Prednosti redovne fizičke aktivnosti

Naravno da znate da je rekreacija dobra za vas, ali da li znate koliko? Od popravljanja raspoloženja do boljeg seksualnog života, otkrijte kako rekreacija može da vam poboljša život.

Želite da se osećate bolje, imate više energije i možda živite duže? Ne treba vam ništa više od rekreacije.

Nemoguće je ignorisati prednosti redovne rekreacije i fizičke aktivnosti po zdravlje. Sve što treba da uradite je da vežbate, bez obzira na godine, pol i kondiciju. Potrebno vam je još dokaza? Pogledajte ovih sedam načina za bolji život.

Br. 1: Rekreacija kontroliše telesnu težinu rekreacija

Rekreacija može da pomogne u sprečavanju dobijanja viška kilograma ili održavanju telesne težine nakon gubitka suvišnih kilograma. Kada se bavite fizičkom aktivnošću, sagorevate kolorije. Što je intenzivnija aktivnost, to se više kalorija sagoreva. Za rekreaciju kojom ćete kontrolisati telesnu težinu nije potrebno da odvojite mnogo vremena. Ako ne možete da vežbate, budite aktivniji tokom dana na neki jednostavan način – koristite stepenice umesto lifta ili se energičnije bacite na kućne poslove.

Br. 2: Rekreacijom protiv zdravstvenih problema i bolesti

Zabrinuti ste zbog bolesti srca? Nadate se da nećete dobiti visok krvni pritisak? Bez obzira na telesnu težinu, fizička aktivnost podstiče lipoprotein visoke gustine, ili ,,dobar’’ holesterol, i smanjuje nezdrave trigliceride. Time se omogućava normalan protok krvi, što smanjuje rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema. Redovna fizička aktivnost može da vam pomogne da sprečite ili kontrolišete veliki broj zdravstvenih problema, kao što su šlog, metabolički sindrom, dijabetes tipa 2, depresija, određene vrste karcinoma, artritis i padovi.

Br. 3: Rekreacija poboljšava raspoloženje

Potreban vam je emotivni podstrek? Ili da se ,,izduvate’’ nakon stresnog dana? Vežbanje u teretani ili brza polusatna šetnja može da pomogne. Fizička aktivnost stimuliše različite hemijske supstance u mozgu i može da vam pomogne da se osećate srećnije i opuštenije. Takođe možete da se osećate bolje u vezi sa svojim izgledom i samim sobom ako redovno vežbate, što podstiče vaše samopouzdanje.

Br. 4: Rekreacija daje više energije vezbe-teretana

Izmoreni ste kupovinom namirnica ili kućnim poslovima? Redovna fizička aktivnost može da ojača vaše mišiće i uveća izdržljivost. Rekreacija i fizička aktivnost hrane vaša tkiva  kiseonikom i hranljivim materijama i pomažu da vaš kardiovaskularni sistem bolje  funkcioniše. A kad vam srce i pluća bolje funkcionišu, onda imate više energije za  svakodnevne poslove.

Br. 5: Rekreacija poboljšava san

Imate problema da zaspite? Ili da se ne budite tokom noći? Redovna fizička aktivnost može da vam pomogne da brže zaspite i spavate dubljim snom. Samo nemojte da vežbate neposredno pre spavanja, jer se može desiti da imate previše energije da biste zaspali.

Br. 6: Rekreacija dovodi do boljeg seksualnog života

Da li se osećate suviše umornim ili van forme da biste uživali u fizičkoj bliskosti? Redovna fizička aktivnost može da učini da imate više energije i da bolje izgledate, što može da ima pozitivan efekat na vaš seksualni život. I to nije sve. Redovna fizička aktivnost može izazove veću seksualnu želju kod žena, dok je kod muškaraca koji redovno vežbaju manja verovatnoća da se pojave problemi sa erektilnom disfunkcijom nego kod muškaraca koji ne vežbaju.

Br. 7: Rekreacija može da bude zabavna

Rekreacija i fizička aktivnost mogu da predstavljaju zabavan način da se provede vreme. Daju vam mogućnost da se opustite, uživate na svežem vazduhu ili jednostavno da se bavite aktivnostima koje volite. Fizička aktivnost takođe može da pomognete da se zbližite sa porodicom ili prijateljima u zabavnom socijalnom okruženju. Zato krenite na časove plesa, idite na ture pešačenja ili se pridružite fudbalskom timu. Pronađite fizičku aktivnost koja vam prija i bavite se njom. Ako vam dosadi, probajte nešto drugo.

Zaključak o rekreaciji

teg-teretanaRekreacija i fizička aktivnost su odličan način da se osećate bolje, ojačate zdravlje i da se zabavite. Neka vam cilj bude barem 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno. Ako želite da oslabite ili steknete kondiciju, verovatno ćete morati da vežbate više. Ne zaboravite da se konsultujete sa lekarom pre nego što počnete sa novim programom vežbanja, naročito ako imate neke zdravstvene probleme.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde