Negativne strane krema za sunčanjeU reklamama smo bombardovani informacijama o efektima pojedinih krema za sunčanje. Neki od proizvođača krema za sunčanje tvrde da nude vodootporna sredstva i celodnevnu zaštitu. Sve one se, naime, pre ili kasnije rastvore.

Proizvođači tvrde da je većina njih otporna na vodu, znoj i štiti kožu od raka. Međutim, na deklaracijama uglavnom stoje neistine. Američka Agencija za hranu i lekove takve reklame nazvala je zavaravajućim i lažnim. Dejvid Endrjuz iz američke radne grupe za očuvanje životne sredine kaže da ne postoje kreme za sunačanje koje su otporne na vodu.


Neki, pak, tvrde da nude zaštitu širokog spektra zračenja i time od kancera, opekotina i starenja, što uglavnom nije slučaj. Na primer, proizvodi sa faktorom zaštite 15 ili nižim možda štite od opekotina, ali ne štite od pojave bora ili raka kože. Takođe, neke kreme štite od UVB, ali ne i od UVA zraka koji oštećuju kožu.

Agencija za hranu i lekove je zato izdala zahtev da prozvođači kliničkim testovima dokažu zaštitu od širokog spektra zračenja. U međuvremenu, kupci su zbunjeni time što sve kreme, bile testirane ili ne, imaju deklaracije sa opisima njihove navodne delotvornosti. Prema najnovijem istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu nauke i tehnologije u Misuriju, jedan od glavnih sastojaka u kremama za sunčanje, cinkov oksid, može da postane kancerogen kada se izloži suncu. Izložen suncu, cinkov oksid, započinje hemijsku reakciju koja može da otpustiti nestabilne molekule poznatije kao slobodni radikali, koji mogu da oštete ljudske ćelije ili DNK u ćelijama. Takođe, što je duže izložen suncu, to je veća potencijalna štetnost. Ipak, istraživanje je tek u svojoj ranoj fazi pa je još uvek rano izvlačiti zaključke.

Kako izabrati kremu?

Većina ljudi izabere prvu kremu na koju naiđe i obraća pažnju samo na zaštitni faktor, ali postoje još neke stvari koje bi trebalo da uzmete u obzir kada kupujete sredstva koja deluju kao zaštita od sunca. Izbegavajte kreme koje sadrže retinil palmitat ili oksibenzon, jer mogu izazvati reakcije koje mogu da štete vašem zdravlju. Visoki zaštitni faktori mogu prevariti ljude da im pružaju dugotrajniju zaštitu i da mogu duže da se zadrže na suncu, što nije istina. Pri odabiru proizvoda pročitajte nalepnicu pažljivo. Odaberite proizvode koji čuvaju ne samo protiv UVA nego od UVB zraka.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde