Adenokarcinom pankreasa


Uzrok nastanka

Rizični faktori su: pušenje, svakodnevno korišćenje mesa u ishrani i životinjske masti, dijabetes melitus, hronični pankreatitis, porodična predispozicija.    

Klinička slika

Adenokarcinom pankreasa je podmukla bolest,  jer u vreme postavljanja dijagnoze u 85% slučajeva se već proširio u lokalne strukture ili je metastazirao u jetru i pluća. Adenokarcinom glave pankreasa ispoljava se karakterističnom simptomatologijom: bol u trbuhu, mršavljanje, gubitak apetita, žutica i palpabilna žučna kesica. Sa progresijom bolesti bol postaje intenzivan i difuzan. Žutica je progredijentna, prate je svrab kože, aholične (svetle) stolice i tamna mokraća. Tumor tela pankreasa počinje sa neodređenim bolnim senzacijama u gornjem levom kvadrantu i epigastrijumu. Gubitak apetita i mršavljanje dominiraju u simptomatologiji. Adenokarcinom repa pankreasa karakteriše abdominalni bol lokalizovan u levom gornjem kvadrantu i u leđima, nešto popušta u sedećem položaju kada bolesnik obgrli kolena ili je savijen napred.     

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza, ultrazvuka, CT-a (kompjuterizovana tomografija), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca), biopsije i patohistološkog nalaza.    

Lečenje

Parcijalna pankreatektomija (delomično odstranjenje gušterače) ili pankreatiko duodenoktomija (odstranjenje gušterače i dvanaestopalačnog creva) tzv. Whippleov postupak, jedino je što eventualno može dovesti do izlečenja, ali tumor je moguće odstraniti kod svega 15% bolesnika, a izlečiv je kod samo 3%. Pri tome je petogodišnje preživljavanje 15-20%. Hemoterapija i radioterapija mogu poboljšati preživljavanje. Srednje preživljavanje, ukoliko tumor nije moguće operisati je samo 5 meseci.  

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Bosnjak Podrinjac(Glogovac) 25.09.2012

    Prije nepune dvije godine sam operiso karcinom pankreasa zeludca izvadzeno mi je dvanaesto palacno crijevo i odstranjen jedan dio jetre pod upalom zajedno sa zucem, nisam imao ni 1% sansu za prezivjeti ali sam prezivio samo uz pomoc dragog allaha dz. S. Hirurga nermina halkica u univerzitetskoj bolnici u lozani ch. I vjeri u sebe da ja to mogu, zavrsio sam i hemo terapije osjecao sam se super, sve sam jeo i pijo sem alkohola i nikakvih bolova nisam imao do prije dva mjeseca sad vrsim pretrage snimanja i spremam se najvjerovatnije za novu bitku i nadam se da cu je dobiti a iako je ne dobijem nije mi zao dobijo sam ih bezbroj zajedno sa prezivljavanjem rata i genocida u srebrenici dva puta ranjavan operacije i jos i ova opaka bolest, imam 43 godine i cinimi se da mi nije zao ni umrijeti jer ovaj zivot na ovom i ovakom svijetu postaje bezznacajan, proglasen sam 100% -tnim invalidom i neradim a zivot bez rada na ovom svijetu nema smisla i isto mi je ili preselijo sad ili zivijo ovako 100 godina, bilo bi mi malo zao moja dva sina sto bi ostali bez oca ali ostali su i u bezbroj nasih sehida u bosni jer allah je najveci on nas je stvorijo i njemu se moramo vratiti kad tad, iako zivim u svicarskoj volim bosnu nego cijeli svijet


  2. Biljana 23.08.2011

    Tacno je sve u vezi tumora pankreasa! Nazalost! Mom ocu je otkriven tumor u martu u 70-toj godini, u junu je napunio 71 godinu, a u avgustu je nazalost preminuo! Sve sto smo znali pokusali smo, ali jednostavno je tako, nema leka. Tata neka ti je laka ta crna zemlja. :( :( :( :(


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde