Tumor mozga

Učestalost 


Primarni tumori mozga se najčešće viđaju kod dece (prva decenija ževota). Kod odraslih incidenca raste sa godinama života i za osobe sa preko 65 godina iznosi 18 na 100 000.

Uzrok nastanka


Tumori nastaju iz kongenitalnih malformacija gde se zbog abnormalnosti razvoja ostvaruju uslovi za neoplastični rast tkiva; postoji genetska determinisanost neoplastičnog  rasta; izloženost radijaciji može biti inicijalni faktor rasta tumora mozga; kao i trauma i infekcije.
Geni koji imaju udela u  razvoju tumora  mozga  kao i u slucaju  maligniteta uopšte mogu se svrstati u tumor supresor gene i protonkogene. Primarni limfomi mozga se često viđaju kod bolesnika sa imunodeficijencijom, bilo kod onih lečenih imunosupresivnom terapijom zbog transplantacije bubrega ili kostne srži, bilo kod onih sa AIDS-om.

Podela tumora mozga:


 • gliomi
 • meningeomi
 • adenomi hipofize  
 • neurinomi 
 • metastaze sistemskih malignih tumora

Klinička slika


Simptomi i znaci se mogu svrstati u dve grupe:
Simptome povećanog intrakranijalnog pritiska-najčešće prethode  pojavi fokalnih simptoma i javljaju se u 60% bolesnika sa tumorom mozga: glavobolja,edem papile, povraćanje, epiletički napadi, vertigo (vrtoglavica), poremećaj frekvence pulsa i krvnog pritiska, promena frekvence disajnih pokreta, hipopituitarizam (smanjeno lučenje hormona hipofize), somnolencija (pospanost), poremećaj psihičkog statusa, lažno lokalizovani znaci. Fokalne simptome i znakove- posledica iritacije i ispad  funkcije određenog dela mozga.

Dijagnoza


Anamneza, fizikalni pregled, neurološki pregled, oftalmološki pregled, laboratorijske analize, CT mozga(skener), NMR (nuklearna magnetna rezonanca), rendgenografija lobanje, EEG, lumbalna punkcija, angiografija.

Lečenje


Hirurška terapija (kompletna ili inkompletna resekcija tumora), radioterapija, hemoterapija, simptomatska (kortikosteroidi, antiepileptici, hiperosmolarni rastvori, analgetici).

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Dejan 03.03.2021

  Postovani, molio bih vas da mi napiserte kome da ase obratim i dostavim MRI glave. VErtigo me ljulja vec dva meseca, ne pomaze Vestibo, ni Torecan, eglonil., Betaserc, Pre 5-6 goidna je uslikan Gliom na prednjem desnom delu mozga. Molim za dalja upitstva.


 2. Biljana Barboritsch 13.02.2021

  Dijagnosticiran mi je meningeom vel. 7 mm. Na koje vreme bih trebala kontrolu rasta Ct tomografijom i koliko je ovaj tumor opasan.


 3. Jelena Kandić 11.11.2012

  Moj otac je u 75. Godini života. Od mladosti je imao migrene. Nedavno su počele vrtoglavice pa sam ga odvela na ct glave i magnetnu. Dijagnosticirali su mu tumor hipofize. Veličina je kolika je iveličina same hipofize. Preporučen hiruruški zahvat. Pitanje: da li nakon zahvata mora ići na hemoterapiju, ili samo ukoliko se pokaže da nije benigan tumor; da li mu je sada životni vijek ograničen, znači li da više neće biti kao što je bio, a radi se o čovjeku koji je u svemu drugom zdrav i veoma vitalan. Preporu; uje li se reducirana ishrana_


 4. Marijana Lazic 15.02.2012

  Dete 18 meseci tumor na mozgu, dijagnostikovan pre mesec dana, izmedju cetvrte komore i mozdanog stabla, moguca operacija ili zracna terapija, cekamo nalaze. . . .


 5. Danka 31.01.2011

  Kolika je verovatnoca da dete oboli od tumora mozga, ili tumora uopste, ukoliko je jedan od roditelja oboleo od anaplasticnog astrocitoma iii gradusa za koji se smatra da je nasledjen? Po kom tipu nasledjivanja se dobija ova bolest?


 6. sandra 16.03.2010

  Boli me leva strana temena dok konzumiram hranu. Neznam u cemu je problem. Molim za pomoc. Hvala


 7. buduci kolega 25.04.2008

  Predlog za moderatora;trebali bi da detaljnije obradite podelu,kao i da navedete simtpome koji se mogu primetiti pri fizikalnom pregledu(npr.supinacija i pronacija gornjeg ekstremiteta)


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde