Plivanje i proširene vene

Plivanje je kardiovaskularna vežba niskog intenziteta koja pomaže da se izborite sa neprijatnim simptomima proširenih vena. Pomaže tako što popravlja cirkulaciju, ojačava noge i stimuliše protok krvi. Krv cirkuliše kao reakcija na kontrakcije mišića u nogama. Posledično, što su jači mišići nogu, to je bolji protok krvi.

„Od svih letnjih sportova, plivanje je verovatno najbolji način da se vaše vene odmore, a cirkulacija u nogama poboljša. Pokreti prilikom plivanja, osim što vam pomažu da se krećete kroz vodu, takođe pomažu da se krv ispumpava iz nogu, jer pritisak iz vode efikasnije gura krv iz nogu nazad u srce. Tokom plivanja, noge su mahom iznad nivoa srca, jer ste u horizontalnom položaju, što pomaže oticanje krvi iz vena,“ naglašava dr Dario Jocić, vaskularni hirurg iz Centra za savremeno lečenje vena.

Osim toga, plivanje umanjuje bol u nogama, koji jedan od najčešćih simptoma bolesti proširenih vena, naročito u odmaklim fazama bolesti. Prilikom plivanja, umanjuje se efekat gravitacije na vaše noge, a vene trpe manji pritisak, čime se poboljšava cirkulacija i omogućava venama da se oporave.

„Ukoliko niste plivač, a imate proširene vene ili sklonost ka ovoj bolesti, preporučujem da naučite da plivate. Početnicima se savetuje da počnu s laganim vežbama i da se ne izlažu naglim i prevelikim naprezanjima, bar dok ne uđu u formu. Ipak, čak i ako ne znate da plivate, postoje vežbe koje se mogu sprovoditi u vodi, a koje su preporučljive za olakšavanje simptoma proširenih vena. Na primer, dok ste oslonjeni na jednu nogu, drugom nogom mešajte vodu kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu. Iskoristite dasku za plutanje - ona će vam omogućiti da odmarate gornji deo tela dok se nogama odgurujete i krećete kroz vodu. Sedite na ivicu bazena ili neke dublje vode i krećite se nogama po vodi kao da vozite bicikl. Sve pobrojano predstavlja sjajan način za početnike da povećaju broj srčanih otkucaja i vežbaju mišiće nogu,“ izjavio je dr Jocić.

Pored olakšavanja bolnih simptoma proširenih vena, plivanje pomaže i u prevenciji, tako što doprinosi sužavanju vena koje se još uvek nisu manifestovale na koži. Za kraj, obavezno se konsultujete sa svoji lekarom pre početka bilo kakve fizičke vežbe, ukoliko imate problem sa venama.
„Moram da naglasim da plivanje, samo po sebi, ne može da izleči vene ili da potpuno zaustavi napredovanje bolesti. Proširene vene nisu tek ’promene’ na koži, već ozbiljna bolest koja napreduje s vremenom i čije nelečenje može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Ne postoji mogućnost da se izleče same od sebe i da se, tek tako, ’povuku’. Da bi se vene potpuno izlečile, neophodna je operacija,“ zaključio je dr Jocić.


Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije. Jedan je od pionira u novoj metodi lečenja vena medicinskim lepkom i osnivač Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Gordana Trninić 07.07.2022

    Lijepo vas molim za odgovor, nakon laserske operacihe vene kad se smije kupati u moru? Hvala lepo


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde