Situacija alarmantna posle prvih rezultata istraživanja mleka


Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je večeras da su uzorci mleka u većini uzoraka u Vojvodini pokazali povećan nivo opasnog aflatoksina.


 Rezultati mleka su sledeći na tržištu Vojvodine: od 35 uzoraka, 29 ima povećanu vrednost aflatoksina. Svi proizvođači imaju isti problem, napisao je Ješić na svom profilu na društvenoj mreži Tviter.


 Dobio sam večeras rezultate prvog istraživanja mleka! Moja je obaveza da do utorka dok ne stignu ostale analize budem kooperativan. Zvaničan stav biće saopšten najkasnije do srede, napisao je visoki funkcioner DS-a.

g-jesic-twitter

On je dodao da je razlog povećanja koncentraciju aflatoksina u mleku to što je tog toksina bilo u hrani stoke - kukuruzu koji je prošle godine bio podložan toj gljivičnoj kontaminaciji zbog suše.


Ješić je ponovio da je Vlada Srbije obaveštena o tim rezultatima i dodao da očekuje da će se ona sutra oglasiti, a ukoliko to ne učini, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će objaviti rezultate na svom sajtu.

g-jesic-twitter-2

Ješić je objasnio da u ovom slučaju nisu životinje bolesne, već da je hrana neispravna, što je od septembra i javni podatak.


 Aflatoksin potiče iz hrane, ovaj put kukuruza, a nema razloga da ga nema u mesu, objasnio je Ješić.

g-jesic-twitter

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je prošle nedelje da je od 300 obrađenih uzoraka, 272 uzorka pokazalo potpunu bezbednost ove namirnice, a da je 28 uzoraka na granici dozvoljenih vrednosti aflatoksina.


Ješić je na svom Tviter profilu podsetio na ovu informaciju i dodao da je su ipak našli prisustvo aflatoksina, nakon čega se svi pozivitni uzorci ponovo testiraju.


Izvor: Blic


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde