Rak kože (Karcinom kože)

Uzrok nastanka


Etiopatogeneza nije razjašnjena. UV zračenje direktno uzrokuje dobijanje karcinoma kože. Osnovni izvor UV zračenja je Sunce ali to su i lampe za kvarcovanje.Zatim se navode i hormoni, traume, postojanje mladeža ,rasne i genetske osobine,hemijski faktori, jonizujuća zračenja. Rizik za dobijanje karcinoma kože je visok u sledećim slučajevima: bela put i lako dobijanje pega posle sunčanja, svetle oči i kosa, veliki broj mladeža,  mladeži neobičnog izgleda, karcinom kože u porodici,  opekotine od Sunca u detinjstvu, puno vremena na Suncu bez zaštite, terapijski tretman radijacijom adolescentnih akni.

Podela i klinička slika najčešćih karcinoma

Carcinoma basocellulare cutis- bazocelularni karcinom je polu-maligni tumor kože jer ne daje metastaze. Njega karakteriše infiltrativan rast ćelija . Prvo se opaža čvor na površini kože promera nekoliko milimetara, s teleangiektazijama na površini promene. Tumor se, međutim, može pojaviti primarno kao ulkusni (ranica,grizlica) defekt na koži koji duže vreme ne zaceli. Posebno su zahvaćene gornje 2/3 lica. Bazaliom je promena koja bez lečenja neće spontano prestati da raste i povući se, već suprotno, to je bolest progresivnog toka. Oblici bolesti:basalioma solidum (nodulare)-najčešći oblik bolesti, javlja se čvorasta promena s teleangiektazijama na površini, basalioma ulcerosum-promena koja se  karakteriše pojavom defekata kože i erozija koje otežano i sporo zarastaju i povremeno krvare, basalioma terebrans-promena koja ima svojstva malignog tumora; raste invazivno u okolno tkivo uz često razaranje kosti, basalioma pigmentosum-promena koja se  karakteriše pojačanom pigmentacijom.

Carcinoma spinocellulare- spinocelularni tumor je maligni tumor epitela i adneksa kože. Tumor ima sklonost invazivnom rastu i stvaranju metastaza u regionalnim limfnim čvorovima. Ako se bolest ne leči dolazi do razvijanja hroničnog toka bolesti sa smrtonosnim ishodom. Bolest se javlja u dva glavna oblika: endotrofični i egzotrofični oblik. Egzotrofični oblik bolesti razvija čvor ili uzdignuće iznad površine kože, boje kože ili mesa. Na promeni treba potražiti ulceraciju koja je često prisutna. Endotrofični oblik karakteriše nastajanje defekta kože u obliku ulkusa koji nema tendenciju zarastanja. Promene nalazimo kod oba tipa na područjima tela koja su jače izložene delovanju sunca, posebno na donjoj trećini lica (npr. često je zahvaćena donja usnica).

Morbus Bowen- Bowenova bolest je intraepidermalni karcinom (carcinoma in situ) koji ima potencijal invazivnog rasta promena lagano izdignuta iznad površine, oštro ograničena od okoline, veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Promena je najčešće solitarna. Javlja se najčešće na koži trupa, obraza, čela i ruke. Osim na koži promene se mogu naći i na sluzokožama (npr. usta, genitalije).

Morbus Paget- Morbus Paget je intraepidermalni adenokarcinom izvodnog kanala mlečnih žlezda dojke. Uglavnom se javlja kod žena iznad 40 godina starosti.
Promena je gotovo uvek ograničena na jednu dojku, dok je druga dojka zdrava. Promena se javlja na areoli, oko bradavice. Prvi vidljivi znak bolesti je pojavljivanje crvenila na području oko bradavice, koje može izgledati kao površinska upala kože Bolesnice osećaju slabiji bol i svrab. Kako bolest napreduje tako se javlja ljuštenje kože i širenje promene u okolinu.Postojanje povećanih limfnih čvorova u pazušnoj jami ide u prilog postojanju metastaza.

Erytroplasia Queyrat- to je intraepitelna promena ili karcinom "in situ" (promena ne probija bazalnu membranu), javlja se najčešće na genitalnim organima. Promena je crvenkaste boje, u nivou okolne sluzokože, ili tek malo izdignuta. Prognoza bolesti je dobra osim ako nije došlo do progresije bolesti u spinocelularni karcinom.

Melanoma malignum-maligni melanom se u većini slučajeva razvija iz već postojećih mladeža, a tek u oko desetak posto javlja se na patološki nepromenjenoj koži. Promena na koži je tamnosmeđe, do crne boje. Od bezopasnog madeža razlikuje ga nepravilna ivica, nagli rast, spontano krvarenje, stvaranje ulceracija. Metastaze se javljaju relativno rano u regionalnom limfnim čvorovima i okolnoj koži. Daje metastaze i na plućima, kostima, jetri.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike, a potvrđuje se histološkim nalazom.

Lečenje


Može biti različito: hirurško odstranjenje tumora, razaranje elektrokauterom, krioterapijom, citostaticima ili kontaktnom zračnom terapijom.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Vladisavljevic Tanja 08.07.2023

  Pre više godina, visoko na butini, pojavio mi se mladež koji se povremeno ljuštio. Sada ima crnu boju i nije u ravni sa kožom. Treba li da brinem? Imala sam masektomiju i izvadjeno mi je dvadeset žlezda iz aksile, od kojih su dve bile maligne.


 2. Gordana 13.11.2019

  U oktobru, 24. sam operisana. Odstranili su mi štitastu žlezdu, i na vratnom delu TT i ekscizija kožne promene. Danas je stigao nalaz koji je pokazao da tumorske promene dopiru do mišićnog tkiva, ali ga ne infiltriše, i prisustvo u dva (IR4 I IR6) od 6 isečak bočnog resekcionog ruba. Molim za mišljenje.


 3. Lorena 27.04.2012

  Na zalost, zimivo takvim zivotom, da je neophodno da redovno idemo na kontrolne preglede, cak i kada nista nismo same napipale (cvoric, kvrzicu) na svu srecu. Jer nekada cak ni samopregled nije pouzdan. To je bio moj slucaj sa fibroadenomom imala sam osecaj nekog zuljanja ali nista nisam mogla napipati. Samo zahvaljujuci velikom strucnjaku uz dijagnostike, lociran mi je fibroadenom (koji sam u medjuvremenu odstranila) . U mom slucaju, a imala sam ga oko 3 godine, sporo je rastao, tako da sam ga drzala pod kontrolom sa uz pregledima. Kada je dostigao velicinu od 17mm, konsultovala sam hirurga koji je rekao da je to u vecini slucajeva (cak 99% ) benigna promena ali da mu nije mesto tu. Zato sam uradila i mamografiju i spremila se za tu hir. Intervenciju koja je iako radjena u dnevnoj bolnici, bila u totalnoj anesteziji. Ne mogu reci da nije postojao strah od onog 1% a i same intervencije. To je normalno, svi se plasimo, pa ljudski je. No, sve je dobro proslo, promena je bila benigna, bila sam skoro na kontroli i nema vise potrebe da idem na inst. Za radiologiju i onkologiju. Samo redovni sistematski pregledi uz i mamografija na 2 do 3 godine. Danas, posle nepunih godinu dana, samo mali oziljak, jedva vidljiv me podseti na to strano telo koje sam imala u dojci.


 4. Zorica 30.03.2012

  Mogu li znati sta znaci nagla pojava mladeza po telu?
  Koliko je to opasno i da li treba brinuti?
  Unapred hvala...


 5. SNEŽANA 15.10.2011

  Pošto je kod nas u porastu oboljevanje stanovništva od karcinoma, mislim da uz svaki tip treba dati fotografije kako bi ljudi na vreme prepoznavali promene i obratili se lekarima!


 6. dragana ivkovic 24.09.2008

  Clanak je jako dobar medjutim mislim da bi zarad prevencije bilo mnogo bolje kada bi postojale fotografije


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde