Koji zaštitni faktor da odaberemo?

Sunčevi zraci do Zemlje dolaze u vidu UVA i UVB zračenja. UVA zraci utiču na dublje delove kože, i prisutni su tokom cele godine. UVB (ultraljubičasti) zraci su glavni uzroci opekotina na koži, jer deluju na površnim delovima kože. Preterano izlaganje suncu može dovesti do preranog starenja kože, kao i do pojave melanoma.

Pročitajte sve o sunčanju.


SPF, ili zaštitni faktor od sunca, pokazuje koliko taj proizvod štiti od UVB zraka. Broj koji se nalazi pored SPF prikazuje dozu sunčevog zračenja koja će dovesti do crvenila kože koja je zaštićena tim preparatom u odnosu na količinu zračenja koja je potrebna da izazove crvenilo kože koja nema nikakvu zaštitu.

Međutim, da li to znači da je veća doza zaštite bolja?

To ne treba shvatiti tako bukvalno, jer to može da važi jedino ako se primene pravila za korišćenje kreme.

§ Naneti  dovoljnu količinu preparata na čitavo telo 20ak minuta pre izlaganja suncu (ne zaboravite na uši i vrat, dlanove, tabane i druga teško dostupna mesta).

§ Potrebno je  ponovo naneti proizvod na svaka dva sata, zatim nakon svakog intenzivnog znojenja, kupanja ili brisanja peškirom.

§ Statistika kaže da  većina ljudi nanese samo 25-50% preporučene količine preparata. Iako se možda čini da je to dovoljno, polovina preporučene količine zaštitnog sredstva pružiće daleko manju zaštitu.

Takođe, ne treba se oslanjati samo na preparate sa zaštitnim faktorom, već treba koristiti i zaštitu kao što je šešir, naočare, sedenje u hladovini tokom najjačeg zračenja u toku dana.

Iako se koža možda neće zacrveneti, UVA zraci mogu izazvati neprimetno oštećenje  koje se kasnije može razviti u kancer. Zato je važno da preparat za sunčanje sadrži odgovarajuć SPF faktor, ali i da sadrži  UVA filtere koji će omogućiti širi spektar zaštite. Pročitajte koje kreme za sunčanje nisu dobre.

  Korisni saveti prilikom izlaganja suncu:

  • Nositi garderobu od svile i pamuka, kao i prirodne materijale;
  • Decu posebno treba štititi, nošenje šešira, naočara;
  • Potrebna je upotreba što više tečnosti, vode, i rasladnih pića;
  • I u vodi je potrebno koristiti zaštitni faktor;
  • Krema se čuva na tamnom mestu ili u frižideru. 

Odabir adekvatne zaštite od sunce je jedna od najvažnijih stvari prilikom izlaganja suncu, jer se tako koža čuva od opekotina kao i od mogućeg kancera kože.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde