Operacija vena tokom leta - sve informacije


Visoka temperatura i sunce nepovoljno utiču na širenje krvnih sudova i povećanje pritiska na ventile u samim venama. Pacijenti koji pate od proširenih vena mogu imati poteškoća tokom leta, a obzirom na opšti medicinski stav da se vene ne mogu tretirati u ovom periodu, ostaje samo da osoba sa tegobama izdrži do jeseni. 

U skladu sa evoluiranjem medicine i tehnika lečenja vena, pričali smo sa vaskularnim hirurgom, dr Dariom Jocić o tome da li vene mogu da se tretiraju leti i kako da pacijenti što bezbolnije uživaju u letnjim mesecima.

Stetoskop.info: Kako sunce utiče na vene?

Dr Dario Jocić: Toplota sunca dovodi do širenja obolelih vena, a to dovodi do venskog naprezanja. U venama se nagomilava krv koja izaziva nove tegobe kao što su teške noge, umorne noge, otečene noge, trnjenje, noćni grčevi, bolovi u regiji potkolenica.

Čak i ako vene nisu vidljive mogu se javiti tegobe. Ovo ukazuje na to da se promene dešavaju na nivou dubokog venskog sistema.

Svakako, proširene vene ne mogu nastati od sunca, ali se postojeće, obolele vene mogu pogoršati na vrućini. 

Stetoskop.info: Proširene vene se javljaju kao posledica nasledne slabosti zida vena i slabije razvijenih venskih zalistaka, ali i faktora kao što su gojaznost, trudnoća i hormonska terapija. Pored svega ovog sunce dolazi kao dodatni problem. Šta da rade pacijenti sa proširenim venama?

Lečenje vena u letnjim mesecima

Dr Dario Jocić: Genetski faktor ima najveći uticaj. Drugi faktori su važni i svakako ih treba prevenirati, ali genetika je ključna. Leto nepovoljno utiče na pacijente sa ovom vrstom problema, i njima tokom jula i avgusta nimalo nije lako.

Moderna medicina ide na ruku ljudima sa proširenim venama i sada je njihovo stanje moguće lečiti i tokom leta. Minimalno invazivno lečenje koje podrazumeva kratkotrajan i bezbolan oporavak pogodno je za lečenje vena leti, za razliku od klasičnih operacija vena. Procedure koje spadaju u one koje se sprovode leti jesu intervencija laserom ili medicinskom lepkom.

Pacijenti su zahvalni zbog toga što nakon ovih intervencija odmah mogu da idu kući, kao i to što je nošenje elastičnih čarapa svedeno na minimum ili potpuno izbačeno. Direktno izlaganje suncu moguće je nakon nekoliko nedelja.

Stetoskop.info: Koju poruku želite da prenesete pacijentima?

Dr Dario Jocić: Pacijenti moraju da se na vreme jave lekaru. Razvoj ove bolesti jeste spor, ali ona u suštini ima progresivan tok koji u kasnijim fazama dovodi do komplikacija u vidu otoka, zapaljenja vena, ulkusa (rana), dermatitisa i krvarenja i tada je mnogo teže pomoći pacijentu. Minimalno invazivne metode rešavaju i takva stanja, ali su pravovremeni odlazak kod lekara i adekvatan odabir metode preduslov za kvalitetan život pacijenata sa proširenim venama.

Prvi simptomi se javljaju već između 20 i 40 godine. Oko 40% ljudi starijih od trideset godina ima proširene vene. Otečene, bolne i umorne noge s proširenim venama muče čak 45% žena i 20% muškaraca.


Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je jedan od najtraženijih vaskularnih hirurga u Srbiji. Zaslužan je za uvođenje nove metode lečenja vena medicinskim lepkom i osnivanje svog Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde