Mansonella streptocerca

Mansonella streptocerca je helmint (crv) iz familije Filaridie. Spada u nematode (valjkaste crve). Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki. Telo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita. Odrasle jedinke Mansonella streptocerca dostižu dužinu od 17 (mužjaci) do 27 mm (ženke).

Put prenošenja

Prenosioci su mušice iz roda Culicoides. Pri ujedu one unesu larve i tako prenose larve sa jednog na drugog čoveka.

Patološki (medicinski) značaj

Često su inficirane osobe dugo bez simptoma. Odrasle jedinke stvaraju nodule (čvorove) u potkožnom tkivu i oslobađaju larve u okolna tkiva. Nezrele jedinke se kreću po telu i mogu izazvati različite simptome: osip, lezije, svrab, depigmentacije po koži, limfadenitis. Najčešće su zahvaćeni grudni koš i ramena.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda krvi i mokraće i nalaza helminta ili biopsije subkutanih nodula.

Lečenje

Ivermectin se daje u jednoj dozi od 150 μg po kilogramu telesne težine, svakih 6-12 meseci. Ivermectin ne ubija odrasle parazite, ali smanjuje broij mikrofilarija i tako zaustavlja progres bolesti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde