Ne preterujte sa upotrebom mobilnih telefona

Korisnici mobilnih telefona, pre svega deca čiji je organizam u razvoju, treba da vode računa da preterano ne upotrebljavaju te uređaje kako ne bi ugrozili zdravlje, upozorilo je francusko ministarstvo zdravlja. 

U saopštenju, objavljenom posle masovnih božićnih kupovina mobilnih telefona, istaknuto je da ne postoje naučni dokazi da korišćenje tih uređaja predstavlja veću opasnost po zdravlje - bilo da se radi o odraslima ili deci - ali da je više nedavno obavljenih domaćih i međunarodnih naučnih istraživanja pokazalo da mobilni telefoni posle intenzivnijeg i dužeg korišćenja [duže od deset godina] mogu da izazovu loše posledice po zdravlje korisnika. 

Zasad je zvanično potvrđeno samo da duga upotreba mobilnih telefona može da ima termičko dejstvo, odnosno da izazove opekotine kod korisnika, dok rezultati nekih nepotvrđenih istraživanja ukazuju čak i na mogućnost pojave raka. 

Ministarstvo zato preporučuje da se ne telefonira u uslovima lošeg prijema, kao i da se telefon udalji od osetljivih delova tela korišćenjem, na primer, slušalica sa gajtanom, preneli su francuski mediji.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde