Serozni cistadenom pankreasa

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka je nepoznat. Neki slučajevi se povezuju sa istovremenim postojanjem drugih bolesti – von Hippel-Lindau-ova bolest, pankreatitis, traume i dr. Rizični faktori su konzumiranje velikih količina alkohola i ishrana bogata mastima.   

Klinička slika

Serozni cistadenom je benigna promena. Kod jedne trećine bolesnika nema nikakvih simptoma, a kada postoje, simptomi su nespecifični. Najčešće se javljaju bol u abdomenu ili leđima, mučnina i povraćanje, anoreksija, gubitak telesne težine.   

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih analiza, ultrazvuka, CT-a (kompjuterizovana tomografija), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca).   LečenjeUkoliko nema simptoma serozni cistadenom se ne mora lečiti već samo pratiti. Ukoliko simptomi postoje, hirurški se odstranjuje.  

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Nina 03.11.2011

    Jednoj devojčici, 8 godina, na krvnoj slici je ustanovljen povećan broj enzima amilaze. Na ultrazvuku su uvideli da je pankreas beo. Pre ovog pregleda, par dana, povraćala je, nekoliko puta na dan, izgubila par kolograma na kilaži. Međutim, povraćanje, nesvestice, glavobolja, veoma često su se javljali. Molimo za pomoć što pre!
    Hvala unapred!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde