Potrošite 200 kalorija dnevno

Prostom računicom, to znači da ćete izgubiti 18000 kalorija za tri meseca! A to je isto kao 3 kg masnih naslaga... i to bez  sporta i zamaranja.

Pijte vodu, da, ali hladnu

Ovo vam može zvučati čudno, a ipak... Kao što objašnjavaju stručnjaci, kada popijete 2 l vode iz frižidera, telo mora da podigne temperaturu te vode za čitava 33 stepena (na 4 na 37 stepeni) pre nego što je pre ili kasnije pretvori u mokraću. Što se tiče kalorija, ova akcija nije za zanemarivanje, naročito kad se zna da vam omogućava da bez ikakvog napora sagorite do 60 kalorija dnevno!

Grickajte „proteine“

Obično za doručak pojedete neki slatkiš? Nekoliko keksića, parče torte ili štanglu čokolade dovonji su vam da održeite energiju? Umesto toga, uzmite namirnice bogate proteinima (nemasni beli sir, tvrdo kuvano jaje...). najpre da biste smanjili kalorijski unos (parče torte sa jabukama u proseku ima 400 kalorija, a jaje samo 80), ali i zato što se organizmu potrebno puno energije da razgradi i apsorbuje proteine (između 20 i 45% kalorija koje proetini obezbeđuju je neophodno za njihovo sagorevanje, naspram 10-15% u slučaju šećera i 2-4% u slučaju masnoća).

Završite tuširanje hladnom vodom

Smanjujući temperaturu površine vašeg tela, terate ga da potroši energiju da uspostavi termičku ravnotežu. Ako ste zimogrožljivi, zadovoljite se prskanjem najmanje osetljivih mesta: butima, nogu, stopala. Ako niste, uperite mlaz hladne vode na najviše prokvljene delove tela: prepone, vrat, zadnja strana kolena, pazuh... samo trideset sekundi „hlađenja“ pomoći će vam da izgubite do 25 kalorija dnevno.

Istežite se 10 minuta pre ustajanja

To je najbolji način da započnete dan, da se nežno probudite i pripremite telo za akciju. A to je i odličan način da sagorite do 30 kalorija i to direktno ih crpeći iz masnih rezervi (pošto još niste doručkovali.

Hodajte 10 minuta dnevno

Ako je moguće, odmah posle doručka. To će vam pomoći da ga svarite, ali i da sagorite više od 30 kalorija dnevno. Čim ustalite ovu naviku, primetićete još nešto. Naime, ovih nekoliko minuta hoda, pomoći će vam da povećate osnovnu energetsku potrošnju, čak i dok se odmarate, jačanjem tonusa celokupne vaše muskulature.

Izbacite šećer jednom dnevno

Probajte da barem jednom dnevno, popijete kafu ili čaj bez šećera. Izbacivanjem 20 kalorija na 5 g (kockica šećera), na kraju meseca ćete doći do 600 kalorija, a to je skoro onoliko koliko biste izgubili da hodate 18 km!

Nervirajte se „korisno“

Umesto što se nervirate dok čekate da se upali zeleno svetlo, prebacite svoju nervozu na volan stežući ga što jače možete obema rukama, grčeći istovremeno i butine. Ponovite nekoliko puta. Brzo ćete se smiriti i svakako povećati dnevni utrošak energije za oko 10 kalorija.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde