Vežbanje kod kuće produžava zdravlje krvnih sudova

Vežbanje i krvotok | Samostalno održavanje zdravlja vena | Vežbanje je dobro za vene

Kada krvotok posmatramo kao najvažniji saobraćaj u našem telu, a krvne sudove zamislimo kao mrežu puteva, bolest proširenih vena bi se najlakše opisala kao neželjeni "saobraćajni zastoj". Svi vitalni „autoputevi“ unutar našeg tela postoje i funkcionišu neprimetno sve dok putnici, od hranljivih sastojaka do kiseonika, stižu do svoje destinacije. Međutim, venski putevi nisu imuni na prepreke, a proširene vene postaju neka vrsta neprijatnog "saobraćajnog čvora" onda kad zalisci unutar vena prestanu da rade kako treba.

Operacije vena su do sada najpouzdaniji način lečenja u slučaju venskih bolesti. Ipak, postoje stvari koje i sami možemo da uradimo za sebe i zdravlje krvnih sudova, a ne koštaju nas ništa. Jedna od njih je vežbanje kod kuće.

Vežbanje i krvotok

Vežbanje kod kuće predstavlja izuzetno korisnu praksu za očuvanje zdravlja vena iz nekoliko ključnih razloga. Prvo, redovno vežbanje poboljšava cirkulaciju krvi, smanjujući pritisak na vene i time smanjujući rizik od proširenih vena. Fleksibilnost krvnih sudova igra ključnu ulogu u njihovom zdravlju, a vežbanje podstiče elastičnost, čineći ih manje podložnim stvaranju ugrušaka ili sužavanju.

Održavanje zdrave telesne mase kroz vežbanje kod kuće važno jer smanjuje opterećenje na krvne sudove. Svoj BMI možete izračunati na kalkulatoru. Gubitak suvišnih kilograma direktno doprinosi smanjenju rizika od srčanih bolesti i drugih problema sa krvnim sudovima. Osim toga, vežbanje kod kuće oslobađa endorfine, prirodne supstance koje smanjuju stres i poboljšavaju opšte psihičko i fizičko blagostanje, što ima pozitivan uticaj na zdravlje krvnih sudova.

Samostalno možete održavati zdravlje vena

Mnoge dobre stvari možemo uraditi za svoje zdravlje kod kuće, a fizička aktivnost (čak i kod kuće) može imati bezbroj benefita po naše opšte zdravstveno stanje, a naročito po zdravlje vena. Međutim, vežbanje se ne preporučuje samo ljudima koji imaju probleme sa venama, već i onima koji imaju savršeno opšte zdravlje. Svakodnevno treba raditi na sopstvenom zdravlju. Ukoliko ste dobrog opšteg stanja i nemate akutnih kardiovaskularnih problema, slobodno probajte neki od treninga koji se mogu sprovoditi u kućnim uslovima.

Kućni treninzi koje preporučuje dr Dario Jocić:

  • Kardio vežbe: Redovno izvođenje kardio vežbi poput hodanja u mestu, trčanja ili plesa poboljšava cirkulaciju krvi, ojačavajući mišiće oko vena i smanjujući rizik od proširenih vena.
  • Joga: Vežbanje joge ne samo da poboljšava fleksibilnost mišića već i smanjuje stres, što doprinosi opštem zdravlju krvnih sudova.
  • Vežbe snage za noge: Rad na jačanju mišića nogu, posebno kvadricepsa, podržava održavanje optimalnog krvnog pritiska, sprečavajući opterećenje vena i smanjujući rizik od venskih problema.
  • Intervalni trening: Kratki, intenzivni intervali vežbanja poboljšavaju cirkulaciju krvi, održavajući elastičnost vena i doprinoseći opštem zdravlju krvnih sudova.

Vežbanje je dobro za vene

„Vežbanje kod kuće pruža pristupačan i efikasan način očuvanja zdravlja vena, a doslednost u praktikovanju ovih vežbi može biti ključna za dugoročno održavanje optimalnog funkcionisanja krvnih sudova. Čak i ukoliko imate problem s venama, ove vežbe vam neće škoditi, već pomoći u olakšavanju simptoma bolesti. Naravno, bolest je uvek bolje lečiti, tj. tretirati uzrok, a ne posledicu. U tom slučaju, predlažem da se konsultujete s hirurgom i napravite plan lečenja koji biste trajno rešili problem sa proširenim venama" poručuje dr Dario Jocić,


Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije. Jedan je od pionira u novoj metodi lečenja vena medicinskim lepkom i osnivač Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ljiljana 25.01.2024

    Bila sam kod najboljeg doktora koji mi je sredio moju bolnu venu. Prezadovoljna sam, sad mogu sve da radim i dugo da pešačim, a preporučujem svima koji imaju ovaj problem da posete prekrasnog dr.Jocica, izvrsnog čoveka i stručnjaka koji isto ima i fantastičan tim koji radi s njim. Pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde