatrovane hrane: u mleku, siru i drugim mlečnim proizvodima. Potrošači ni po ukusu ni po mirisu ne mogu ni da posumnjaju da su mleko i druge namirnice toksične.

Šta aflatoksin može da uradi organizmu

Toksični efekti primarne akutne mikotoksikoze se manifestuju kao upalne promene na organima za varenje. Akutne aflatoksikoze se odlikuju naglim pogoršanjem stanja organizma, unutrašnjim krvarenjem i smrću. Ipak, da bi došlo do ovakvih promena mora se uneti izuzetno velika količina aflatoksina.

Namirnice otporne na aflatoksin su:

  • Soja
  • Pasulj
  • Pšenica
  • Ovas
  • Ječam

Izvor: Blic


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde