Adenokarcinom pankreasa

Uzrok nastanka

Rizični faktori su: pušenje, svakodnevno korišćenje mesa u ishrani i životinjske masti, dijabetes melitus, hronični pankreatitis, porodična predispozicija.    

Klinička slika

Adenokarcinom pankreasa je podmukla bolest,  jer u vreme postavljanja dijagnoze u 85% slučajeva se već proširio u lokalne strukture ili je metastazirao u jetru i pluća. Adenokarcinom glave pankreasa ispoljava se karakterističnom simptomatologijom: bol u trbuhu, mršavljanje, gubitak apetita, žutica i palpabilna žučna kesica. Sa progresijom bolesti bol postaje intenzivan i difuzan. Žutica je progredijentna, prate je svrab kože, aholične (svetle) stolice i tamna mokraća. Tumor tela pankreasa počinje sa neodređenim bolnim senzacijama u gornjem levom kvadrantu i epigastrijumu. Gubitak apetita i mršavljanje dominiraju u simptomatologiji. Adenokarcinom repa pankreasa karakteriše abdominalni bol lokalizovan u levom gornjem kvadrantu i u leđima, nešto popušta u sedećem položaju kada bolesnik obgrli kolena ili je savijen napred.     

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza, ultrazvuka, CT-a (kompjuterizovana tomografija), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca), biopsije i patohistološkog nalaza.    

Lečenje

Parcijalna pankreatektomija (delomično odstranjenje gušterače) ili pankreatiko duodenoktomija (odstranjenje gušterače i dvanaestopalačnog creva) tzv. Whippleov postupak, jedino je što eventualno može dovesti do izlečenja, ali tumor je moguće odstraniti kod svega 15% bolesnika, a izlečiv je kod samo 3%. Pri tome je petogodišnje preživljavanje 15-20%. Hemoterapija i radioterapija mogu poboljšati preživljavanje. Srednje preživljavanje, ukoliko tumor nije moguće operisati je samo 5 meseci.  
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Marjana Barišić 04.09.2022

    Mojoj mami je tek prije 4 sedmice, poslije operacije i 3 mjeseca čekanja na operaciju potvrđen adeno tumor pankreasa. Cijelo vrijeme dok je čekala operaciju, pila je sirup Varumin, bila je jako disciplinovana sa ishranom i bila je zaista nevjerovatno pozitivna. Doktor koji je operisao je rekao da godinama nije vidjeo pacijenta koji je bio tako dobro pripremljen za operaciju kao ona. Ima 64 godine. Sad treba da odmara sedam sedmica, još uvijek pije taj sirup pa ćemo vidjeti šta i kako dalje.


  2. Bosnjak Podrinjac(Glogovac) 25.09.2012

    Prije nepune dvije godine sam operiso karcinom pankreasa zeludca izvadzeno mi je dvanaesto palacno crijevo i odstranjen jedan dio jetre pod upalom zajedno sa zucem, nisam imao ni 1% sansu za prezivjeti ali sam prezivio samo uz pomoc dragog allaha dz. S. Hirurga nermina halkica u univerzitetskoj bolnici u lozani ch. I vjeri u sebe da ja to mogu, zavrsio sam i hemo terapije osjecao sam se super, sve sam jeo i pijo sem alkohola i nikakvih bolova nisam imao do prije dva mjeseca sad vrsim pretrage snimanja i spremam se najvjerovatnije za novu bitku i nadam se da cu je dobiti a iako je ne dobijem nije mi zao dobijo sam ih bezbroj zajedno sa prezivljavanjem rata i genocida u srebrenici dva puta ranjavan operacije i jos i ova opaka bolest, imam 43 godine i cinimi se da mi nije zao ni umrijeti jer ovaj zivot na ovom i ovakom svijetu postaje bezznacajan, proglasen sam 100% -tnim invalidom i neradim a zivot bez rada na ovom svijetu nema smisla i isto mi je ili preselijo sad ili zivijo ovako 100 godina, bilo bi mi malo zao moja dva sina sto bi ostali bez oca ali ostali su i u bezbroj nasih sehida u bosni jer allah je najveci on nas je stvorijo i njemu se moramo vratiti kad tad, iako zivim u svicarskoj volim bosnu nego cijeli svijet


  3. Biljana 23.08.2011

    Tacno je sve u vezi tumora pankreasa! Nazalost! Mom ocu je otkriven tumor u martu u 70-toj godini, u junu je napunio 71 godinu, a u avgustu je nazalost preminuo! Sve sto smo znali pokusali smo, ali jednostavno je tako, nema leka. Tata neka ti je laka ta crna zemlja. :( :( :( :(


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde